Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: „E o veste tristă pentru Andrei Năstase, dar o înfrângere nu trebuie să blocheze procesul de guvernare”


Cristian Preda
Cristian Preda

Fostul europarlamentar român Cristian Preda despre alegerile pentru funcția de primar general al Chișinăului, câștigate de socialistul Ion Ceban, potrivit rezultatelor preliminare.

Interviu cu Cristian Preda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:48 0:00
Link direct


Europa Liberă: Ce semnificație are victoria socialistului Ion Ceban și cum va fi guvernată Moldova după acest vot?

Cristian Preda: „Eu sper, în primul rând, ca după alegerile locale guvernarea să poată continua în bune condiții. Sigur, e o veste tristă pentru Andrei Năstase, pentru coaliția pe care a format-o împreună cu Maia Sandu, dar o înfrângere nu trebuie să blocheze procesul de guvernare. Îl felicit pe Andrei Năstase pentru campania pe care a făcut-o și îi urez mult succes în continuare.”


Europa Liberă: De la București s-au auzit multe voci care au spus că România ar fi direct interesată de ce se întâmplă cu capitala Republicii Moldova, mai exact, de orientarea geopolitică a primarului care îi conduce destinul acestui municipiu. Care va fi pe viitor politica Bucureștiului în raport cu Chișinăul?

Cristian Preda: „Relațiile din ultimii ani au fost reci. De când președintele Dodon a fost ales, n-au fost foarte multe ocazii de cooperare la nivel de geopolitic și sigur că preluarea primăriei din capitală de către un reprezentant al socialiștilor nu dă foarte multe speranțe de cooperare. Rămâne însă șansa Guvernului și cred că Maia Sandu are în fața ei o provocare importantă. Eu am încredere în ea și sper ca toate lecțiile care pot fi trase din aceste alegeri să fie puse pe hârtie și să conducă la o strategie mai bună. Vedeți, conotația câștigatului atunci când coaliția pe care a format-o cu Maia Sandu era împotriva tuturor celorlalți, acum când s-a făcut o alianță guvernamentală cu socialiștii, iată că nu a mai existat rezultatul bun în dreptul lui Andrei Năstase, dar asta nu înseamnă că bătălia e pierdută. Scopul dezoligarhizării, care a fot asumat acum câteva luni, trebuie urmărit în continuare și roadele se vor vedea mai târziu.”

Europa Liberă: Va fi subminată poziția lui Andrei Năstase și a Blocului ACUM? Ar putea să apară fisuri în cadrul acestui bloc, pentru că unii analiști de la Chișinău anticipau că PPDA și PAS ar putea să intre în coliziune?


Cristian Preda: „Ar fi regretabil, pentru că, iată, împreună PAS și platforma lui Năstase cooperează greu cu socialiștii, dacă ar fi și dezbinați, guvernarea ar scădea în calitate. E o șansă pentru Republica Moldova. Eu cred în continuare că în această clipă nu există o alternativă la soluția care a fost negociată în urmă cu mai multe luni și am încredere în Maia Sandu, în înțelepciunea ei. Îmi permit să-i sugerez lui Andrei Năstase să continue pe acest drum și s-o sprijine pe Maia Sandu, pentru că sunt multe de făcut în Republica Moldova și nu trebuie abandonate după o înfrângere.”

Europa Liberă: Andrei Năstase lăsa să se înțeleagă că ar putea să se supere rău pe socialiști. Și după această declarație unii anticipau că chiar ar putea să se destrame această coaliție PSRM-ACUM.

Cristian Preda: „Eu sper că înțelepciunea va învinge și nu există în acest moment o alternativă. Sigur alternativa e haosul, dar nu cred că Republica Moldova are acum nevoie de o perioadă din nou de o instabilitate, de căutări febrile și de dezorientare. E un vot democratic, trebuie acceptată și înfrângerea într-o democrație. Regretăm cu toții - sunt convins, și la Chișinău, și la București - faptul că Andrei Năstase n-a fost confirmat de către alegători, dar nu trebuie distrus totul pentru un asemenea moment nefericit.”

Europa Liberă: România va oferi asistență financiară, sprijin municipiului Chișinău, așa cum a promis dacă câștigă Andrei Năstase și dacă acum e altă situație – la cârma primăriei vine Ion Ceban?

Cristian Preda: „Cred că trebuie găsite soluții de cooperare cu Republica Moldova la toate nivelurile, dar sigur că respectând o anumită linie politică, o anumită ordine a politicilor publice. Sunt niște valori care trebuie să ne lege, și nu interese de moment. De asta, cum spuneam, trebuie să tragem învățături din orice experiență politică și le urez Maiei Sandu și lui Andrei Năstase să continue, pentru că pot să crească semnificativ în următorii ani.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG