Virginia Moraru, noua vicepreședintă a comisiei de evaluare a procurorilor

Între iulie 2022 și iulie 2023, Virginia Moraru a fost analist juridic superior în secretariatul comisiei pre-vetting.

Comisia de evaluare a procurorilor a anunțat desemnarea Virginiei Moraru în funcția de vicepreședintă a comisiei. Decizia a fost luată în unanimitate de către toți membrii comisiei.

În noua sa poziție, Virginia Moraru va prelua atribuțiile președintelui comisiei, Christopher Lehmann, în cazul absenței acestuia.

Anterior, funcția de vicepreședinte a fost ocupată de Tatiana Răducanu, care și-a dat demisia pe 15 mai 2024.

Virginia Moraru a fost desemnată membră a comisiei de evaluare externă a procurorilor de către Parlament, primind votul favorabil a 63 de deputați în cadrul ședinței plenare din 30 mai.

Ea deține o licență și o diplomă de master în drept. Până în prezent, a ocupat poziția de consilier juridic superior în secretariatul comisiei de evaluare a procurorilor. Între iulie 2022 și iulie 2023, a fost analist juridic superior în Secretariatul comisiei pre-vetting. Anterior, a lucrat la Centrul Național Anticorupție și a fost lector universitar.

Predecesoarea sa, Tatiana Răducanu, a demisionat din funcțiile de membră a comisiei pentru vettingul procurorilor și a comisiei pre-vetting după scurgerea în presă a unei scrisori în care se spune că ar avea legături cu omul de afaceri fugar Veaceslav Platon și cu unul din avocații altui fugar, Ilan Șor. Demisiile i-au fost acceptate de Parlament pe 16 mai. Răducanu a spus că afirmațiile din scrisoare „sunt false și nu corespund realității”, dar că și-a dat demisia pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este formată din șase membri, desemnați prin votul a 3/5 dintre deputații aleși. Trei membri sunt propuși de partenerii de dezvoltare, iar ceilalți trei sunt desemnați de fracțiunile parlamentare, respectând proporționalitatea reprezentării între majoritate și opoziție.

Comisia de evaluare a procurorilor a fost înființată de Parlament în noiembrie 2023, având ca obiectiv principal evaluarea integrității etice și financiare a unor categorii de procurori din Republica Moldova, ca parte integrantă a reformei justiției inițiate de guvernarea PAS.

Totodată, Comisia este responsabilă de finalizarea evaluării candidaților pentru organele de autoadministrare ale procurorilor (Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile acestuia).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te