Reabilitarea patrimoniului, o altă promisiune în toate scrutinele
O bună parte din cele 810 imobile din Chişinău incluse în Registrul Monumentelor din Republica Moldova se ruinează pe zi ce trece. Circa 80% din clădirile protejate necesită reabilitare, conservare şi restaurare, spune Ion Ştefăniţă, directorul general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, într-un reportaj de Mihaela Savca.
Mobilizare şi îndemnuri la vot
Preşedintele ţării Igor Dodon s-a declarat împotriva votului geopolitic, îndemnând cetăţenii „să nu calce pe aceeași greblă din ultimii ani”, transmite IPN. „Să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Să ne gândim bine. Când veți merge la vot, vă îndemn să votați cu rațiunea, nu cu emoțiile”, a declarat președintele Republicii Moldova
Prim-ministrul Maia Sandu: „Îmi doresc oameni onești aleși astăzi în funcția de primar, oameni curajoși, care să spargă toate scheme de corupție, și oameni profesioniști, care știu să rezolve problemele cetățenilor în mod transparent și cu maximă corectitudine și responsabilitate”. Premierul Maia Sandu, după vot, a declarat că prioritatea , la nivel local și central, rămâne lupta cu corupția. „Curățarea statului cu instituții care să funcționeze pentru cetățeni”.
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a declarat, după vot că în capitală este nevoie de un primar „care să facă un mandat întreg” dar și preocuparea liderii Socialiștilor este participarea la vot, care ar putea fi scăzută. „Important este ca cetățenii să iasă la vot, ca să nu-și pună pe urmă întrebări de ce avem ce avem. Îi chem pe toți să iasă la vot și să voteze un gospodar, nu prin vorbe și care face politică, geopolitică, ci un primar care să aibă grijă să fie ordine în Chișinău.
Ce au declarat candidaţii la funcţia de primar al capitalii
Ion Ceban, candidatul PSRM, a spus, după ce şi-a exprimat dreptul de vot, că îşi doreşte „o primărie care să fie administrată profesionist, nu așa cum a fost până acum” și știe că acest lucru este posibil.
Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, a îndemnat electoratul să iasă la vot pentru că participarea ar putea fi factorul decisiv in acest al doilea tur de scrutin: „Este important să ieșim la vot masiv și sunt sigur că toată lumea bună va face alegerea corectă”.
Duminica turului II la Nisporeni, Anenii-Noi şi Hânceşti
Reporterii Europei Libere au urmărit astăzi cum se desfăşoară turul II al alegerilor locale în câteva oraşe.
Nicu Guşan a fost la Nisporeni, unde bătălia pentru fotoliul de primar se dă între candidatul Partidului Democrat și cel al Blocului ACUM. Oamenii au de ales între Gheorghe Agheorghiesei (ACUM) și Grigore Robu (PD), care se bate pentru a obține cel de-al doilea mandat. În 2015 câştigase pe listele Partidului Liberal.
Nicu Guşan a mers şi la Hânceşti, unde e o situaţie similară - bătălia se dă, la fel, între candidații PD (Alexandru Botnari) și al Blocului ACUM (Marcel Petruşean).
Alexandru Botnari a candidat pentru funcția de primar, chiar dacă a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. Se pare că va renunța la fotoliul din Parlament dacă va câștiga astăzi la Hâncești. În 2003 a candidat independent pentru funcția de primar, după 2009 însă s-a alăturat Partidului Democrat. A condus primăria orașului Hâncești timp de 16 ani.
Candidatul Blocului ACUM, Marcel Petrușan, nu a mai făcut parte dintr-un partid politic, el, de fapt, vine din sfera afacerilor. Presa a scris despre el că anterior n-a deținut nicio funcție de demnitate public.
Diana Railean şi Mihalea Savca au fost de alegeri la Anenii Noi, unde se duelează candidații din partea Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat, asta după ce ani la rând Anenii Noi a fost condus de un primar comunist, care, de altfel, în primul tur s-a clasat pe ultimul loc, a obținut doar 5% din voturile alegătorilor din Anenii Noi.