Linkuri accesibilitate

Neînregistrarea lui Candu - abuz sau înțelegeri electorale secrete?


Adrian Candu ar putea fi avantajat de neînscrierea în cursa prezidențială.

După refuzul autorităților electorale de la Chișinău de a-l înregistra în calitate de competitor electoral în prezidențiale, fostul speaker democrat Andrian Candu l-a acuzat pe Igor Dodon că ar fi ordonat respingerea sa de către CEC și a spus că va ataca decizia în justiție. Dar printre observatori, ideea care persistă e că această neînregistrare i-ar fi avantajoasă întâi de toate chiar celui neînregistrat.

Neînregistrarea lui Candu-abuz sau înțelegeri electorale secrete?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Fostul speaker democrat a calificat scoaterea sa din cursă ca fiind un semn clar al subordonării politice a autorității electorale și s-a declarat hotărât să apeleze la justiție:

O confruntare reală în campanie îl deranjează

„Recursul nostru va fi depus azi la Curtea de Apel. Aș vrea să cred că avem șanse, dar trebuie să fim realiști: s-ar putea, ca la fel la indicații politice, noi să nu putem să ne găsim dreptatea. (...) Igor Dodon nu poate să accepte ca Andrian Candu să intre în cursa electorală, pentru că, chiar dacă Andrian Candu nu-i ia din suportul pe care îl are pe stânga, o confruntare reală în campanie îl deranjează”, a mai adăugat Candu luni, când i-am solicitat o reacție.

Criticii fostului democrat privesc și ei cu scepticism refuzul CEC de a-l înregistra în cursă, dar din cu totul alte motive decât cele ale lui Candu.

Analistul politic Victor Ciobanu sugerează că un rezultat prost, ușor de dedus din sondaje, nu are cum să-i avantajeze planurile politice de viitor ale fostului speaker democrat:

„Cu rating la pământ, să pornești un proiect politic și, dacă pierzi lamentabil, nu demonstrezi nimic. În plus, se mai poziționează o data în plus ca opoziție a guvernării, care, iată, se teme de Candu… ”

La rândul lui, Valeriu Pașa de la comunitatea Watchdog.md admite că, după alegeri, Igor Dodon ar putea încerca o refacere a guvernării socialiste, cu ajutor din alte tabere politice inclusiv cea a lui Candu, ceva ce ar putea deveni o problemă în caz de o prea mare încrâncenare între cei doi în timpul actualei curse:

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

„Asistăm la un un blat electoral, în cadrul căruia toți actorii care reprezintă forțele corupte se vor ralia în spatele lui Igor Dodon și vor încerca să obțină un al doilea mandat pentru el în prezidențiale. Pentru că protecția corupției și a schemelor de corupție este ceea ce îi unește, dincolo de divergențele de ordin politic sau de detalii.

După alegeri, cred că o să asistăm la rearanjarea majorității parlamentare și probabilitatea foarte mare este că partidul ProMoldova a dlui Candu va face parte din majoritatea de guvernare împreună cu PSRM. De fapt, acolo este miza c ea mare a forțelor parlamentare actuale – să evite alegerile anticipate și să participe la guvernare. Iar pentru ProMoldova nu sunt importante funcțiile de ministri, prim-ministru - pentru ei este important să nu se miște înainte justiția moldovenească, implicit procuratura, judecătorii ș.a.m.d.”

Deși au trecut câteva zile, Igor Dodon, cel vizat direct de acuzațiile fostului speaker democrat, nu a reacționat la pretenția acestuia că ar fi ordonat scoaterea sa din cursă, dar când a mai fost suspectat de control asupra comisiei electorale centrale, răspunsul lui a fost că nu ar putea să controleze o comisie formată împreună cu oponenții săi, prin urmare astfel de acuzații ar fi „absurde”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG