Blocajul politic continuă, iar șansele de a fi gasită o soluție nu se întrezăresc. Calculul președintei Maia Sandu se bazează pe trecerea a trei luni, care se împlinesc pe 23 martie, fără ca deputații să fi putut vota un guvern, situație în care parlamentul este dizolvat. Șefa statului a avut miercuri o rundă de consultări cu societatea civilă. La ședință s-a discutat despre soluțiile rezonabile ce ar putea să conducă la depășirea crizei politice și declanșarea alegerilor anticipate. La aceasta ședință a participat și comentatorul Victor Ciobanu care a declarat Europei Libere că deocamdată nu vede un deznodămant al crizei politice.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Confruntarea dintre instituția prezidențială și legislativă până unde și care trebuie și poate să fie finalitatea acestei confruntări?
Victor Ciobanu: „Deocamdată nu văd o rezolvare care ar fi agreată de ambele părți sau, cel puțin, să conducă la un rezultat. Și îmi este teamă că ajungem iarăși în data de 23 (martie), în care curtea reconfirmă decizia sa și spune că conflictele politice se rezolvă de către politicieni și-i trimite la negocieri din nou și ajungem fix în punctul zero. De aceea, eu cred că tactica, cel puțin a președinției, trebuie schimbată deja, pentru că nu văd, fără anumite negocieri, ieșire din această situație.”
Europa Liberă: Maia Sandu a promis că, după discuțiile cu reprezentanții societății civile, va avansa un scenariu pe care va merge.
Victor Ciobanu: „Suntem în așteptare și sper foarte mult că exact pe calea asta se va merge. Și atunci, dacă iarăși ajungem la aritmetica parlamentului, doar o înțelegere cu socialiștii, pentru că PAS împreună cu socialiștii fac majoritate aritmetică de a merge la alegeri ar putea conduce la rezolvarea acestui impas. Am văzut și declarațiile ex-președintelui Dodon astăzi, care a prezentat mai multe scenarii din care a insistat mai mult pe dialog. Deci ar fi dispuși și socialiștii să iasă cumva din această situație, pentru că nu cred că le prinde bine concubinajul în majoritate cu Șor și în timp probabil asta va conduce la căderea și mai mare a ratingului socialiștilor, de aceea eu cred că ei ar trebui să fie interesați în declanșarea alegerilor anticipate, așa cum au spus-o exact după demisia guvernului Chicu, pentru că acesta a fost motivul invocat. Atunci, socialiștii erau siguri că se va merge la aceste alegeri, doar că nu s-a ajuns la o formulă și acum n-au decât să discute, să se închidă într-o încăpere și să discute până va ieși fumul alb, care va însemna ceva de genul că ei convin ca dna președintă să înainteze un candidat, iar socialiștii se obligă să nu-l voteze. Și atunci jocul este făcut. Asta ar fi o variantă cu rezultat, doar că trebuie de văzut care sunt interesele socialiștilor și ce vor cere în schimb.”
### Vezi și... ### Maia Sandu: „Sutem în situația unui stat capturat”Europa Liberă: Cine dă garanții că acest dialog va fi sincer și pașii care vor fi făcuți ulterior vor fi cei la care eventual se ajunge?
Victor Ciobanu: „Politica moldovenească ne-a demonstrat deja că garanții nu pot fi niciodată sau oricând înțelegerile anterioare pot fi de o parte sau de alta date uitării și desfăcute aceste înțelegeri, dar avem și un precedent pozitiv din 2019, când au intervenit partenerii de dezvoltare, au mediat acel conflict și el până la urmă a condus la acel rezultat că am scăpat de Plahotniuc. Chiar dacă n-a fost durabilă acea coaliție de moment, dar un rezultat foarte important a fost obținut.”
Europa Liberă: Dar acum liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a adresat cu un asemenea mesaj către partenerii externi, invitându-i să medieze această criză politică.
Victor Ciobanu: „Deocamdată, partenerii externi încă nu pot ajunge cel puțin la acel consens (aici mă refer la partenerii occidentali) și vedem asta prin materializarea pozițiilor oarecum diferite în procesul de negocieri pe intern. Văd un pic diferit situația Statele Unite și europenii și aici este problema. În momentul în care ei vor ajunge la o înțelegere, probabil se va veni și cu o soluție. Aici este speranța mea.”
Europa Liberă: Și fără poziția Moscovei?
Victor Ciobanu: „Nu am văzut, deocamdată, ca Moscova să joace proactiv în această situație. Deci, eu cred că sunt chiar speculații atunci când se vorbește că Dodon iar primește indicații la fiecare pas. Acum jucătorii, precum am zis, sunt cei mari, dar ambii sunt în Occident și, deocamdată, nu au convenit. Oricum, dacă vor conveni aceștia, atunci, chiar și cu implicarea Moscovei, va fi mult mai simplu, dacă se va ajunge la asta.”
### Vezi și... ### Curtea Constituțională nu oferă guvernului interimar puteri noi. O poate face starea de urgență?Europa Liberă: Ziceți că, totuși, compromisul ar fi alegerile parlamentare anticipate, problema e când să aibă loc aceste alegeri parlamentare anticipate, pentru că cu cât mai mult timp se scurge ar putea să încline balanța în favoarea diferitor actori politici?
Victor Ciobanu: „Dacă se ajunge la această înțelegere cu socialiștii, atunci e foarte simplă rezolvarea – se înaintează candidatul și nu se votează.
Punct. Am trecut la declanșarea alegerilor...
Dacă se merge pe o variantă de tranziție, ea prelungește, de fapt, această stare de incertitudine - cine va vota, cine nu va vota acest guvern de tranziție, iarăși intrăm în anumite speculații. Deci, varianta alegerilor imediate este simplă, previzibilă, rezultatul se vede, socialiștii oricum trec destul de bine în următorul parlament, nu sunt ei cei care trebuie să-și facă probleme, pentru că atunci când ceilalți zic de un guvern de pandemie, de criză, și aici mă refer, în primul rând, la „Pro Moldova” lui Candu, la Partidul Democrat, aceștia cu siguranță nu mai trec. Probleme sunt și la Platforma DA, desigur, în condițiile alegerilor imediate.”
Europa Liberă: Și credeți că socialiștii atât de ușor renunță la candidatura Marianei Durleșteanu și Andrei Năstase nu ar mai vrea un cabinet minoritar?
Victor Ciobanu: „Foarte ușor renunță la toate candidaturile, indiferent care sunt ele. Maia Sandu a spus foarte clar că nu va înainta din partea majorității niciun fel de candidat. Dacă această variantă nu mai este fezabilă, atunci rămâne doar șezutul cu guvernul interimar până în 2023, ceea ce nu cred că este o soluție foarte bună, în primul rând pentru țară.”