Linkuri accesibilitate

Alegeri generale anticipate pe 11 iulie


Protest în fața Curții Constituționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

Protest în fața Curții Constituționale

Președinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul, miercuri, 28 aprilie, la puțin peste patru luni de când și-a început mandatul, promițând alegeri parlamentare anticipate. În tot acest răstimp, Sandu a spus că mulți deputați din actualul parlament ar fi un obstacol în lupta anticorupție, principalul punct ale agendei sale. Șefa statului a emis decretul de dizolvare a parlamentului la scurt timp după ce Curtea Constituțională a îndepărtat un ultim obstacol, declarând neconstituțională starea de urgență instituite la începutul lunii de majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii lui Igor Dodon. Aceștia spun că dizolvarea parlamentului ar fi un act de uzurpare a puterii de către șefa statului, dar că sunt gata și ei de anticipate.

Maia Sandu a dizolvat Parlamentul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Maia Sandu a emis pe 28 aprilie, decretul de dizolvare a parlamentului, anunțând totodată că a decis să fixeze și data scrutinului anticipat:

„Acum câteva minute am semnat decretul de dizolvare a actualului parlament. Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un parlament nou care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este acum în mâinile Dumneavoastră. Am încrederea că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic. Data alegerilor noului parlament se stabilește pentru 11 iunlie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține parlamentul care pleacă”, a spus președinta într-un briefing ținut la scurt timp după decizia Curții Constituționale.

Igor Dodon, liderul socialist, partidul cu cele mai multe mandate de deputat în actualul legislativ, a reacționat imediat, spunând că anticipatele erau oricum inevitabile, din mai multe motive, dar că ar fi fost mai bine dacă președinta ar fi avut răbdare, ca să slăbească pandemia.

„Maia Sandu și sateliții ei politici, la indicația curatorilor occidentali, aruncă țara în febră electorală în plină pandemie,” a scris Igor Dodon pe Telegram. „Vreți alegeri, așa să fie. Noi suntem pregătiți de luptă,” a mai adăugat însă fostul președinte socialist.

Deși Curtea Constituțională a constatat deja de câteva săptămâni întrunirea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului, Maia Sandu nu a putut emite până acum decretul, tocmai din cauza stării de urgență.

Miercuri, însă, magistrații constituționali au înlăturat și acest ultim impediment, cu o singură opinie separată, ea aparținând fostului deputat socialist din curte, Vladimir Țurcanu, și dându-le dreptate unor actuali și unui fost deputat din PAS care au sesizat-o.

Aceștia au spus în contestație că starea de urgență a fost instituită când situația epidemică deja se îmbunătățea, nu a prevăzut măsuri ce nu ar fi putut fi luate de un executiv interimar în condiții de stare de urgență în sănătate ce era deja în vigoare și că toate astea ar demonstra că scopul ar fi fost în mod clar politic, mai exact de amânare a anticipatelor:

„Curtea a reținut că dacă sunt suficiente măsurile legale obișnuite, nu este necesară instituirea stării de urgență și obstrucționarea unor proceduri constituționale. Așadar, curtea a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului privind declararea stării de urgență nr. 49 din 31 martie 2021”, a explicat decizia magistraților într-un briefing la încheierea ședinței președinta instanței, Domnica Manole.

Anunțul a fost întâmpinat cu ovații de sute de activiști ai partidelor care pledează pentru alegeri anticipate, adunați în fața instanței.

„Ne pare rău să constatăm, dar CC azi s-a transformat într-o unealtă politică a unui partid politic are visează la mai multe mandate în viitorul parlament”, a spus într-un briefing, pe de altă parte, despre anularea stării de urgență socialistul Vlad Batrâncea.

Anularea stării de urgență, care i-a permis așadar președintei să emită deja astăzi decretul de dizolvare a parlamentului, a fost anticipată de o tentativă a majorității socialiste de a interveni în componența nominală a curții și a o înlocui pe președinta ei, Domnica Manole, care a eșuat însă după un val de critici, inclusiv din partea Comisiei Veneția.

XS
SM
MD
LG