Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: O eventuală înfrângere a candidatului ACUM în Chișinău poate afecta pozițiile executivului


Andrei Năstase și Maia Sandu când s-au lansat în campania pentru alegerile locale din Chișinău. 21 septembrie 2019
Andrei Năstase și Maia Sandu când s-au lansat în campania pentru alegerile locale din Chișinău. 21 septembrie 2019

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Propunerea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, tot ea și liderul Partidului Socialiștilor, în adresa Blocului ACUM de a forma împreună majorități funcționale într-o serie de raioane, deși a rămas fără ecou la nivelul conducerii Blocului, a ajuns totuși la urechile celor din teritoriu. Drept dovadă este decizia consilierilor socialiști și a celor din partea Blocului ACUM din orășelul Râșcani de a-și uni eforturile în turul doi al alegerii primarului din localitate și de a prelua administrarea Consiliului orășenesc. După cum s-a făcut cunoscut, decizia reprezentanților Blocului ACUM din Râșcani de a se asocia cu aleșii din partea socialiștilor are drept model alianța la guvernare între cele două formațiuni.”

Punct de vedere săptămânal al istoricului Gheoghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dvs. vorbiți despre prima alianță care s-a creat în teritoriu între PSRM și ACUM, dar președintele Igor Dodon vorbea că în 25 de raioane ar fi cu putință crearea acestor alianțe la nivel de teritoriu.

Gheorghe Cojocaru: „Bineînțeles, odată ce gheața a fost spartă vor urma și altele în diverse localități, în cele circa 25 de raioane despre care a vorbit și președintele Dodon. Însă întrebarea întrebărilor până la urmă este ce se va întâmpla în capitală, dacă în Consiliul municipal se va constitui sau nu o alianță a celor două forțe care guvernează astăzi, mai ales că acestea ar avea împreună o majoritate mai mult decât confortabilă. Nimic nu poate fi exclus în politica de pe malul Bâcului, însă toate deciziile vor trebui luate la momentul cel mai potrivit.”


Europa Liberă: Cel mai probabil, ambele entități – Blocul ACUM și PSRM – își mai pun pe cântar puterile și analizează rezultatele acestor alegeri după primul tur. Urmează și turul doi, se vor lua în calcul și rezultatele alegerilor din capitală, acolo unde au rămas să se dueleze Andrei Năstase și Ion Ceban.

Gheorghe Cojocaru: „Da, în situația în care ar putea învinge reprezentantul socialiștilor Ion Ceban, invitația în adresa consilierilor de la Blocul ACUM este ca și făcută și doar un eventual refuz al acestora ar putea determina o altă opțiune din partea aleșilor locali ai PSRM. Cu Andrei Năstase primar, teoretic, ar putea apărea și alte variante, mai complicate, de asamblare a unei majorități în Consiliul municipal, însă o eventuală respingere a partenerului de guvernare socialist va fi greu de susținut. Nu se știe cât, însă deocamdată cele două forțe politice, partenere și rivale în același timp, par a fi condamnate să continue împreună și la nivel central, și la nivel local.”

Europa Liberă: Și iarăși, dacă e să citez declarațiile pe care le făcea Igor Dodon, el spunea că ar trebui să se vadă foarte clar cum se guvernează în continuare, după aceste alegeri generale locale, dacă această alianță are suficient potențial și voință politică, ca să se mențină grămăjoară.

Gheorghe Cojocaru: „Totuși, o eventuală înfrângere a candidatului ACUM la Primăria Chișinăului nu va putea să nu afecteze pozițiile executivului și, dimpotrivă, pierderea scrutinului de către Ion Ceban va avea ca efect o temporare a presiunii exercitate din diverse zone asupra Guvernului și o reechilibrare a balanței de putere între cele două tabere.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG