Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: Igor Dodon e preocupat de propriul viitor politic


Moldova - Președinta Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon
Moldova - Președinta Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon

Parlamentul, controlat acum de Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și deputații din Pentru Moldova, a fost dizolvat iar data alegerilor generale anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie. Este încă o bătălie câștigată de președinte Maia Sandu în fața rivalului ei socialist, Igor Dodon dar victoria în acest „război” se va decide la urne.

Pentru istoricul Gheorghe Cojocaru, săptămâna politică a fost marcată de două evenimente legate direct de apropiatele alegeri:

Gh. Cojocaru: Igor Dodon e preocupat de propriul viitor politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „După ce socialiștii lui Igor Dodon au făcut corp comun cu Partidul „Șor” în Parlament și împreună au votat o serie de legi și hotărâri neconstituționale, urmărind să nu admită dizolvarea instituției legislative, două inițiative, avându-i ca autori pe liderii celor două partide de la putere, se cer remarcate în această Săptămână Mare de dinaintea sfintelor sărbători pascale. Prima, cea a lui Igor Dodon, este un apel la unirea tuturor forțelor de stânga în perspectiva viitoarelor alegeri anticipate, iar cea de-a doua, a lui Ilan Șor, fostul primar de Orhei și deputat fugar astăzi, se referă la „furtul miliardului”.”

Europa Liberă: Ați văzut și Dvs., pe rețelele de socializare multă lume spune că i s-ar acorda prea multă atenție lui Igor Dodon, că el asta și urmărește – să fie în gura lumii, ca să-și mai salte un pic ratingul tot mai livid, alții spun că e firesc să îl băgăm în seamă, pentru că este conducătorul partidului cu cele mai multe mandate în Parlament. Prin urmare, ne uităm la toate declarațiile și inițiativele sale, unele, e adevărat, mai hazardate, altele, total fanteziste sau, cel puțin, neacoperite cu dovezi, cum ar fi, iată, caracterul captiv al Curții Constituționale sau al Președinției, care, vezi Doamne, îi condusă din exterior etc., etc. Și iată acum acest apel la unirea forțelor de stânga, la care vă referiți Dvs., chemarea fiind adresată, în principal, lui Vladimir Voronin, cel pe care l-a trădat cu mai mulți ani în urmă. Să admitem că liderul comuniștilor va depăși vechea obidă sau ranchiună și atunci vă întreb - ce urmărește prin acest apel la unitate Igor Dodon? El se vrea pilonul de coagulare?

Gheorghe Cojocaru: „Supraviețuirea politică și rămânerea la putere sunt obiective de importanță vitală pentru Partidul Socialiștilor dar, mai ales, pentru Igor Dodon, care inevitabil va trebui să se prezinte, mai devreme sau mai târziu, în fața justiției. Deși socialiștii lui Dodon sunt acreditați cu șanse reale de a accede în viitorul Parlament, ei nu se pot mulțumi cu rolul de opoziție parlamentară, tinzând să-și îmbunătățească cât mai mult scorul arătat în sondajele de opinie. Nu grija pentru viitorul politic al lui Voronin îl preocupă pe Igor Dodon, ci propria soartă politică. Comuniștii lui Vladimir Voronin, cu care acum ar fi gata să se îmbrățișeze ca pe vremuri, ar urma să-i servească mai curând drept colac de salvare de la un naufragiu politic de care, după cum se vede, se teme și pe care ar vrea să-l evite cu orice preț.”

Europa Liberă: Multă lume crede că Igor Dodon nu face nimic de capul lui și arătătorul Kremlinului ar fi indicat spre Vladimir Voronin, spre capitalul politic pe care îl mai are, așa cum spuneți Dvs., utilizabil sau reciclabil într-un eventual scrutin anticipat. Deci e de la sine înțeles că mișcarea aceasta a lui Dodon este una eminamente electorală, dar cum poate fi înțeleasă inițiativa lui Ilan Șor, la care la fel v-ați referit Dvs.? În ce constă aceasta și ce urmărește fostul primar de Orhei, chiar vrea să vină în fața justiției moldovenești să dea seama?

Gheorghe Cojocaru: Ilan Șor este condamnat într-o primă instanță la ani buni de pușcărie pentru devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Partidul său este, de asemenea, acreditat cu șanse sigure de a intra în viitorul Parlament, însă nu se știe dacă instanțele actuale de la Chișinău vor fi la fel de permisive ca și în 2019 cu liderul partidului, înlesnindu-i accederea pe listele electorale. O eventuală pierdere a imunității parlamentare l-ar putea pune pe gânduri pe fostul primar de Orhei, iar disponibilitatea sa de a restitui banii furați, cele 13 miliarde de lei, precum și de a aduce noi probe în „dosarul secolului” ar merita poate să fie examinată de instituțiile abilitate. Șor, de altfel, a mai propus și în trecut să se pună la dispoziția justiției, cu anumite condiții, dar ofertele sale n-au fost luate în serios de factorii de decizie.”

Europa Liberă: Acum propune și o tocmeală financiară, zice că ar întoarce banii, după care să-i revendice de la adevărații beneficiari, seamănă a o înțelegere ademenitoare, dar, pe de altă parte, deschide o cutie a Pandorei, care nu-l face mai atractiv pentru socialiști. De altfel, în interviul pentru Europa Liberă, Corneliu Furculiță a reiterat atitudinea rezervată față de acest tandem cu Partidul „Șor”, a zis că nu este o coaliție sută la sută, o majoritate parlamentară, vezi Doamne, pentru că o majoritate ar însemna și o perspectivă de guvernare de lungă durată, e o alianță de scurtă durată. Adică, o atitudine ca față de un bastard, dacă s-ar permite așa o comparație. Deci, Igor Dodon nu are cum să-l vadă într-o mare coaliție electorală a forțelor de stânga, cu atât mai puțin pe Renato Usatîi, pentru care în ultimul timp are doar cuvinte de ocară. Și atunci, Dvs. cum vă uitați la această mezalianță cu Șor?

Gheorghe Cojocaru: „Mai întâi, ar trebui explicată această atitudine a socialiștilor față de Partidul „Șor”. Partidul „Șor” nu este agreat, nu este văzut ca un potențial partener în viitoarea coaliție mare de stânga, pentru că Șor poate juca pe cont propriu la viitoarele alegeri parlamentare anticipate, ceea ce s-ar dovedi mai complicat pentru comuniștii lui Voronin sau pentru alte grupări minuscule de stânga. O alianță deschisă cu Ilan Șor va incomoda socialiștii și ar putea stârni reacții nedorite din partea unor eventuali asociați ai lui Igor Dodon la acest proiect. Calculele făcute arată probabil că, din punct de vedere tactic, neasocierea cu Ilan Șor ar fi mai profitabilă electoral decât continuarea mariajului din actualul Parlament.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG