Linkuri accesibilitate

Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului
Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului

Alegeri locale 2019, turul II. Socialistul Ion Ceban câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău

Egalitate de voturi

În cel puţin trei localităţi lupta electorală a fost atât de strânsă încât cei doi pretendenți ieșiți în turul al doilea au acumulat un număr egal de voturi - la Hirişeni, raionul Teleneşti, Bălăşeşti, raionul Sângerei, şi Hirova, raionul Călăraşi. Codul Electoral prevede că în caz de scor identic, câştigă candidatul care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur.

Activistul care a vărsat lapte peste fostul ministru al Finanțelor, ales primar la Condrița

Andrei Donică, bărbatul care, în 2016, a protestat vărsând o găleată cu lapte în capul ministrului de atunci al Finanțelor, a devenit primar al localității Condrița, acumulând peste 70% din voturi.

Agora.md aminteşte că Donică se înscrisese și în cursa pentru șefia capitalei, însă a abandonat lupta pe 8 octombrie, pe motiv că nu vrea să fie considerat „un candidat spoiler”.

PDM se laudă cu încă 70 de primari, în turul II

Partidul Democrat din Moldova anunţă că 70 de primari care au candidat din partea formaţiunii în turul II au câştigat alegerile. "În total, în cele două tururi ale alegrilor locale PDM are 261 de primari în localitățile țării", se spune într-o postare pe pagina de Facebook a PDM.

Vitalie Ciobanu: „Pentru partida pro-occidentală e o pierdere de teren importantă”

Scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu crede că victoria socialistului Ion Ceban este una dobândită prin "discursul împăciuitorist, oarecum tehnocrat", afişat în campanie. "Este o victorie dobândită prin dorința lui de a căpăta „o față umană”, pentru că socialistul a fost tot timpul identificat cu Dodon și cu Putin chiar, e o matrioșkă rusească, au scris diferiți comentatori despre asta. Probabil că cetățenii s-au cam prins cumva în această retorică mai calmă, în senzația că omul a stat la primărie în Consiliul municipal, cunoaște din interior problemele urbei și poate și agitația asta foarte agresivă stradală, panourile, agitatori plătiți, foi volante împărțite în stânga și în dreapta, poate și asta cumva a influențat opinia publică”, a declarat Vitalie Ciobanu, într-un interviu pentru Valentina Ursu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG