Viitorul sediu al Procuraturii Anticorupție, identificat de Guvern

În prezent, în sediul identificat de Guvern se află Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Noul sediu al Procuraturii Anticorupție se va afla în clădirea din strada mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni din mun. Chișinău, care în prezent găzduiește alte două instituții - Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, la 28 iunie, Ministerul Justiției a informat Procurorul General că Guvernul a agreat cu „instituțiile corespunzătoare”, transferul clădirii din mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 26, pentru sediul Procuraturii Anticorupție.

Instituția precizează că Ministerul Justiției a oferit termen ca până la 12 iulie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), să pregătească un plan detaliat de transfer. În același timp, ministerul a făcut o solicitare similară în adresa Procuraturii Anticorupție.

„La 5 iulie 2024, Procuratura Anticorupție a transmis către Procuratura Generală un plan detaliat privind modalitățile de transfer a personalului, bunurilor, arhivei, dosarelor și altor materiale din actuala locație, clădirea Centrului Național Anticorupție, în noua locație în care se află ANI și SPCSB. Plan ce a fost adus la cunoștință Ministerului Justiției la 9 iulie 2024”, se menționează în comunicatul instituției.

Procuratura Anticorupție susține că un nou sediu este necesar, în caz contrar fiind supusă riscului de a fi blocată toată activitatea Procuraturii, întrucât sediul pe care îl deține în prezent nu permite angajarea a încă 50 de ofițeri și alți funcționari publici. Instituția susține că potrivit modificările legislative din 2016 și 2023, trebuie să asigure suport operativ pentru dosarele de corupție de nivel înalt.

În prezent, instituția are aproape 200 de angajați.

Despre intenția Guvernului de a muta Procuratura Anticorupție în această clădire a anunțat inițial purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, la 4 iunie.

Până acum, au fost examinate mai multe opțiuni, clădiri din proprietatea statului, dar fie nu le-au convenit procurorilor, fie actualii rezidenți s-au opus, cum a fost în cazul Academiei de Științe a Moldovei.

Acum, Procuratura Anticorupție se află în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), unde angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te