Victor Parlicov: „Rusia negociază contra-cronometru” pentru a cimenta dependența energetică a R. Moldova (II)

Your browser doesn’t support HTML5

Victor Parlicov: „ANRE trebuia să purceadă la revizuirea tarifelor încă din vară”

Gazprom și R. Moldova au încheiat un acord pe cinci ani de livrare a gazelor, pe care Chisinăul l-a negociat dintr-o poziție slabă. Dar, crede Victor Parlicov, expert în energetică și fostul președinte ANRE, situația se va schimba pe măsură ce Moldova devine independentă energetic. „Problema gazelor s-a rezolvat, rămâne cea a energiei electrice”, crede Parlicov care vede în acest moment și Rusia pusă sub presiunea timpului și a schimbărilor.

(Partea II)

Europa Liberă: Gazprom-ul va accepta până la urmă implementarea Pachetului energetic trei?

Victor Parlicov: „Dacă noi îl vom implementa, ei vor lucra după Pachetul trei. Ce credeți că ei n-au să lucreze în Republica Moldova, dacă noi o să finalizăm implementarea Pachetului trei?”

Europa Liberă: Ei au interes să își continue activitatea.

Victor Parlicov: „Stați, oameni buni! Gazprom-ul lucrează în Germania. Acolo este Pachetul trei? Este. În Franța lucrează, în Italia lucrează...”

Europa Liberă: Dar ei foarte greu acceptă ca să fie separate conductele, distribuirea de tranzit.

Victor Parlicov: „Haideți să separăm discuțiile. Faptul că Gazprom știe cum să lucreze cu Pachetul trei haideți să nu-l punem la îndoială. Eu vă asigur că Gazprom-ul...”

Europa Liberă: Știe, dar el are un interes aici, în Republica Moldova, ca să tărăgăneze?

Victor Parlicov: „Ceea ce Gazprom anunță pentru Republica Moldova este că atâta timp cât nu este rezolvată problema datoriilor, pentru că datoriile pe care le are Moldovagaz față de Gazprom nu sunt acoperite aproape cu nimic. Ce înseamnă că nu sunt acoperite?

Miza Gazprom nu este amânarea pachetului 3 energetic, ci activele Moldovagaz

Situația este de ordinul că singurul activ major pe care Gazprom-ul îl poate prelua contra datoriei în caz dacă se purcede la falimentarea Moldovagaz și acestea sunt activele de rețele pe care le deține Moldovagaz, inclusiv rețelele de transport.

Altceva ce mai are Gazprom-ul, Moldovagaz mai deține datoriile acestea ale sectorului termoenergetic, care sunt 2 miliarde pe lei, pe care tot Gazprom poate să spună: „Fraților, dați-ne banii aceștia, pentru că voi ne sunteți datori și noi o să mergem și o să le executăm prin hotărâri de judecată, arbitraj etc.” În rest, datoriile acestea sunt neacoperite, de asta și e vorba că acum datoriile Moldovagaz față de Gazprom practic au ajuns la nivelul ca aproape să egaleze ca valoare patrimoniul, activele Moldovagaz.

Și atunci, Gazprom-ul evident că își pune problema: „Stați, fraților, dacă noi nu rezolvăm problema datoriilor, dacă mai crește datoria, noi după asta ce luăm, noi cu ce rămânem?” Adevărul e că este și un element de trișare în asta, pentru că oricum Moldovagaz este acționar unic la Moldovatransgaz și dacă transferă acolo activele, valoarea activelor nu se schimbă de la faptul că Moldovagaz deține acțiuni în compania care deține activele sau deține activele.

Dar Gazprom a spus că până nu se rezolvă problema cu datoriile, ei nu vor să finalizeze implementarea Pachetului energetic trei, adică separarea activelor. Acum, la modul practic, la momentul de față aceasta nu reprezintă o problemă cardinală. Deci, la modul practic, astăzi dacă Moldovagaz sau Moldovatransgaz cumva încearcă artificial să blocheze accesul altor furnizori la consumatorii din Republica Moldova, există instrumente prin care ei pot fi impuși să-l deblocheze, Agenția Națională de Reglementare în Energetică deține acest instrumentar.

Respectiv, eu nu văd la momentul de față vreun pericol real pentru așa cum s-a spus că, uite, blocarea Pachetului energetic trei pe 5 ani ne ține cumva ostaticii Gazprom-ului. În opinia mea, nu-i chiar așa. Chiar dacă Moldovagaz sau Moldovatransgaz ar încerca să obstrucționeze cumva intrarea terților furnizori, acest lucru poate fi deblocat prin instrumentarul de reglementare.

Plus la asta, nu uitați de faptul că inclusiv modalitatea de implementare a Pachetului energetic trei legislația prevede mai multe opțiuni și directivele europene prevăd mai multe opțiuni cu privire la implementarea Pachetului energetic trei.”

Europa Liberă: Exact.

Victor Parlicov: „În cazul în care Gazprom și Moldovagaz încearcă să se comporte incorect, să forțeze nota, noi, spre exemplu, avem un furnizor care este gata să livreze la prețuri mai competitive și ei încearcă să blocheze chestia aceasta, noi ca țară avem instrumente ca să forțăm nota și noi. Deci, în opinia mea, acest transfer de active nu este o problemă majoră la momentul de față, este cu mult mai important ca noi să avem o alternativă reală.

Singurul nostru instrument de negociere cu Gazprom-ul este valorificarea alternativelor.

Și pentru asta noi trebuie să dezvoltăm, și înțeleg că guvernul face asta, încearcă să capaciteze compania cu capital de stat 100% Energocom, ca să înceapă a lucra și pe piața gazelor naturale. Ați văzut că acum au fost acele tendere, au procurat acele volume lipsă ca să completeze și să balanseze sistemul. Deci, această experiență trebuie construită, căci asta nu se face în regim de alertă, asta nu se face acum urgent, lucrul trebuie pregătit, să avem alternative, inclusiv – de ce nu? – să procurăm prin intermediul Energocom gaz atunci când el este mai ieftin, să-l punem undeva la stocare, să-l vindem, adică există instrumente.

Singurul nostru adevărat instrument de negociere cu Gazprom-ul este valorificarea alternativelor, infrastructura deja ne permite să avem alternative, trebuie să ne învățăm a le valorifica.”

Mecanismul datoriei din stânga Nistrului

Europa Liberă: Și totuși, cea mai mare parte din volumele de gaze importate din Federația Rusă se duc în stânga Nistrului, pentru că în baza acestor gaze funcționează Centrala de la Dnestrovsc. Pentru consumul de energie cetățenii plătesc, de ce s-au acumulat datoriile acestea de 7 miliarde de dolari în stânga Nistrului?

Victor Parlicov: „Vă explic. Pentru că ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului este iarăși ca și aparență de stat și aparență de economie. Deci, care-i mecanismul? Moldovagaz procură gazul de la Gazprom la prețul după formulă, Moldovagaz vinde acest gaz către Tiraspoltransgaz la prețul reglementat și Tiraspoltransgaz vinde acest gaz mai departe către consumatorii din regiunea transnistreană la prețuri care sunt fixate sau sunt decise de autoritățile de la Tiraspol. Și aceste prețuri nu au nimic în comun cu prețul real al gazului.

Deci, în momentul în care noi procuram gazul, dacă nu greșesc, prin 2010, 2011, 2012 noi procuram gazul cu 300 și ceva de dolari, cu 400 de dolari mia de metri cubi am ajuns să procurăm, am găsit niște documente publicate în stânga Nistrului, Uzina metalurgică de la Râbnița procura gazul cu 40 de dolari.

Toți banii plătiți de consumatorii din regiunea transnistreană se duc la „spețialinîi gazovîi sciot” (cont special de gaze), pe care autoritățile din stânga Nistrului îl utilizează ca buzunar bugetar.

Asta deja cu tot cu transportare, cu tot. Adică ne dăm seama că prețurile interne la care ei livrează gazul nu au treabă cu prețul la care procură gaz Tiraspoltransgaz. Dincolo de asta, toți banii plătiți de consumatorii din regiunea transnistreană se duc la Tiraspoltransgaz, dar Tiraspoltransgaz nu-i plătește la Moldovagaz, Tiraspoltransgaz îi stochează într-un cont, care la dânșii se numește „spețialinîi gazovîi sciot” (cont special de gaze), pe care autoritățile din stânga Nistrului îl utilizează ca buzunar bugetar.”

Europa Liberă: Da, dar e nefiresc, e nelegal?

Victor Parlicov: „Sigur că e nefiresc, dar ce-i firesc acolo în stânga Nistrului? Ce-i legal acolo în stânga Nistrului, explicați-mi, vă rog. Deci, așa cum am spus, aparență de statalitate, aparență de economie. Ei practic toți banii pe care consumatorii îi plătesc pentru gaze îi stochează într-un cont pe care autoritățile din stânga Nistrului îi utilizează, ca și cum împrumută bani de acolo ca să achite pensii, salarii, să construiască drumuri, să facă exerciții militare și alte „minuni”. E altceva că ei întotdeauna împrumută, dar niciodată nu întorc.”

Europa Liberă: Și nimeni pentru asta nu-i poate penaliza, nu le poate cere?

Victor Parlicov: „Dar cum, în ce mod? Explicați-mi cum să valorifici, iată, de exemplu, Moldovagaz pentru a-și întări pozițiile...”

Alternative la gaze, dar și la energie electrică

Europa Liberă: Și acum vă întreb altceva, dacă nu s-ar cumpăra energia de la Dnestrovsc, ce s-ar întâmpla cu regiunea transnistreană?

Victor Parlicov: „Ar fi jale. Și cu economia lor la fel ar fi jale, dar aici mai este un moment la care vreau să ajung. Dacă pe partea de gaze noi suntem securizați cu livrările, fiind într-o situație vulnerabilă cum am fost acum cu prețurile, că au fost prețuri-record pe piața mondială...”

Europa Liberă: Dar apare alternativa, asta lăsați să se înțeleagă?

Victor Parlicov: „Dar noi avem posibilitate să aducem gaze de unde vreți – din Turcia, din România, din Ungaria ș.a.m.d., acum întrebarea e alta, la energia electrică...”

Europa Liberă: Că energia doar de la Dnestrovsc? Se poate și din Ucraina energie de importat.

Victor Parlicov: „Și aici mai este la fel un moment important. Pentru că, da, de energia produsă la Dnestrovsc noi putem teoretic să ne lipsim, dacă volumele acestea le suplinesc cei din Ucraina, însă, în primul rând și în Ucraina nu întotdeauna situația e foarte, să spunem așa, fantastică din punct de vedere energetic. Știți că ei au criza ceea legată de cărbunele din regiunile ocupate din Donbas, dar mai este și elementul de linii electrice, pentru că nu-i vorba doar de faptul că Centrala de la Dnestrovsc produce energie, dar energia vine inclusiv din Ucraina în Republica Moldova prin niște linii care trec tot pe teritoriul Centralei termoelectrice moldovenești.

Din 7 linii de tensiune înaltă prin care noi suntem interconectați cu Ucraina, 6 sunt în regiunea transnistreană.

Și iată dacă cei din stânga Nistrului cumva deconectează liniile prin care energia electrică este livrată înspre Chișinău, atunci întreaga Republică Moldova atârnă de o singură linie. Deci, ca să vă dați seama, din 7 linii de tensiune înaltă prin care noi suntem interconectați cu Ucraina, 6 sunt în regiunea transnistreană și 4 din acele 6 sunt legate în nodul de la Dnestrovsc, pentru că două se termină la Râbnița, vin două linii de tensiune înaltă până la Uzina metalurgică din Râbnița.”

Europa Liberă: De asta și autoritățile statului acum caută alternative și pentru energia electrică?

Victor Parlicov: „Așa, exact. Deci, pe partea de gaze naturale, noi problema cu securitatea livrărilor ne-am rezolvat-o. Acum urmează să rezolvăm problema cu securitatea alimentării Republicii Moldova cu energie electrică.

### Vezi și... ### Andrei Spînu: Interconectarea energetică cu România ar urma să devină funcțională în patru ani

Și iată după ce rezolvăm și această problemă, eu cred că va putea fi abordată și problema livrării gazelor în regiunea transnistreană, și acumulării de noi datorii și nu știu ce. Și eu vă asigur că cei din regiunea transnistreană și poate cei din regiunea transnistreană mai puțin, deși și acolo tot, cei care urmăresc evenimentele și pot să facă niște prognoze pe termen mediu și lung deja văd încotro merg lucrurile. Cei din Federația Rusă, cei de la Kremlin cu certitudine își dau seama că încolo se merge și de aici apar aceste inițiative de a separa contractele, hai și vom avea un contract pentru malul stâng ca nu cumva sau haideți și vom avea alte înțelegeri...”

Problema spinoasă a ședinței interguvernamentale

Europa Liberă: Uitați-vă că acum este preconizată să aibă șoc ședința interguvernamentală moldo-rusă și am aflat deja de la dl Ceban de la Moldovagaz vor exista aspecte incluse într-un protocol referitor la situația din sectorul energetic.

Victor Parlicov: „Din câte înțeleg eu, cei din Federația Rusă au solicitat expres ca să existe un dialog politic interguvernamental între Republica Moldova și Federația Rusă anume pe sectorul energetic.”

Europa Liberă: De ce această insistență din partea Rusiei?

Sectorul energetic este instrumentul principal prin care Federația Rusă își exercită influența.

Victor Parlicov: „Pentru că sectorul energetic este instrumentul principal prin care Federația Rusă își exercită influența și menține artificial această statalitate pe malul stâng al Nistrului și ei vor să înțeleagă cât asta o să mai dureze, ce mai pot face și ce nu pot și la ce să se aștepte mai departe. Acolo, spre exemplu, este și problema nerezolvată a statutului juridic sau legalității privatizării Centralei termoelectrice moldovenești, pentru că, conform documentelor cu care se înregistrează ea, inclusiv aceste înregistrări provizorii din Republica Moldova, proprietar este concernul Inter RAO UES.”

Europa Liberă: Și poate Republica Moldova să atace în judecată felul cum a fost privatizată?

Victor Parlicov: „Noi avem o lege prin care în Republica Moldova am statuat că noi nu recunoaștem rezultatele privatizării din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Și atunci, într-un litigiu Republica Moldova poate să câștige?

Cheia rezolvării conflictului transnistrean este în sectorul energetic.

Victor Parlicov: „Și atunci, cei din Federația Rusă evident că nu vor să stea sub risc, fiindcă ei își dau seama... Repet, conflictul transnistrean, poate sună patetic, dar cheia rezolvării conflictului transnistrean este în sectorul energetic, ea nu este în plan militar. În plan politic desigur că va fi nevoie de o decizie politică, dar când politicienii se duc să negocieze, ei vin cu ceva la masa de negocieri și puterea lor de negociere depinde de niște lucruri foarte concrete – ce pot ei și ce nu pot face.”

Europa Liberă: Acum cresc îngrijorările, neliniștile că eventual la această ședință a comisiei interguvernamentale moldo-ruse ar putea să se facă presiuni asupra Chișinăului iarăși să facă cedări. Cum trebuie să reacționeze Republica Moldova?

Victor Parlicov: „Evident și eu m-aș mira dacă cei din Federația Rusă nu ar forța nota. Eu am prezis și am făcut o prognoză încă în 2019, atunci când s-au semnat acordurile cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, cu Comisia Europeană ca să finanțeze această interconexiune energetică a Vulcăneștiului cu Chișinăul, deci, linia Vulcănești-Chișinău, care astăzi a fost semnat contractul, încă în 2019 toate lucrurile acestea erau clare și atunci, văzând încotro se mișcă lucrurile, am prezis că Federația Rusă va declanșa o criză.”

Europa Liberă: Cum trebuie să se comporte și reacționeze Chișinăul, iată, participând la această ședință interguvernamentală moldo-rusă?

Victor Parlicov: „Noi trebuie să câștigăm timp, noi nu trebuie să facem cedări, dar noi trebuie să câștigăm timp. Da, cu certitudine noi suntem pe un fundal prost în ceea ce ține de securitatea alimentării cu energie electrică, dar și aici nu-i totul chiar atât de alb-negru, pentru că, repet, o eventuală blocare a fluxurilor de energie de la Dnestrovsc la Chișinău ar avea consecințe inclusiv pentru regiunea transnistreană și asta nu se poate face foarte simplu. Da, asta ne-ar face nouă viața grea, asta ar putea veni cu un șir de complicații pentru sistemul energetic...”

Europa Liberă: Dar se dau și cele mai bune lecții în asemenea situații de criză?

Victor Parlicov: „Corect. Și în situațiile acestea de criză noi am mai fost, le-am gestionat, dar asta nu înseamnă că-i ușor sau că noi ne dorim acest lucru, dar deocamdată suntem vulnerabili și ceea ce-i deranjează pe cei din Federația Rusă e că noi lucrăm asupra faptului ca să devenim nevulnerabili. Ei înțeleg că e contracronometru, atunci când se finalizează construcția infrastructurii și dacă între timp cei din Ucraina finalizează procesul de sincronizare cu ENTSO-E, cu rețeaua de transport de energie electrică din Uniunea Europeană și dacă noi ne sincronizăm împreună cu Ucraina și cu România, atunci linia aceasta va putea fi utilizată direct, fără nicio stație de back-to-back acolo și, respectiv, securitatea alimentării energetice a Chișinăului și a Republicii Moldova ar fi rezolvată la acel moment. Și din acel moment capacitatea de negocieri pe problema transnistreană a celor din Federația Rusă și a celor din Tiraspol se înmulțește dacă nu la 0, apoi la 0,1.”

Europa Liberă: Problema e că în acești 30 de ani de independență nici pe o guvernare nu au fost puse asemenea presiuni cum se pune pe actuala guvernare, considerată pro-occidentală, cu viziuni pro-occidentale.

Victor Parlicov: „Dar nu-i chestia cum este considerată. Știți expresia «бьют не по паспорту, а по морде» (nu lovesc pașaportul, ci în față)? Nu-i chestia de cine și cum se poziționează, că ești pro-european sau ești pro-rus, e important cine și ce face.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că de către Rusia nu e luat în calcul dacă la putere sunt forțe pro-ruse sau nu și au un tarif mai mic?

Victor Parlicov: „Cred că ei iau în calcul nu cum se declară forțele acestea, că ele se declară pro-europene sau pro-ruse, ei se uită la ce fac ele. Voronin la o anumită etapă se declara pro-rus, dar Voronin a fost acela care a forțat construcția gazoductului Tocuz-Mereni, care a blocat practic capacitatea Tiraspolului de a șantaja Chișinăul cu gazele, pentru că ei la momentul respectiv puteau să deconecteze Republica Moldova de la gaze numai dacă deconectau totul de la Balcani până în Turcia și asta evident că nimeni nu avea să le permită. Deci, Voronin, chiar dacă se poziționa pro-rus, a construit această infrastructură, care i-a permis condiții de negociere mai bune cu Tiraspolul.

La aceasta vreau să ajung, negocierile politice își au rolul lor și, evident, fără ele nu poți rezolva, dar când te prezinți la negocieri, te prezinți ori cu pârghii de influență, ori degeaba te prezinți.”

Europa Liberă: Ori cu soluții...

Cei din Federația Rusă (...) sunt contracronometru.

Victor Parlicov: „Ori degeaba te prezinți, pentru că dacă ei au instrumente de șantaj și tu nu ai, te duci acolo degeaba, că au să-ți mai sucească o dată mâinile și au să-ți mai impună niște condiții, că altceva n-au ce face. Este exact același lucru, după ce s-a rezolvat problema cu reversul pe gazoductul transbalcanic și putem aduce gazul dinspre Turcia în Republica Moldova și după ce s-a finalizat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pe gaz noi suntem securizați. Acum urmează să rezolvăm problema cu energia electrică și cei din Federația Rusă văd că noi pe direcția aceasta mergem, avansăm, de aceea ei sunt contracronometru.”

Europa Liberă: Și pe final, foarte scurt - se putea negocia un preț mai mic la importul de gaze rusești?

Victor Parlicov: „Nu vă pot spune acum din simplul motiv că eu nu știu ce a fost la aceste negocieri. Nu știu dacă aș fi vrut să fiu în locul ministrului Spînu și de asta mi-e greu acum să mă pronunț, inclusiv pe motiv că cei de la guvern nu prea comunică, eu văd că ei insistă întruna, cei de la guvernare chiar și la nivel politic și președintele parlamentului a spus-o cu mai multe ocazii că nu s-au pus în discuție și nu s-a insistat, și nu s-au inclus...”

Europa Liberă: Și nu s-au făcut cedări politice...

Victor Parlicov: „Nu că nu s-au făcut cedări, dar că nici nu s-a insistat de partea rusă, nici nu au fost condiționalități de partea rusă pe dimensiunea politică, ceea ce eu personal nu cred.

### Vezi și... ### Igor Grosu: Nu avem niciun angajament politic în cadrul contractului cu Gazprom | VIDEO

Cu tot respectul, inclusiv personal, că-l cunosc și pe Igor Grosu, dar eu cred că partea politică nu avea cum să lipsească din aceste negocieri, eu cred că condiționalități politice s-au încercat, faptul că n-au fost acceptate asta-i bine, faptul că Federația Rusă, nereușind să impună anumite condiționalități la etapa aceasta, a reușit cel puțin să deschidă portița pentru dialog, formatul politic de negocieri interguvernamental pe subiectele energetice, ei vor utiliza acest format pentru a readuce pe masa de discuții cu guvernul, la nivel politic, a subiectelor care țin de interesul lor.”

Europa Liberă: Și credeți că până în primăvară se face auditul, aflăm suma reală pe care trebuie s-o direcționeze Republica Moldova către Gazprom?

Victor Parlicov: „Cu auditul, cel mai important la etapa de față este să facem termenii de referință pentru acest audit, pentru că în funcție de ce o să întrebăm, în funcție de ce ne propunem să aflăm aceea și vom afla. Pentru că dacă vom scrie în audit că noi vrem să facem auditul datoriilor, cu alte cuvinte, să vină cineva și să verifice dacă cifrele din actele de verificare a datoriilor corespund cu ceea ce este scris în rapoartele Moldovagaz, eu cred că asta-i de râsul găinilor.

Există suspiciuni rezonabile că o parte din banii plătiți de malul drept în contabilitatea internă a Moldovagaz au fost reflectați la stingerea datoriei malului stâng.

Dar dacă ne propunem cu adevărat să facem o claritate în modul de acumulare a datoriilor, pentru că acolo mai este elementul că o parte din datorii, cel puțin, în conformitate cu datele pe care le avem noi la dispoziție, există suspiciuni rezonabile că o parte din banii plătiți de malul drept în contabilitatea internă a Moldovagaz au fost reflectați la stingerea datoriei malului stâng. Deci, aceasta tot trebuie de verificat.”

Europa Liberă: Dar dl Ceban a negat categoric acest lucru...

Victor Parlicov: „Iarăși, dacă nu s-a întâmplat, urmează a fi constatat că nu s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dar faptul că Igor Dodon insistă că s-ar fi putut obține un tarif de 250 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze e unul realist, e unul făcut de politician fără ca să ia în calcul alte date?

Victor Parlicov: „Eu nu vreau să comentez declarațiile politice, pentru că iarăși...”

Europa Liberă: Mai puțin, se putea obține mai puțin? Un tarif mai mic se putea sau nu obține?

Victor Parlicov: „Asta-i aceeași întrebare pe care mi-ați adresat-o cu negocierile. Eu nu știu, să fi fost la negocieri, să fi înțeles ce s-a întâmplat acolo, poate că vă puteam spune. Eu cred că noi am făcut o greșeală extrem de mare anul trecut când am acceptat componenta de prețuri spot în formula de preț și asta de fapt a fost ceea ce ne-a jucat festa acum în septembrie, asta de fapt a fost ceea ce ne-a expus la un preț extrem de înalt pentru luna octombrie și asta a făcut ca guvernul și Moldovagaz cumva să aibă o capacitate de negocieri cu mult mai redusă, pentru că odată ce ai admis și când tu nu prea ai alternative și prețurile spot sunt de natura care au fost acum, că băteau toate recordurile, cum spunea dl Spînu, 450 e mai puțin decât 1.000.”

Europa Liberă: E adevărat, dar dl Chicu critică autoritățile?

Victor Parlicov: „De acord, politicienii întotdeauna se împart în guvernare și opoziție.”

Europa Liberă: Și el spune că au negociat prost, dar Dvs. spuneți că pe timpul guvernării din anul trecut s-a acceptat ceea ce a fost acceptat, acest calcul în baza spotului?

Victor Parlicov: „Exact. Eu cred că elementul politic și-a avut rolul, dar există și altceva. Repet, când te prezinți la negocieri, trebuie să te prezinți cu ceva, în momentul când tu ai o alternativă, dar când tu ești prins pe 30 septembrie că tu nu ai nici furnizor alternativ măcar, nici stocuri și prețurile internaționale spot bat toate recordurile, cu ce te duci tu la negocieri?”

Europa Liberă: Dar prețurile spot acum scad.

Pentru consumatori e cu mult mai bine să avem un preț prognozabil și cât mai puțin spot.

Victor Parlicov: „Păi acum încep a scădea, dar oricum sunt cu mult peste ceea ce este stipulat ca rezultat al formulei, respectiv iarăși nu m-aș avânta aici... Și anul trecut, puteți să-l întrebați și pe dl Ceban, pentru că atunci când a fost lansată și discutată ideea cu modificarea contractului și introducerea componentei spot, eu am fost unul din puținii care am fost destul de critic la acest subiect, pentru că, deși toată lumea striga că, uite, spotul acum e foarte jos, de ce noi nu beneficiem de chestia asta, eu înțeleg că spotu-i un preț foarte speculativ.

El astăzi e foarte jos, mâine poate să bată toate recordurile și, respectiv, pentru noi ca și consumatori e cu mult mai bine să avem un preț prognozabil și cu cât mai puțin spot într-însul, cu atât mai bine, fiindcă la spot poți procura oricând. Iată se duce Energocom-ul să procure gaz, el la spot o să procure, că altceva în contract nu-i dă nimeni.”