Vitalie Ciobanu: „Pentru partida pro-occidentală e o pierdere de teren importantă”

Ion Ceban

Scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu, în dialog cu Valentina Ursu, despre rezultatele preliminare ale alegerilor din Chișinău, care-l prezintă învingător pe Ion Ceban, candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al Chișinăului, devansându-l cu mult pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase.

Your browser doesn’t support HTML5

Vitalie Ciobanu: „Pentru partida pro-occidentală e o pierdere de teren importantă”


Europa Liberă: Rezultatele preliminare anunță că Ion Ceban va conduce, va administra treburile administrației publice locale din municipiul Chișinău. Ce credeți Dvs. despre această victorie?

### Vezi și... ### Alegeri locale 2019, turul II. Socialistul Ion Ceban câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău


Vitalie Ciobanu: „E o victorie dobândită prin, să spunem, acest discurs împăciuitorist, oarecum tehnocrat, dorința lui de a căpăta „o față umană”, pentru că socialistul a fost tot timpul identificat cu Dodon și cu Putin chiar, e o matrioșkă rusească, au scris diferiți comentatori despre asta. Probabil că cetățenii s-au cam prins cumva în această retorică mai calmă, în senzația că omul a stat la primărie în Consiliul municipal, cunoaște din interior problemele urbei și poate și agitația asta foarte agresivă stradală, panourile, agitatori plătiți, foi volante împărțite în stânga și în dreapta, poate și asta cumva a influențat opinia publică.”

Europa Liberă: Partida pro-occidentală a pierdut?

Vitalie Ciobanu: „Pentru partida pro-occidentală, sigur, e o pierdere de teren importantă, pentru că Blocul ACUM a accentuat asupra faptului cât de important și strategic este Chișinăul și pentru obținerea acestui post, pentru Blocul ACUM care poate, are resurse, are credibilitatea aceea externă și dorința, voința politică de a face regulă în capitală și de a aduce investiții și, iată, deodată, asta nu se va întâmpla, probabil.”

Vitalie Ciobanu


Europa Liberă: Adică, ceea ce i-a fost promis lui Andrei Năstase - în cazul că ar fi câștigat el mandatul - din partea României, în primul rând, foarte mulți primari de acolo s-au angajat să ofere sprijin și nu doar în vorbe, dar și în fapte pentru municipiul Chișinău în caz de victorie a lui Andrei Năstase s-ar putea să se taie din acest elan, aceste promisiuni care au fost făcute și să nu ajungă fonduri la Chișinău?

Chișinăul este citadela - până acum - a democrației, europenității, românismului...


Vitalie Ciobanu: „E foarte posibil, pentru că Chișinăul are o importanță simbolică foarte mare, este capitala, este citadela până acum – nu-i așa? – a democrației, europenității, românismului și victoria lui Ceban sigur că descurajează elanul de care spui, Valentina, elanul primarilor din România și al Guvernului român, al lui Ludovic Orban, care va fi instituit, probabil, să susțină primăria. Acum nu zic că nu ar fi posibilă nici un fel de colaborare între noul primar ales și administrațiile din România, nu, dar va trece timp, se va pierde un timp important și prețios pentru noi, cetățenii, că nu vor veni atât de repede niște resurse. Poate europenii își vor mai dezlega punga, dar iarăși nu de ochi frumoși, „ochii frumoși” îi avea – vorba aia – candidatul Blocului ACUM (sigur, vorbesc metaforic). Deci, va exista o perioadă de decepție. Eu cred că ea este inevitabilă.”

Europa Liberă: Câștigul lui Ion Ceban ar însemna o altă configurare în cadrul Consiliului municipal Chișinău decât cea care putea să fie, dacă ar fi câștigat Andrei Năstase?

Vitalie Ciobanu: „Sigur, Ion Ceban are mai multe șanse să încline balanța, să formeze o majoritate în jurul său, în jurul blocului socialist din Consiliul municipal, dar acolo iarăși e ca un mic Parlament, în care totul va trebui negociat; ei oricum nu vor avea în chestiuni fundamentale, strategice, cuvântul hotărâtor acești socialiști și cine va mai adera la ei. Deci, se vor purta negocieri, vor trena, în orice caz, exercițiul în sine al guvernării, al administrării Chișinăului mi se pare că va fi mai dificil cu Ion Ceban și cu o majoritate socialistă.”

Exercițiul administrării Chișinăului mi se pare că va fi mai dificil cu Ion Ceban și cu o majoritate socialistă...


Europa Liberă: Cetățenii au răsuflat ușor că s-a epuizat această campanie electorală?

Vitalie Ciobanu: „Da, dar vorba aia: „Se trage linia și se uită”... Acum cu capul limpede, la rece judeci ce ai avut și ce ai obținut și ce perspective ai de acum încolo. Nu cred că sunt prea multe zâmbete, poate unii vor deschide niște sticle de șampanie, spunându-și: „Aaa, al nostru, candidatul nostru a învins!”. Dar stați puțin că vine a doua zi și a treia zi, și peste o săptămână, și cred că va fi un fel de trezire dintr-un fel de mahmureală sau va urma mahmureala de după extazul electoral. La asta ne putem aștepta.”