Linkuri accesibilitate

Dorin Cimil: Costurile alegerilor sunt enorme, de aceea trebuie să participăm la vot, să beneficiem de acest drept


O femeie exprimându-și votul la alegerile locale din 20 octombrie
O femeie exprimându-și votul la alegerile locale din 20 octombrie

Interviu cu președintele Comisiei Electorale Centrale.

La 3 noiembrie va fi organizat turul doi de scrutin în 384 localități unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor, necesară pentru a fi declarat ales. În celelalte 514 localități, primarul a fost ales din primul tur, cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. Până la data de 1 noiembrie, concurenții electorali vor prezenta rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru turul al doilea de scrutin, a declarat Europei Libere președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Valentina Ursu în dialog cu președintele CEC, Dorin Cimil
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:42 0:00
Link direct

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 3 noiembrie desfășurarea turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Au mai rămas 384 de localități, pentru că urmare a desfășurării alegerilor locale din 20 octombrie au fost aleși 514 primari. Pentru Dvs., în calitate de președinte al CEC, a fost primul exercițiu electoral. Cum a trecut?

Dorin Cimil: „Am făcut un efort destul de mare împreună cu echipa și împreună cu toate persoanele care au fost implicate în acest proces electoral.”

Europa Liberă: Dvs. în alt interviu pentru Europa Liberă ați spus că cei mai mulți angajați sunt antrenați anume în această campanie electorală.

Dorin Cimil: „Exact! Au fost circa 23 de mii de persoane care au lucrat pentru această primă etapă de scrutin electoral. Și pentru turul doi la fel va fi implicat un anumit număr de persoane.”

Europa Liberă: Mai puține.

Dorin Cimil: „Mai puține, evident, fiindcă și circumscripțiile în care urmează să fie organizate alegerile în turul doi sunt la ziua de astăzi 384 de localități.”

Dorin Cimil
Dorin Cimil

Europa Liberă: Să încercăm să analizăm toate aspectele la care v-ați concentrat, unde ar trebui mai multă atenție, ce trebuie de îmbunătățit.

Dorin Cimil: „Probabil că o să fie necesar să îmbunătățim cadrul legislativ de efectuare a alegerilor în general, pe motiv că majoritatea observatorilor și experților internaționali vorbesc anume despre acest lucru. Mă refer la înregistrarea candidaților - deci ceea ce am avut noi cu neadmiterea în cursa electorală a unor candidați independenți și acele cerințe care au fost și sunt prescrise de lege pentru a fi înscriși în cursa electorală - și agitația electorală, precum și despre finanțarea campaniei electorale care a fost evaluată pentru prima dată de către CEC - chiar am avut în ziua de marți, săptămâna aceasta, primul raport privind evaluarea activității financiare a partidelor politice în perioada electorală.”

Europa Liberă: Revenim la aspectul financiar, dar vreau o precizare. Dacă cazul Ruslan Codreanu ajunge la CEDO, atunci ce se schimbă?

Aprecierea acțiunilor CEC-ului este pozitivă la capitolul cazului lui Codreanu...

Dorin Cimil: „Orice caz poate să ajungă la CEDO dacă respectă procedurile interne și procedurale, noi ne-am expus prin hotărârile noastre cu privire la acest caz. Deci, am susținut hotărârea CECE-ului Chișinău (Consiliului electoral de circumscripţie electorală) privind neadmiterea în cursa electorală pe anumite motive care sunt indicate în hotărâre și am fost apreciați de către instanța de judecată ca o hotărâre legală, fiind menținută de Curtea Supremă de Justiție la acest capitol. Da, sunt multe critici; am auzit din presă, am fost întrebați și de către experții internaționali, însă pot să vă spun că, pentru moment, aprecierea acțiunilor CEC-ului este una pozitivă și la capitolul cazului lui Codreanu. În eventualitatea în care se va judeca acest caz la alt nivel, ne vom expune cu argumentele de rigoare.”

Europa Liberă: Dar au dreptate independenții spunând că sunt prea mari cerințele puse în fața lor atunci când trebuie să adune acest număr de semnături?

Dorin Cimil: „Există probleme la acest capitol, deja ține de competența Legislativului să evalueze impactul legal asupra concurenților electorali atât independenți, cât și din partea partidelor și să aprecieze balanța respectivă a posibilităților atât ale partidului, cât și ale unui concurent independent.”

Europa Liberă: Să insistăm mai mult asupra felului cum se înțelege să fie sponsorizată, susținută financiar campania electorală, concurentul electoral. Cât de responsabili sunt actorii politici atunci când se înscriu în cursa electorală ca să țină cont că fiecare bănuț trebuie să fie transparent, sumele să fie cunoscute, să nu existe suspiciuni, interpretări că se aduc bani nu știu de unde și nu știu de ce.

