Linkuri accesibilitate

Alegeri locale. Turul II. Acuzații multe, promisiuni puține


La începutul celei de-a doua săptămâni dintre cele două tururi de scrutin ale alegerilor locale, tensiunea crește brusc în cea mai urmărită cursă, aceea pentru postul de primar al capitalei. Luni, socialistul Ion Ceban l-a amenințat cu judecata pe rivalul său de la Blocul ACUM, Andrei Năstase, dacă nu-și cere scuze publice pentru că l-ar fi defăimat pe el, pe Ceban, și pe colegii lui socialiști, acuzându-i că ar fi parte dintr-o „mafie imobiliară” în capitală.

Ion Ceban a dat de înţeles că ar intenţiona să-l atace în judecată pe adversarul său Andrei Năstase încă săptămâna trecută la prima dezbatere electorală, la care Năstase îl acuzase pe Ceban şi pe socialişti că ar fi „complici ai mafiei imobiliare care a pus stăpânire pe capitală burdușind oraşul cu 25 de mii de apartamente în ultimii patru ani” şi că ar fi pretins 50 de mii de euro de la agenţi economici. Ceban a replicat atunci că acuzaţiile sunt nefondate şi i-a amintit oponentului său despre un proces de judecată pe care Năstase l-a pierdut anul trecut, tot în campania electorală pentru primăria Chişinăului. Atunci instanţa l-a obligat pe Năstase să dezmintă o declarație prin care l-a acuzat pe socialist de înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău şi să îi achite lui Ceban un leu cu titlu de prejudiciu moral.

Ceban a declarat azi că de această dată nu va cere recompensă morală de un leu, cum a făcut-o anul trecut, ci de 41 de mii de euro, cât ar costa noua mașină a lui Năstase, bani pe care îi va dona unei şcoli auxiliare.

„Fiecare trebuie să fie responsabil de cele spuse. Unui ministru nu îi stă bine să bârfească. Mă întreb de ce nu a făcut nimic în această privinţă, pentru că a avut tot suportul să o facă. Având procurorul său, având funcţia de ministru de interne, ce l-a împiedicat. Mi se pare că pur şi simplu nu s-a dorit sau a fost rea intenţie, sau a acoperit pe cineva inclusiv din această mafie imobiliară. Eu cred că se putea cu efectivul de mii de poliţişti, să nu bârfească, dar să prezinte o probă anumită în acest sens.”

Ceban l-a criticat pe Năstase că nu respectă pactul de neagresiune semnat de PSRM şi blocul ACUM. La conferinţa de presă Ceban a semnat şi o cerere prealabilă în care-i solicită lui Năstase să dezmintă public toate falsurile, cerere pe care o va transmite personal candidatului blocului ACUM azi, la o nouă rundă de dezbateri televizate.


Ion Ceban a mai declarat că a depus o plângere şi la procuratură ca să se investigheze circumstanțele de care sunt acuzaţi socialiştii.

Andrei Năstase nu i-a dat deocamdată replică rivalului său, dar la o conferinţă de presă a lansat noi acuzaţii la adresa socialiştilor. Bunăoară cea că oponentul său a scos în mod artificial în public subiectul unei eventuale scumpiri a călătoriilor în transportul urban:

„Nici un fel de majorări nu se pot produce înainte de luarea unor măsuri de modernizare a transportului, măsuri de finanţare serioasă a acestui domeniu. Este o înţelegere pe care au avut-o oponenţii noştri de a o lansa în spaţiul public şi noi vă spunem cu toată încrederea că minciuna nu va trece. Asta este ceea ce ştiu ei mai bine – să arunce în spaţiul public de inepții.”

Ambii candidaţi care se vor duela în cel de-al doilea tur pentru primăria capitalei au lansat azi, dincolo de acuzaţii reciproce, noi promisiuni electorale. Candidatul blocului ACUM Andrei Năstase a prezentat soluţii în cinci direcții strategice, care vizează între altele drumurile, ecologia, investiții în sănătate şi locuri de muncă corect plătite. Candidatul socialiştilor Ion Ceban a promis între altele că va majora compensaţiile pentru perioada rece a anului de la 40 la sută, la 60 la sută şi că va asigura compensații pentru călătorii în transportul urban locuitorilor din suburbii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG