Linkuri accesibilitate

Alegeri locale, turul II: Rata de participare mai mare decât în primul tur


La o secţie de votare din Anenii Noi
La o secţie de votare din Anenii Noi

La 3 noiembrie 2019 va fi organizat turul doi de scrutin în 384 localități unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales. În restul 514 localități primarul a fost ales din primul tur, pe 20 octombrie, cu peste jumătate din voturile valabil exprimate.

Datele CEC pentru Chișinău, ora 17.00:

Prezența la vot pe țară:

Actualizare 15.39 Aproape 30% din alegători din ţară şi-au exprimat dreptul la vot până la ora 15.30, în uşoară creştere faţă de primul tur de scrutin. Cei mai activi sunt cetăţenii din Ocniţa, Teleneşti, Şoldăneşti, Orhei. În Chişinău rata de participare a depăşit 25%, cu un avans de peste două puncte procentuale faţă de primul tur.

Actualizare 15.04 Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX a recepționat 88 de rapoarte de incidente de la observatori, până la ora 13.30, dintre care 57 au fost prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX. Observatorii au constatat, între altele, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 10 cazuri; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 13 cazuri; urne de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri; obstrucționarea/limitarea procesului de observare a alegerilor – 2 cazuri; deficiențe în listele electorale – 3 cazuri etc.


Actualizare 12.35 Rata de participare la ora 12.30 la nivel naţional a fost de 18,61%, în uşoară creştere faţă de scrutinul de acum două săptămâni. În Chişinău au votat până la orele amiezii 14,92% din cetăţenii cu drept de vot, cu peste două puncte procentuale decât în primul tur.


Actualizare 12.22 Preşedintele Igor Dodon s-a declarat împotriva votului geopolitic, îndemnând cetăţenii „să nu calce pe aceeași greblă din ultimii ani”, transmite IPN. „Să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Să ne gândim bine. Când veți merge la vot, vă îndemn să votați cu rațiunea, nu cu emoțiile”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Actualizare 12.03 Prim-ministrul Maia Sandu: „Îmi doresc oameni onești aleși astăzi în funcția de primar, oameni curajoși, care să spargă toate scheme de corupție, și oameni profesioniști, care știu să rezolve problemele cetățenilor în mod transparent și cu maximă corectitudine și responsabilitate”.


Actualizare 11.30 Ion Ceban, candidatul PSRM, a spus, după ce şi-a exprimat dreptul de vot, că îşi doreşte „o primărie care să fie administrată profesionist, nu așa cum a fost până acum” și știe că acest lucru este posibil.

Actualizare 10.00 Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la primăria Chișinău, a îndemnat electoratul să iasă la vot pentru că participarea ar putea fi factorul decisiv in acest al doilea tur de scrutin: „Este important să ieșim la vot masiv și sunt sigur că toată lumea bună va face alegerea corectă”.


Premierul Maia Sandu, după vot, a declarat că prioritatea , la nivel local și central, rămâne lupta cu corupția. „Curățarea statului cu instituții care să funcționeze pentru cetățeni”.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a declarat, după vot că în capitală este nevoie de un primar „care să facă un mandat întreg” dar și preocuparea liderii Socialiștilor este participarea la vot, care ar putea fi scăzută.

„Important este ca cetățenii să iasă la vot, ca să nu-și pună pe urmă întrebări de ce avem ce avem. Îi chem pe toți să iasă la vot și să voteze un gospodar, nu prin vorbe și care face politică, geopolitică, ci un primar care să aibă grijă să fie ordine în Chișinău.


Candidatul Socialiștilor la primăria capitalei, Ion Ceban, a făcut după vot, declarații mai „pragmatice” spunând că a votat pentru schimbări în capitală, pentru drumuri bune, parcuri îngrijite, lacuri curate și pentru ca în Chișinău „să nu mai existe miros neplăcut”.

La primele ore ale dimineții, participarea la vot, la nivel național dar și la Chișinău, era un pic mai ridicată decât la primul tur, pe 20 octombrie: 5,01% (față de 4,36%) la nivel național, 3,57% (față de 2.66%) la Chișinău.

------------------------------------------------------------------------------

Din cei 766 de candidați la funcția de primar aflați în exercițiu, 407 (45,3%) au fost realeși din primul tur, iar 260 vor participa în al doilea tur de scrutin.

Fostul partid de guvernământ, Partidul Democrat are cei mai mulți primari aleși din primul tur (190), urmat de Partidul Socialiștilor (123) și Blocul ACUM (81). 63 de primari aleși din primul tur se declară independenți.

Pe 20 octombrie au fost aleși și cei 1 108 consilieri raionali și municipali, cei mai mulți, peste 20% aparținând Partidului Socialiștii. Din cele 34 de consilii raionale și municipale, în șapte există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică.


Partidul Socialiștilor din Republica Moldova deține majoritatea în patru consilii raionale – Briceni, Dondușeni, Ocnița și Taraclia, în timp ce Partidul Nostru, Partidul Democrat și Partidul “Șor” dețin majoritatea în municipiul Bălți, Nisporeni și la Orhei. Deși Blocul “ACUM” a obținut al doilea cel mai mare număr de mandate, nu deține majoritatea absolută în niciun consiliu raional sau municipal.

Într-un interviu cu Europa Liberă vineri, președintele Igor Dodon propunea din nou ca la nivelul consiliilor locale, partidul Socialiștilor și Blocul Acum să replice majoritatea creată în Parlamentul de la Chișinău. „Am spus foarte clar că ar fi bine să avem la nivel local după alegeri aceeași formă de guvernare ca și la nivel central. Acolo unde PSRM a luat locul întâi să fie președintele raionului de la PSRM, vicepreședinții toți, unu, doi, în funcție de mărimea raionului, lasă din partea ACUM-ului. Acolo unde ACUM a luat primul loc, socialiștii să voteze președintele raionului de la Blocul ACUM” – a spus președintele, care susține însă că acest aranjament nu s-ar putea realiza în multe locuri din cauza disensiunilor din cadrul Blocului ACUM.

Partidul Socialiștilor și Blocul Acum să replice majoritatea creată în Parlamentul de la Chișinău...

Cea mai urmărită cursă electorală duminică, și din cauza impactului pe care l-ar putea avea asupra coaliției guvernamentale, este cea de la Chișinău unde se confruntă din nou Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor și Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, lider al PPDA și ministru de interne. În primul tur, Ceba a câștigat puțin peste 40% din voturi, iar Năstase 31% dar teoreti, candidatul blocului ACUM are în turul doi un potențial de alegători mai mari, din cei care pe 20 octombrie au votat alți candidați de dreapta pro-europeni ca Octavian Țîcu, Vlad Țurcanu sau Dorin Chirtoaca.

Duminică, 3 noiembrie, după închiderea urnelor, Europa Liberă va prezenta și analiza primul exit-poll la Chișinău, care se reiau după o pauză de opt ani. Și va prezenta toate rezultatele parțiale, pe măsură ce sunt făcute cunoscute, într-un nou blog în timp real/ live blog.

La ore 13.00, emisiunea specială a Europei Libere, dedicată turului doi al alegerilor locale este moderată de Liliana Barbăroșie și Alexandru Canțîr, iar emisiune electorală de la ora 18.00 îi are ca moderatori pe Valentina Ursu și Vasile Botnaru.

XS
SM
MD
LG