Linkuri accesibilitate

Aşteptăriile alegătorilor din Nisporeni (VIDEO)


În faţa unei secţii din Nisporeni
În faţa unei secţii din Nisporeni
Aşteptăriile alegătorilor din Nisporeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct



La Nisporeni, bătălia pentru fotoliul de primar se dă între candidatul Partidului Democrat și cel al Blocului ACUM. Oamenii au de ales între Gheorghe Agheorghiesei, desemnat de Blocul ACUM, și Grigore Robu, candidatul Partidului Democrat. De fapt, Grigore Robu participă în cursa electorală pentru a obține cel de-al doilea mandat de primar. Primul l-a obținut la alegerile locale din 2015, atunci însă a candidat pe listele Partidului Liberal.

Una dintre provocările viitorului primar va fi în consiliul municipal, având în vedere că nicio formațiune sau niciun bloc politic nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru o majoritate în consiliu, de aceea implementarea viitoarelor proiecte va depinde mult de cum vor reuși să colaboreze între ele grupurile de consilieri locali.

Canalizarea, calitatea apei şi iluminarea stradală, în topul priorităților la Hânceşti şi Nisporeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00


În general, la secțiile de votare la care am ajuns în prima parte a zilei am vorbit cu mai mulți oameni, mulți dintre ei sunt nemulțumiți din cauza proiectelor care au început în ultimii ani, dar n-au mai ajuns să fie duse până la sfârșit. E vorba de parcul din centrul orașului, e vorba de mai multe drumuri care au început să fie reparate, dar lucrările întârzie, la fel e vorba de câteva proiecte de iluminare stradală care n-au mai fost implementate.


Tot oamenii ne-au sesizat și insuficiența veceurilor publice în orașul lor, spun că și aceasta este o necesitate, deși au promis anterior alți primari să rezolve această problemă, până astăzi oamenii spun că nu au un veceu public în centrul orașului, gratuit, disponibil pentru cetățeni.”


Europa Liberă: Proiectele despre care spuneai că au fost începute, iar acum par să bată pasul pe loc, există vreo explicație de ce?

Nicu Gusan: „I-am întrebat. Și asta oamenii presupun că e lipsa banilor, dar, bineînțeles, autoritățile nu au raportat de ce lucrările pentru un anumit drum s-au stopat sau de ce în parc lucrările se desfășoară cu încetinitorul. Am fost și în parc, am văzut acolo, într-adevăr, sunt mai multe lucrări începute, am văzut și utilaj tehnic care stă, deci nu muncește nimeni cu el; pavajul care a început să fie pus și nu este finisat. Oamenii speră că, după alegeri, aceste proiecte vor fi reluate și vor fi duse până la bun sfârșit.”

Europa Liberă: Despre activismul cetățenilor ne poți spune ceva?

Nicu Gusan: „La primele ore ale dimineții am observat că la secțiile de votare se prezentau cetățenii sau alegătorii de vârsta a doua și a treia, mai puțin tinerii; mulți dintre ei aleg să emigreze sau aleg să plece la Chișinău, de exemplu, pentru că au puține locuri de muncă și nu văd o perspectivă în localitatea lor, cel puțin așa mi-au zis tinerii cu care am reușit eu să vorbesc în această dimineață la secțiile de votare din Nisporeni.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG