Victoria lui Nicușor Dan e „un triumf istoric, victoria impresionantă a unui om singur” (Dan Tăpălagă/G4Media)

Revista presei de la București.

După părerea lui Sorin Ioniță, care scrie pe contributors.ro, alegerile locale de ieri au avut de răspuns la două întrebări relevante și pentru apegerile parlamentare din decembrie: cât a mai rămas din „efectul Dragnea”, respectiv aversiunea față de politica dusă de social-democrați ? Rezultatele au dovedit că efectul există, chiar mai puternic decât au estimat sondajele. PSD-ul spera că pandemia de COVID-19 îl va fi diluat suficient. A doua întrebare decisivă este, și peste tot în Europa, scrie Ioniță, „dacă nu cumva în 2020 se încheie «decada polarizării şi indignării» începută la marea criză economică din 2008-09, (...) mişcarea Occupy, slogane populiste anti-elită şi apoi polarizarea în oglindă pe dreapta: xenofobie, politici nativiste, de tabără cultural-ideologică, efectul Trump, Brexit. Deja sunt semne pe continent că mişcările anti-europene sunt azi în reflux(...). Poate criza Covid-19 a avut rolul ei: a speriat lumea suficient cât să se vadă că tribalismele, politica tip show şi gargara anti-elite (adică anti-specialişti), asociate cu incompetenţa administrativă, omoară oameni”.

Și Sorin Ioniță și alți comentatori îl laudă pe premierul Ludovic Orban, președintele al PNL, pentru opțiunea în favoarea lui Nicușor Dan, un independent, drept candidat la primăria capitalei și pentru sprijinul dat alianței dintre PNL și USRPLUS. Ioniță amintește și gestul elegant și salutar, al lui Vlad Voiculescu care a făcut pasul înapoi, deși și el se dorea susținut de aceeași coaliție pentru primăria Bucureștiului. In Adevărul, Sebastian Zachmann scrie : „Decizia liderului PNL de a-l susţine pe Nicuşor Dan (...) e cea mai inteligentă mişcare politică din ultmii 20 de ani, comparabilă doar cu episodul «Dragă, Stolo» din 2004, prin care Traian Băsescu a devenit candidat la alegerile prezidenţiale”.

Analizele de azi privesc déjà către parlamentare. Daniel Funeriu (contributors.ro) e convins că PSD va avea în decembrie un scor „istoric de mic”. Misiunea cea mea grea le revine președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, legat de listele pentru palamentare : ar trebui, scrie el, „să-i trimită la munca de partid pe cei care au mai mult de două mandate în Parlament și să recruteze o nouă garnitură pentru aceste alegeri. Altminteri riscă să piardă în favoarea USRPLUS tot ce au câștigat de la PSD sau(…) poate chiar mai mult”.

Alina Mungiu-Pippidi e printre cei care nu se așteaptă la soluții-minune în București, așa că : „Până la marile realizări în centuri şi autostrăzi, propun rapid ca Nicuşor Dan şi echipa lui să inaugureze cât de curând buna guvernare bucureşteană”. Ar fi de făcut trei lucruri : un portal de achiziţii publice; o pagină de evaluare a tuturor serviciilor oferite de primărie; un referendum local cu marile alegeri ale oraşului, formulate clar”.

Interes mare și pentru portretul noului primar general al capitalei. Pentru Dan Tăpălagă (G4Media), victoria lui Nicușor Dan e „un triumf istoric, victoria impresionantă a unui om singur”. „Și-a făcut campanie aproape singur. Până și președintele Klaus Iohannis a evitat să facă poze cu el la București”. „Lipsit de carismă politică, fără verb incisiv, aproape plat în discurs, Nicușor Dan a câștigat nu doar împotriva Gabrielei Firea, ci și împotriva lui Traian Băsescu”.