Dorin Cimil: „Supravegherea finanțării și raportării partidelor politice este una din activitățile de bază pe care ne-am declarat-o la momentul învestirii în funcție și ne ținem de cuvânt, am făcut chiar și pași concreți la acest capitol.”

Europa Liberă: Concret ce ați întreprins?

Dorin Cimil: „Am evaluat rapoartele financiare din punctul de vedere al informațiilor primare obținute de la Fisc, de la Agenția pentru Achiziții Publice, precum și de la CNAS, și am văzut acele persoane, donatori sau finanțatori ai acestor partide, dacă veniturile declarate corespund sumelor pe care aceștia le-au vărsat în calitate de donații pentru partidele politice. Și la acest capitol deja am primit informații relevante de la organele de stat, care ne furnizează informații într-un ritm accelerat, am făcut analiza respectivă pentru o anumită perioadă - dacă nu greșesc, pentru circa patru săptămâni, până în 11 octombrie - și deja am emis o hotărâre în acest sens.”

Europa Liberă: Ce prevede hotărârea?

Dorin Cimil: „Hotărârea o aveți pe site-ul CEC-ului, prevede stabilirea unor încălcări la capitolul finanțări și raportări a finanțărilor și în acest sens ne vom adresa către Procuratura Generală privind deja evaluarea caracterului încălcărilor pentru ca aceste acțiuni să primească o dezvoltare judiciară.”

Europa Liberă: Credeți că alegătorul ar putea să mediteze mai mult dacă cunoaște exact de unde provin sumele care sunt folosite de către concurenți în campania electorală?

Dorin Cimil: „Suntem convinși de această situație pe motiv că la acest capitol legislația plafonează posibilitatea fiecărui alegător de a veni cu o sumă sau alta de bani și, evident că, dacă legea admite ca fiecare din persoanele interesate să contribuie cu o anumită sumă de bani, cu un serviciu, cu o lucrare sau altceva pentru un concurent electoral, acea sumă urmează imediat să fie declarată de către concurentul electoral la Comisia Electorală Centrală și urmează a fi evaluate sursele sau legalitatea efectuării unui astfel de act juridic. Anume cu asta ne-am ocupat noi.

Deci, pentru prima oară în această manieră am făcut analiza respectivă. Este o acțiune mult mai complexă decât au fost făcute acțiunile de evaluare a activității financiare a partidelor până acum și deja am pus pe roate acest proces ca să venim o dată pe lună și să facem publice rezultatele pe care le-am obținut în urma analizelor actelor primare și a persoanelor respective, care au făcut donații sau alte plăți în favoarea unui partid.”

Europa Liberă: Concurenții electorali sunt cinstiți atunci când declară veniturile pe care le cheltuiesc în campania electorală?

Dorin Cimil: „Există prezumția respectivă a corectitudinii informațiilor pe care le inserează în cadrul rapoartelor financiare, iar această prezumție urmează să fie răsturnată prin probele și prin informațiile pe care le obținem noi de la organele competente pentru a stabili dacă cu adevărat a avut loc o donație sau o acțiune de finanțare, sau o altă acțiune din partea unui sau altui susținător sau membru de partid.”

Europa Liberă: Reprezentantul Ministerului de Interne a anunțat că numărul încălcărilor a fost mult mai mic comparativ cu alte scrutine. Cum s-a reușit?

Cifrele și activitatea propriu-zisă a MAI arată că totuși există încălcări, dar numărul lor este mai mic și de un alt caracter...

Dorin Cimil: „S-a reușit datorită unei conlucrări eficiente a CEC-ului cu organele statului, în speță cu Ministerul de Interne, deci o comunicare eficientă, o comunicare bună, un schimb operativ de informații. Chiar în ziua scrutinului am fost informați o dată la două ore despre toate încălcările care au fost depistate la unele sau altele secții de votare ca să intervenim prompt în cazul unei sau altei acțiuni din partea concurenților sau a alegătorilor. De aceea și aceste abateri, încălcări care s-au produs în ziua alegerilor sunt mai mici decât cele existente în trecut și chiar vreau să vă comunic despre cele raportate de către observatorii internaționali, care publică un număr mult mai mare de încălcări care nu au un caracter grav sau nu pot afecta nicidecum valabilitatea procesului electoral. Noi înțelegem că ei se străduiesc ca orice abatere s-o contabilizeze la nivel de statistică, însă cifrele și activitatea propriu-zisă a Ministerului de Interne arată că totuși există încălcări, dar numărul lor este mai mic și de un alt caracter.”

Europa Liberă: Un număr foarte mic de alegători din stânga Nistrului s-au prezentat la vot. Aveți vreo explicație?

Dorin Cimil: „Nu putem explica de ce vine sau nu vine o persoană să-și exprime votul. Condițiile create au fost foarte bune, un număr suficient de secții de votare cu referința la 25 la număr, pentru circumscripția nr. 48, dar motivul de ce persoanele nu au venit la vot rămâne la latitudinea persoanelor și urmează să le întrebăm pe ele.”

Europa Liberă: Să vorbim și despre ce trebuie să știe alegătorul pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

Dorin Cimil: „Alegătorul trebuie să știe că pentru al doilea tur sunt aceleași reguli stabilite ca și pentru primul tur – trebuie să se regăsească în aceleași liste electorale, trebuie să se prezinte la aceeași secție de votare, trebuie să regăsească în buletinul de vot doi concurenți electorali care au acces în turul doi și deja să fie conștient pentru care concurent își va da votul.”

Europa Liberă: Ce trebuie să știe concurentul electoral în această zi de 3 noiembrie? Ce să facă și ce să nu facă?

...doi concurenți care urmează să se comporte în mod adecvat, să urmeze regulile corespunzătoare unui proces electoral și să nu admită abateri...

Dorin Cimil: „Aceleași reguli sunt valabile ca și pentru primul tur, doar că sunt numai doi concurenți, care urmează să se comporte în mod adecvat, să urmeze regulile corespunzătoare unui proces electoral și să nu admită abateri pentru a nu fi penalizați într-un mod sau în altul.”

Europa Liberă: Cei care vor să se retragă din cursa electorală o pot face?

Dorin Cimil: „O pot face, este dreptul persoanei de a se retrage din cursa electorală, iar dacă persoana a fost delegată de către partid - urmează să obțină și acordul partidului în acest sens și urmează să fie apreciate temeiurile de retragere, să nu fie o înțelegere dintre acești doi concurenți. Și noi vom supraveghea foarte clar și foarte atent toate momentele respective.”

Europa Liberă: S-a atestat totuși o prezență redusă la vot. Există argumente, explicații?

Dorin Cimil: „Există argumente ale unui trend internațional de participare a persoanelor la scrutinele locale care din punctul de vedere al interesului sunt mai puțin interesante pentru unele categorii de persoane, pentru că totuși cele parlamentare sunt de o rezonanță mai sporită, pe când la cele locale lumea nu prea este dispusă să iasă să voteze. Chiar am urmărit și în cote procentuale participarea tinerilor la scrutin - o cotă foarte redusă - și pe această cale aș îndemna tinerii să fie mai activi și să-și manifeste interesul pentru a promova într-o funcție sau alta alesul lor local, pentru că de asta depinde și calitatea vieții pe care o au tinerii, și viitorul lor.

Vreau să vă spun că s-au cheltuit suficienți bani din bugetul de stat pentru a organiza toate procedurile electorale, iar pentru turul doi, pentru alegerile locale generale au rămas și sunt bugetate circa 36 de milioane de lei. Dacă vă aduceți aminte, prima cifră pe care am menționat-o a fost de 140 de milioane de lei, s-au cheltuit până la acest moment aproximativ 104-103 și ceva milioane de lei, o sumă enormă pentru bugetul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce ziceți că e mare suma?

E un lucru firesc că acest exercițiu democratic costă, dar, după mine, costurile sunt enorme...


Dorin Cimil: „Pentru Republica Moldova este totuși o sumă impunătoare și bugetul sărăcește cu această cifră, ținând cont de faptul că suntem la al doilea exercițiu electoral în acest an. E un lucru firesc că acest exercițiu democratic costă, dar, după mine, costurile sunt enorme și trebuie să fim conștienți de faptul că de aceea trebuie să ieșim la vot, urmează să participăm în masă, pentru ca să fim și noi persoanele care beneficiem de acest drept de a vota, de a ne exprima și de a alege anume acele persoane care merită să ocupe un fotoliu sau altul, fie de deputat sau consilier.”

Europa Liberă: Credeți că pot fi optimizate aceste cheltuieli?

Dorin Cimil: „Cu siguranță că da. Mă refer la alt sistem de vot, poate pe viitor se va reuși implementarea votului electronic, care la fel este costisitor, dar e necesar.”

Europa Liberă: La ce etapă sunteți?

Dorin Cimil: „Avem un studiu de fezabilitate și avem un studiu anumit pentru a evalua posibilitatea de a introduce acest vot; tehnic suntem gata, dar urmează să fie exprimată și voința politică în acest sens pe motiv că vorbim despre securitatea informațională a statului, a persoanelor, și despre influența unei persoane atunci când ea nu se află în cabina de vot, dar este acasă, în fața calculatorului sau a telefonului și urmează să voteze. Este un exercițiu de conștiință umană, dar este posibil.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG