Linkuri accesibilitate

Promisiunile lui Ion Ceban și Andrei Năstase pentru chișinăuieni


Andrei Năstase și Ion Ceban. Sursa: pagini oficiale
Andrei Năstase și Ion Ceban. Sursa: pagini oficiale

Au mai rămas câteva zile până la turul doi al alegerilor locale în care, în Chişinău, se vor confrunta candidatul socialist, Ion Ceban, şi cel al Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase. Spre deosebire de prima rundă a alegerilor, în care Ceban a acumulat 40,19%, iar Năstase a ieşit cu 31,08%, cei doi candidaţi nu au mai respins invitaţiile la dezbaterile televizate şi s-au confruntat deja în câteva, aducându-şi acuzaţii reciproce, în ciuda unui acord de neagresiune al formaţiunilor lor încheiat în ajunul campaniei. Cum arată însă programele lor electorale?

Candidatul dreptei pro-europene, Andrei Năstase, promite să reîntoarcă oraşul oamenilor, transformându-l într-o capitală modernă şi europeană. El şi-a trasat cinci priorităţi: viaţă mai bună pentru fiecare locuitor, creşterea accelerată a confortului urban, dezvoltarea economică integrată, reforma administrativă, formularea identităţii urbane şi culturale a urbei.


Cele trei probleme fundamentale pe care vrea să le abordeze, de cealaltă parte, candidatul socialist sunt să oprească exodul, să modernizeze economia municipiului, pe care o crede primitivă şi necompetitivă, şi să micşoreze dezbinarea socială.

Ion Ceban promite totodată să elaboreze şi să promoveze, în primul an şi jumătate de activitate, cinci documente strategice, inclusiv planul urbanistic general de care e lipsit de ani buni Chişinăul, un concept de reabilitare a zonei istorice a urbei şi o hartă investiţională pentru capitală.


În domeniul transportului şi a infrastructurii rutiere, priorităţile lui Năstase sunt refacerea fiecărui metru de drum din Chişinău, drumuri noi pentru suburbii, o semaforizare generală şi o reţea extinsă de iluminat public, precum şi construcţia centurii rutiere şi a mai multor parcări publice.

Ceban, la rândul lui, promite să construiască o centură a capitalei şi să repare, timp de patru ani, toate pasajele subterane. El îşi mai propune să reînnoiască parcurile urbane de troleibuze şi autobuze cu vehicule dotate cu aer condiţionat şi sisteme necesare pentru oamenii cu nevoi speciale, obligându-le totodată să respecte orarul de circulaţie şi să înlocuiască taxatorii cu un sistem de tichet unic pentru toate tipurile de transport public. La toate intrările în oraş va exista, în cel mult trei ani, câte o parcare, iar timp de patru ani, parcări multietajate ar trebui să apară şi în fiecare sector al capitalei, mai promite Ceban. Extinderea a opt străzi, inclusiv Grenoble sau Munceşti, pentru a putea fi practicate de transport extraurban, reconstrucţia străzii Albişoara şi prelungirea străzii Mircea cel Bătrân sunt alte câteva promisiuni din programul socialistului.


În domeniul imobiliar, Năstase îşi propune un audit al patrimoniului municipal şi câte o anchetă asupra fiecărei construcţii neautorizate din Chişinău. Ceban, la rândul lui, promite să anuleze toate autorizaţiile de construcţii emise până acum cu abateri de la legislaţie. Totodată, acesta promite că va repara capital şi termoizola 400 de blocuri locative, va instala 400 de ascensoare noi, va construi 500 de terenuri de joacă pentru copii şi 600 de terenuri de sport pentru maturi, precum şi 40 de stadioane multifuncţionale.

În domeniul ecologic, Ceban promite revizuirea proiectului şi încheierea construcţiei staţiei de epurare, ceea ce ar trebui să ducă la dispariţia mirosului urât din capitală.


Năstase, în schimb, promite construcţia, din fonduri europene, a unui incinerator ecologic a gunoiului şi trecerea la colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi dotarea capitalei cu veceuri publice.

În lupta cu corupţia, Ion Ceban îşi propune să nu facă nicio mişcare fără licitaţie, toate achiziţiile să fie efectuate în mod electronic, iar angajările - în baza unor criterii clare de performanţă şi punerea la punct a unui sistem de „ghişeu unic”.

La rândul lui, Andrei Năstase promite să auditeze costurile pentru întreţinerea locuinţelor suportate de chişinăuieni şi să elimine imediat toate schemele şi firmelor-căpusă din jurul întreprinderilor municipale.


Pentru dezvoltarea economică, Năstase vrea să creeze un mediu prietenos de afaceri, să lanseze parteneriate publice-private, parcuri industriale şi centre de afaceri şi să ofere granturi pentru antreprenorii mici şi mijlocii.

Ceban are, în schimb, trasate în program mai multe măsuri sociale, cum ar fi construcţia a 20 de grădiniţe noi şi deschiderea a 100 de grupe noi în grădiniţele deja existente şi deschiderea grupelor de creşă şi a celor cu program prelungit în şcolile municipiului. Ceban promite, la fel, să ofere ajutor financiar de sărbători pentru 80 de mii de persoane sărace şi să tripleze numărul beneficiarilor de cantine sociale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG