Linkuri accesibilitate

Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului
Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului

Alegeri locale 2019, turul II. Socialistul Ion Ceban câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău

Socialistul Ion Ceban, noul primar al Chişinăului

Candidatul PSRM, Ion Ceban, câştigă turul II al alegerilor pentru funcţia de primar al capitalei, arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor sufragiilor exprimate în cele 307 secţii de votare din municipiul Chişinău.

Ion Ceban - 52,39%

Andrei Năstase - 47,61%

Comentatorii remarcă faptul că Ion Ceban este primul primar al Chişinăului, membru al unui partid de stânga, de la declararea Independenţei Republicii Moldova. În campania electorală, Ion Ceban nu a pus accentul pe apartenenţa sa politică, declrarând că va fi un primar al tuturor, ceea ce a repetat şi în primele declaraţii după anunţarea rezultatelor preliminare de către CEC care îl dădeau câştigător al cursei.

Prezenţa la vot în turul II la Chişinău a fost de 37,78%, puţin peste cea din turul I, când a fost de 36,05%.

Cristian Preda: „E o veste tristă pentru Andrei Năstase, dar o înfrângere nu trebuie să blocheze procesul de guvernare”

„Eu sper, în primul rând, ca după alegerile locale guvernarea să poată continua în bune condiții. Sigur, e o veste tristă pentru Andrei Năstase, pentru coaliția pe care a format-o împreună cu Maia Sandu, dar o înfrângere nu trebuie să blocheze procesul de guvernare. Îl felicit pe Andrei Năstase pentru campania pe care a făcut-o și îi urez mult succes în continuare”, a declarat pentru Europa Liberă fostul europarlamentar român Cristian Preda.

Europa Liberă: România va oferi asistență financiară, sprijin municipiului Chișinău, așa cum a promis dacă câștigă Andrei Năstase și dacă acum e altă situație – la cârma primăriei vine Ion Ceban?

Cristian Preda: „Cred că trebuie găsite soluții de cooperare cu Republica Moldova la toate nivelurile, dar sigur că respectând o anumită linie politică, o anumită ordine a politicilor publice. Sunt niște valori care trebuie să ne lege, și nu interese de moment. De asta, cum spuneam, trebuie să tragem învățături din orice experiență politică și le urez Maiei Sandu și lui Andrei Năstase să continue, pentru că pot să crească semnificativ în următorii ani.”

Igor Dodon către Ion Ceban: să fii primarul tuturor

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susţinut un briefing alături de lidera PSRM Zinaida Greceanâi, preşedinta Parlamentului, şi Ion Ceban, candidatul socialiştilor care, potrivit rezultatelor preliminare, câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău. Igor Dodon l-a îndemnat pe Ion Ceban "să fie primarul tuturor". "Noi nu vrem să divizăm locuitorii municipiului Chişinău în cei care au votat pentru Ceban şi cei care au votat pentru Năstase, toţi sunt locuitorii Chişinăului", a spus Igor Dodon. Şeful statului l-a îndemnat, de asemnea, să nu facă politică şi geopolitică la primărie, ci să se ocupe de rezolvarea problemelor sociale şi economice ale oamenilor. Ion Ceban a spus că aşa va face şi a mulţumit încă o dată alegătorilor, colegilor şi familiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG