Potrivit Codului Electoral, pragul electoral pentru accederea partidelor în parlament este de 5%, iar pentru blocurile electorale – de 7%. Pentru anticipatele din 11 iulie mai multe formațiuni politice și-au anunțat poziționarea conform criteriilor doctrinare și de integrare regional. Despre atmosfera înainte de alegerile parlamentare, o discuție cu analistul politic Victor Ciobanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Acum câteva zile, autoritatea electorală a aprobat lista partidelor politice care pot participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Sunt 53 de formațiuni politice. Până la înregistrarea lor în cursa electorală, mai este ceva timp, dar unele spun că vor merge pe cont propriu în fața cetățenilor pentru a le solicita votul, altele se arată convinse că formarea unui bloc electoral ar aduce mai multe sufragii. Cum vedeți Dvs. această poziționare a potențialilor concurenți electorali pentru alegerile din iulie?
Victor Ciobanu: „Partidele veritabile ar trebui să meargă de unele singure. Ceea ce se petrece în campanie, acesta-i un lanț de blocuri în care am văzut unele mai explicabile, altele mai puțin. Faptul că Usatîi a făcut bloc în numele propriu este explicabil, pentru că este mai popular brandul Renato Usatîi decât Partidul Nostru, fiindcă după sondaje se vede că partidul nu trage și el a hotărât ratingul din prezidențiale să-l extindă asupra partidului, făcând bloc. Bun, că este o idee inspirată sau nu, o să vedem la alegeri, eventual și-a majorat și riscurile, pentur că pragul e deja de 7% pentru bloc, putea eventual să folosească sigla, să scrie Usatîi în siglă și să pună: „Votați Usatîi”. Atât.
De două ori în aceeași apă nu se intră și eu cred că raționamentul lui Dodon este iarăși unul strict matematic
Referitor la comuniști cu socialiști s-au spus tot felul de idei năstrușnice: că ar o fi o reîncarnare, restabilire a acelei echipe de vis de prin 2008-2009, când comuniștii toți erau împreună și era cea mai puternică echipă - Voronin, Greceanîi, Dodon ș.a.m.d. În primul rând, de două ori în aceeași apă nu se intră și eu cred că raționamentul lui Dodon este iarăși unul strict matematic, Voronin să nu ia pur și simplu voturile astea de la el, de aceea mai bine să i le dea în formatul acestui bloc. Și ar putea Voronin să ajungă cu 4,9, ne amintim electoralele de prin 2001, când n-au trecut...”
Europa Liberă: Dar s-au uitat supărările între cei doi – Igor Dodon și Vladimir Voronin, pentru că Voronin îl numise la un moment dat trădător, că ar fi luat „kuliokul” de la Plahotniuc etc.?
Victor Ciobanu: „Zece ani de zile l-a numit în fel și chip, însă problema este că în politică interesul dictează, de fapt, mișcarea și nu vorbele spuse, cu atât mai mult de către politicienii noștri care practic nu costă nimic. Da, putem să ne amuzăm pe seama acestor declarații, dar asta mai puțin contează. Eu nu cred că Voronin și comuniștii îi vor adăuga foarte mult la rezultat, dar, cel puțin, el se asigură să nu piardă pe acest teren, pentru că înghesuiala este una mare. Uitați-vă, Usatîi tot a schimbat un pic retorica, dacă în prezidențiale a susținut-o pe Maia Sandu, acum deja el o critică, deci se deplasează înspre segmentul care se va numit în această campanie „statalist”. Dodon și Voronin sunt stataliști „de când îi lumea”, mai nou, Șor a anunțat că merge pe calea a treia – nici cu Estul, nici cu Vestul, statul Republica Moldova în primul rând ș.a.m.d.”
### Vezi și... ### Igor Volnițchi: O nouă împărțire a sferelor de influență în MoldovaEuropa Liberă: Și Partidul Democrat prezintă planul de țară Moldova altfel.
Victor Ciobanu: „Ăștia toată viața au fost centriști, stataliști. Deci va fi o înghesuială foarte mare și Dodon vrea să se asigure de un oarecare rezultat. Acum, problema lui este că în bloc vom vedea listele cum se vor forma, dar el va avea cel puțin o treime de deputați pe care nu-i controlează și dacă e să ne uităm pe numele anunțate de Voronin, asta-i toată garda veche și care a avut tot felul de tangențe cu Plahotniuc.”
Europa Liberă: Cei de stânga fac aceste blocuri și ei își argumentează decizia că ar fi un pericol ca puterea să fie câștigată la acest scrutin parlamentar anticipat de forțele de dreapta și cele unioniste, așa spun majoritatea dintre cei care fac blocurile acestea.
Victor Ciobanu: „Asta este clar. Acum, dacă ne uităm pe dreapta, eu iarăși nu împărtășesc optimismul exagerat al PAS-ului, care declară sus și tare că de unul singur va rezolva toate problemele și va lua o majoritate iarăși de unul singur.”
### Vezi și... ### Negocieri, asocieri, coaliții: scena politică se reorganizează pentru alegeriEuropa Liberă: Pe dreapta blocuri mai pot fi create?
Victor Ciobanu: „S-a vorbit despre Platforma DA și PLDM, dar platformiștii au negat această informație, cei de la PLDM, invers, au confirmat-o. Deci, înseamnă că sunt anumite consultări acolo, dar va ieși din asta ceva sau nu va ieși, nu știu, însă cel puțin în ultimele sondaje Platforma DA a mai crescut și ar avea șanse. Eu nu știu dacă i-ar adăuga ceva acest bloc cu PLDM, pentru că în mod automat una-i când stai sub 5% și ai șansa să treci 5% și alta-i când mai iei pe cineva în căruță și deja trebuie să depășești 7%. Deci, riscul cel mare al blocurilor în toată configurația asta pe care am văzut-o până acum este că pragul crește și mulți în afară de specialiști riscă.”
Europa Liberă: În general, ce ziceți, trebuie să fie create și pe centru-dreapta blocuri electorale, i-ar avantaja dacă ar fi mai grămăjoară?
Victor Ciobanu: „Of! Centru-dreapta este Miorița noastră de ani de zile și o să se vorbească foarte multe despre blocare, unioniști avem vreo 5 formațiuni și, până la urmă, nu cred că se vor coagula, apariția subită a AUR-ului și optimismul absolut nejustificat al dlui Dungaciu că ăsta ar fi un suflu nou, iarăși nu cred în așa ceva, miracole nu există. Nu, nu poți să apari cu două luni înainte de alegeri și să-ți asiguri un rezultat oarecare.”
Europa Liberă: Și atunci?
Victor Ciobanu: „Și atunci, totuși Platformei DA îi mai dau o șansă să treacă pragul, dar am zis, de unii singuri mi s-ar părea mai plauzibil acest scenariu. Care ar fi un aliat firesc, călcând peste toate cele spuse, pentru că iarăși ne întoarcem la declarații și, în orice caz, PAS-ul va avea de ales după alegeri cu cine face alianță dacă vrea să fie la guvernare.”
Europa Liberă: Aceste alegeri anticipate pot aduce surprize?
Victor Ciobanu: „Cert este că jumătate din actualii parlamentari deja nu vor mai fi acolo, toate rămășițele PD-ului nu vor trece în mod cert și acesta deja este un lucru bun, deci, într-un fel, închidem pagina PD-ului de pe timpurile lui Plahotniuc. Acesta-i un rezultat deja pozitiv și mulți oameni din acele liste ale lui Plahotniuc nu se vor regăsi, alta este problema, că mulți oameni de-ai lui Plahotniuc sunt și vor fi plasați în alte blocuri, în alte formațiuni, inclusiv ceea ce am discutat, pe stânga și pe dreapta.”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: Igor Dodon e preocupat de propriul viitor politicEuropa Liberă: Dl Ciobanu, dar ce ne puteți spune despre partidele nou-apărute? Sunt multișoare – și partidul dlui Chicu, și partidul dlui Gligor, și partidul dlui Codreanu, mai este și Congresul Civic...
Victor Ciobanu: „Partidul dlui Gligor este promițător, dar riscul este mare, pentru că timp este puțin pentru a obține un rezultat de trecere a pragului; restul, pe care i-ați numit, în majoritatea lor sunt spoileri creați ca să sustragă voturi, inclusiv Chicu, inclusiv mai mulți unioniști, risc să-mi aprind paie în cap, dar toți au colaborat cu Plahotniuc și acum au să facă chestii...”
Europa Liberă: Și asta zăpăcește alegătorul?
Victor Ciobanu: „Și-l zăpăcește, pe de o parte, iar pe de altă parte, e important să sustragă cât mai multe voturi, pentru că asta este miza – câte voturi se vor duce în van. De fapt, configurația de asta va depinde – câte voturi se vor duce aiurea și se vor redistribui respectiv.”
Europa Liberă: Unii, din contra, cred că mai multe partide ar putea să-i motiveze și pe cei indeciși.
Victor Ciobanu: „Eu nu cred că un partid cu 0,1, 0,2, 0,7 poate motiva pe cineva la prezență. Eu cred că aici iarăși vom reveni la votul decisiv al diasporei.”