Linkuri accesibilitate

Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului
Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului

Alegeri locale 2019, turul II. Socialistul Ion Ceban câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău

Circa 1,6 milioane de alegători aşteptaţi la urne

Toate cele 1442 de secții de votare, dintre care 307 în municipiul Chișinău, organizate pentru turul al doilea al alegerilor locale generale, au fost deschise către ora 07.00 şi se vor închide, ca de obicei, la ora 21.00.

Pe listele electorale pentru turul doi sunt înregistrați peste 1,6 milioane de cetățeni cu drept de vot. Pentru cele 384 de mandate de primar luptă 768 de candidați. Se consideră învingător candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul de alegători care se prezintă la urnele de vot.

La o secţie de votare din Anenii Noi
La o secţie de votare din Anenii Noi

Fără prag de validare

La ora 12.30, prezenţa la vot era de aproape 19% pe ţară şi de aproape 15% în municipiul Chişinău, o rată de participare mai mare comparativ cu primul tur, dar mult mai mică decât la scrutinul local din 2015, când la aceeași oră deja fusese înregistrată o participare de peste 25%.

În turul doi nu există un prag de validare, adică indiferent de câţi alegători se prezintă la urne iese învingător candidatul care acumulează cele mai multe voturi. În mediul analiştilor politici se crede că o prezenţă mai mică la vot ar putea fi, cel puţin în Chişinău, un dezavantaj pentru dreapta pro-europeană şi ar putea înclina echilibrul fragil ce s-a conturat la finele cursei electorale. Însă scrutinele anterioare au arătat că, de regulă, în turul doi mobilizarea este mai mare.

Andrei Nastase (stânga) și Ion Ceban (dreapta). Sursa: pagini oficiale
Andrei Nastase (stânga) și Ion Ceban (dreapta). Sursa: pagini oficiale

Promisiunile lui Ion Ceban și Andrei Năstase pentru chișinăuieni

În turul doi, în Chişinău, se confruntă candidatul socialist, Ion Ceban, şi cel al Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase. Spre deosebire de prima rundă a alegerilor, în care Ceban a acumulat 40,19%, iar Năstase a ieşit cu 31,08%, cei doi candidaţi nu au mai respins invitaţiile la dezbaterile televizate şi s-au confruntat în câteva, aducându-şi acuzaţii reciproce, în ciuda unui acord de neagresiune al formaţiunilor lor încheiat în ajunul campaniei. Vedeţi cum arată programele lor electorale.

Candidaţii promit, mizeria rămâne

Râul Bâc, care traversează Chişinăul, este cel mai poluat din Republica Moldova. În toate campaniile electorale, candidaţii la funcţia de primar promit să-l cureţe, dar problema rămâne nerezolvată. O echipă a Europei Libere a mers pe malul Bâcului împreună cu Adriana Velicinschi de la Centrul Naţional de Mediu pentru a vedea cum arată râul în preajma turului II al alegerilor locale.

De-a lungul Bâcului, în preajma alegerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00

Cum e să fii biciclist în Chişinău?

Singura pistă de aproape 4 km, amenajată de autoritățile locale în centrul Capitalei, nu este practicabilă și nu contribuie, deocamdată, la încurajarea oamenilor să se aventureze pe două roți în trafic. O spune Ana-Maria Popa, care folosește bicicleta ca mijloc de transport de 12 ani, zi de zi. Un reportaj de Sergiu Culeac.

„Lipsa de lumini+gropi=om pe jos” - Chișinăul și bicicliștii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG