Viorica Cerbușcă („Artcor”): „Vrem să ajutăm afacerile autohtone să continue să activeze”

Chișinău, Piața de Flori, aprilie 2020

Micii antreprenori ne uimesc în aceste zile, pentru că au învățat rapid să facă față marii crize provocată de epidemia COVID-19. Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor” a lansat campania „Goonline” prin intermediul căreia producătorii locali își pot muta afacerile și în mediul virtual. Inițiatorii propun consultații și sprijin pentru crearea unui „magazin” pe internet, conectat la un sistem de plăți online. Dar ce presupune la modul practic proiectul și cât de interesați sunt antreprenorii moldoveni să se adapteze la noile cerințe ale pieței? Discutăm în această dimineață cu directoarea „Artcor”, Viorica Cerbușcă.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul matinal cu Viorica Cerbușca

Viorica Cerbușcă: „Noi am lansat această inițiativă - „Goonline” - pentru toate întreprinderile mici din Republica Moldova, care se confruntă cu dificultăți de comercializare a produselor pe care le au.

### Vezi și... ### Soluții virtuale pentru afaceri reale. Micii întreprinzători fac față marii crize


Cunoaștem că din cauza carantinei din această primăvară foarte multe întreprinderi și-au limitat activitatea și mai multe continuă să producă, dar nu au unde să-și vândă bunurile și noi ne-am gândit că ar fi foarte bine și ar fi un ajutor pentru ei dacă le-am crea o platformă online în care ar putea să-și găsească clienții și clienții să-i găsească pe ei. Noi conectăm, de fapt, întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova cu prestatorii de servicii în afaceri, cei care vor crea paginile web și cei care vor crea paginile pe Facebook și vor crea conținut pentru aceste pagini.”

Europa Liberă: Toată această inițiativă este contra cost sau gratuită pentru antreprenori?

„Goonline”: pentru antreprenori este gratuit, pentru prestatori e cu plată, dar cu puțini bani...

Viorica Cerbușcă: „Antreprenorii primesc un pachet de prim ajutor digital, așa l-am numit noi Programul „Goonline” digital, gratuit absolut, în schimb ei trebuie să apeleze servicii în afaceri, vor primi bani pentru serviciile pe care le prestează destul de mici, pentru că noi am zis că este un program social în care vrem să ajutăm afacerile autohtone să continue să activeze și acesta este un caz și de responsabilitate socială a prestatorilor de servicii. Pentru antreprenori este gratuit, pentru prestatori e cu plată, dar cu puțini bani, pe care încercăm să-i adunăm de la donatori și de la partenerii noștri.”

Europa Liberă: Ce cerințe trebuie să întrunească o afacere care are șanse și poate beneficia de acest prim pachet al inițiativei „Goonline”?

Viorica Cerbușcă: „Trebuie doar să-și dorească să iasă din mediul obișnuit în care activează și în care vând. De exemplu au un butic la piață sau își vând produsele într-un mic magazin, deci să fie gata să-și plaseze aceste produse în mediul online, să le plaseze pe pagina web pe care noi o creăm, pe site. Site-ul, de fapt, este un fel de vitrină online, în care se văd toate produsele și în care cumpărătorul poate să achiziționeze aceste bunuri de pe site sau de pe pagina de Facebook, așa cum își dorește el. Antreprenorul trebuie să-și dorească, să fie gata să continue activitatea și mai departe, pentru că el primește acum primul ajutor din partea noastră, dar cumva ajutorul acesta trebuie să continue să-l implementeze și să vândă atât la magazin sau buticul de la piață, cât și mai departe pe online.”

Europa Liberă: Viorica, eu corect înțeleg, acest proiect este pentru toată lumea, indiferent dacă crește pătrunjel sau coase haine?

Viorica Cerbușcă: „Da, Diana, noi avem unii participanți care produc încălțăminte pentru copii, alții care produc decor pentru case și oficii, avem mici patiserii, avem agricultori care își cultivă produsele în sere, producători de mobilier, producători de articole de vestimentație, avem până și mici magazine care vând jucării pentru copii, care produc aceste jucării pentru copii și care organizează activități distractive pentru copii, avem atât antreprenori din sate, cât și antreprenori un pic mai mari din centre raionale sau chiar din Chișinău, antreprenori care activează de 15-20 de ani, care au experiență în gestionarea afacerilor, dar și mici antreprenori care abia acum și-au deschis o afacere și au nevoie de suportul nostru.

Your browser doesn’t support HTML5

Pătrunjel pe internet


Noi nu avem niciun fel de limită, primim toți doritorii care sunt gata să-și vândă produsele online, care sunt gata să gestioneze o mică pagină de Facebook și un site și care sunt gata să încaseze și plățile online, pentru că asta, de fapt, vrem noi să facem, să micșorăm la maximum implicarea antreprenorului în procesul de transmitere a mărfii, ca să zic așa.”

Europa Liberă: Observ de câteva zile pe rețelele sociale în grupurile pe care noi le numim oarecum o piață virtuală, că au apărut și intermediari. Iată, cum vă asigurați dvs. ca proiect că printre cei care vin sau aplică, vor ajutor de la dvs. tocmai nu sunt intermediari sau comercianți mai puțin onești?

Viorica Cerbușcă: „Procesul de aplicare la „Goonline” este extrem de simplu, avem un formular pe pagina noastră www.goonline.md, orice antreprenor trebuie să răspundă exact la trei întrebări extrem de simple, după care va primi un formular un pic mai complex cu informații despre când a fost creat, care este domeniul de activitate al afacerii, câți oameni lucrează și neapărat rugăm să ne trimită și poze cu echipa, poze cu fondatorul, în care să se vadă întregul proces de producere și întregul ciclu care este organizat în cadrul afacerii...”

Europa Liberă: Deci, e clar că intermediarii nu au asemenea informații?

Viorica Cerbușcă: „Este evident că intermediarii au astfel de informații și intermediarii sunt necesari, dacă ajută, pe de o parte, antreprenorul să-și vândă produsele. Nu putem spune niciodată că un intermediar este o persoană nu prea bună, dar în cazul nostru noi ne propunem să ajutăm anume producătorii și anume pe acei care nu pot să vândă singuri produsele lor și, de fapt, prin ceea ce facem, noi suntem intermediarii, dar doar prin faptul că noi îi ajutăm pe antreprenori să-și creeze o pagină web și să-și vândă aceste produse pe online, deci ca să excludem intermedierea și tot procesul care durează din momentul în care se ia marfa de la antreprenor și este adusă până la ușa cumpărătorului.”

Europa Liberă: Unii sunt, poate, într-un fel de zonă de confort, spunând că „eu produc, nu am treabă cu comercializarea, cu livrarea”. Despre ce vorbește o asemenea gândire și dacă este păguboasă?

Viorica Cerbușcă: „Nu întotdeauna. Fiecare antreprenor trebuie să-și analizeze produsul și trebuie să înțeleagă până unde este gata el să se implice și cât de lung este procesul în care el se dedică: vrea el să vină cu produsul lui până la ușa cumpărătorului sau este el gata să vândă acest produs la ușa depozitului. Cu siguranță, cumpărătorul dorește să-și cunoască și agricultorul, ca să zic așa, și antreprenorul.”

Europa Liberă: Deci doar ar avea de câștigat dacă ar intra direct în comunicare cu omul la care aduce marfa?

Viorica Cerbușcă: „Da, bineînțeles, pentru că atunci se creează și relații de loializare, relații de prietenie, prin care eu întotdeauna îmi amintesc că dacă vreau să cumpăr ouă de prepeliță, de exemplu, o să le cumpăr de la moș Ion, pentru că moș Ion are cea mai verde și cea mai curată iarbă în curte și știu sigur că prepelițele s-au plimbat anume în acea curte. Relația pe care o creăm noi cu cumpărătorii noștri este extrem de importantă, pentru că, de fapt, ea creează memoria produsului inclusiv în sufletul nostru și atunci niciodată n-o să mă mai gândesc că vreau să cumpăr ouă de prepeliță de la altcineva decât de la moș Ion.”

Europa Liberă: Dacă ne referim la plățile online, cât de prietenoasă este infrastructura online și cât de ușor cineva care, bunăoară, crește pătrunjel sau vinde ouă de prepeliță poate însuși toată această mașinărie și infrastructură?

Viorica Cerbușcă: „Infrastructura de plăți online este integrată de către specialiști, deci antreprenorul nu trebuie să se preocupe de acest fapt, pentru că el fiind un antreprenor, evident că are și un cont bancar și atunci el doar își încasează banii pe contul bancar al companiei, al gospodăriei țărănești sau al întreprinderii individuale. Deci nu contează sub ce formă este creată afacerea, important e să aibă un cont bancar.

În același timp, site-ul și pagina de Facebook permit ca plățile să fie făcute și cu cash, dar, bineînțeles, aici deja trebuie să respectăm exact legislația în vigoare, care ne spune că, dacă suntem o companie, trebuie să eliberăm bon de casă ș.a.m.d. Asta deja este responsabilitatea antreprenorului, pentru că noi ceea ce vrem să facem este, de fapt, să dăm o mână de ajutor antreprenorului să iasă din curtea în care activează, să iasă într-un spațiu mult mai mare care este nelimitat, pentru că spațiul online este absolut nelimitat și noi putem să procurăm produsele aflându-ne, bunăoară, la Edineț și să cumpărăm produse de la Cahul.

Eu sunt sigură că antreprenorii adevărați vor găsi ieșire din situație...

Absolut totul este posibil, nu mai există astăzi niciun fel de graniță și niciun fel de distanță nu trebuie să ne sperie. Nu a fost ușoară această criză care a venit pe neașteptate, nimeni nu a fost pregătit, nimeni nu a știut și nimeni nu știe încă care îi vor fi urmările, dar eu sunt sigură că antreprenorii adevărați vor găsi ieșire din situație. Noi încercăm să-i ajutăm cum putem. De fapt, eu cred că lecția cea mai mare pe care am învățat-o noi în urma acestei crize nu este neapărat pentru antreprenor, ci este pentru angajații antreprenorului. Antreprenorul se gândește în fiecare zi de unde să ia bani ca să le plătească salarii și atunci eu mi-aș dori foarte mult ca fiecare angajat să se oprească un pic și să se gândească prin câte greutăți trece acum antreprenorul și mi-aș dori foarte mult ca această relație de loializare și de fidelitate să continue cât mai mult și la un anumit moment când va fi nevoie să ne ajutăm și noi antreprenorii măcar cum putem, măcar cumpărând de la ei un kilogram de roșii, dacă sunt de bună calitate sau 10 ouă, iarăși la fel, dacă sunt de bună calitate.”