Discuțiile de la Beijing se vor concentra, în primul rând, pe tema „crizei climatice” și a „implementării țintelor ambițioase stabilite la reuniunea internațională COP28”, declara înainte de plecarea lui Kerry, Departamentul de Stat american, în timp ce Ministerul Ecologiei și Mediului din China preciza că cele două părți vor avea un „schimb aprofundat de opinii cu privire la cooperarea pentru abordarea schimbărilor climatice”. Pentru aceasta este însă nevoie de „restabilirea unei comunicări adecvate”, aprecia marți șeful politicii externe din cadrul Partidului comunist chinez, în deschiderea discuțiilor sale cu John Kerry.
Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a declarat marți la Bejing că administrația președintelui Joe Biden este „foarte interesată” să stabilizeze relațiile cu China. Kerry este a treia oficialitate de rang înalt din administrația americană care vizitează China în acest an, după secretarul de stat Anthony Blinken și ministra de Finanțe, Jenet Yellen. Fost secretar de stat în administrația Obama, Kerry este și primul însărcinat cu probleme climatice al unui președinte american.
În a doua zi de discuții la Beijing, Kerry s-a întâlnit cu șeful pentru relații externe al Partidului Comunist chinez, Wang Yi, căruia i-a mai spus că președintele Biden este convins că cele două țări „împreună, vor putea face lucruri care ar avea un impact pozitiv la nivel global”, relatează AP.
### Vezi și... ### Joe Biden: Xi Jinping este „un dictator” | Cresc tensiunile între Statele Unite și ChinaLegăturile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat rapid în ultimii ani, pe fundalul disputelor comerciale, privind accesul la tehnologie, drepturile omului și amenințările Chinei la adresa statutului de autoguvernare aTaiwanului.
„Putem găsi o soluție adecvată pentru orice problemă”, a constata și Wang , dacă s-ar restabili o comunicare „adecvată” între cele două state
„Uneori, problemele mici pot deveni probleme mari”, a mai spus Wang, adăugând că dialogul trebuie purtat „de la egal la egal”, aparent o referire la criticile americane privind politica externă agresivă a Chinei, abuzurile împotriva drepturilor minorităților musulmane și budiste și sancțiunile de călătorie împotriva unor înalți oficiali din Hong Kong, începând cu liderul regiunii, desemnat de Beijing.
În august 2022, China a suspendat o serie de contacte la nivel mediu și înalt cu administrația Biden, inclusiv discuții privind criza climatică, pentru a-și manifesta profunda nemulțumire față de vizita în Taiwan a președintei de atunci a Camerei reprezentanților, democrata Nancy Pelosi. În viziunea Chinei, Taiwanul face parte din teritoriul său, în care trebuie reintegrată fie și cu forța, ceea ce ar putea atrage Statele Unite într-un conflict armat major și asta într-o regiune de importanță vitală pentru economia globală, mai notează AP.
Kerry nu are programată vreo întâlnire cu președintele Xi, iar ministrul de externe chinez Qin Gang nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni.
Criza climatică nu așteaptă rezolvarea disputelor politice
Ulterior, Kerry s-a întâlnit cu noul premier Li Qiang, al doilea ca rang în Partidul comunist, care i-a spus că Statele Unite și China ar trebui să coopereze mai strâns pentru a face față „provocării extrem de dificile” reprezentată de încălzirea globală.
A urmat prima discuție, după luni de tăcere, între Kerry și omologul spu chinez, Xie Zhenhua, precizează AP.
### Vezi și... ### Prima săptămână din iulie, cea mai călduroasă înregistrată vreodatăOricum, valurile succesive de arșiță din ultimele săptămâni, care au lovit atât Statele Unite cât și Europa și China, temperaturile de peste 400C înregistrate la Beijing timp de 11 zile succesiv și o lună iunie cu temperaturi record în China, toate aceste fenomene extreme ar trebui să fie suficiente pentru ca Washington și Beijing să reia discuțiile pe teme climaterice, remarcă mai mulți experți consultați de CNN
„Indiferent de disputele lor politice, efectele schimbărilor climatice au devenit acum noua normalitate pentru ambele țări – nu mai este o criză ipotetică sau o provocare analitică, ci o realitate”, spune Li Shuo, consilier principal pentru politici globale la Greenpeace China.
„Suspendarea, anul trecut, a discuțiilor privind clima a creat un precedent foarte prost”, a spus Li. „Tensiunile din relațiile bilaterale nu ar trebui să stea în calea discuțiilor privind clima.”
Doi mari poluatori discută: vrem „o doză de stabilitate”
Statele Unite și China sunt cei mai mari poluatori din lume. Cele două țări reprezintă aproape 40% din emisiile globale, partea Chinei fiind însă dublă față de cea americană.
China este lider mondial în producerea și consumul de cărbune și a continuat cu construirea de noi centrale care emit tone de dioxid de carbon în atmosferă anual. În paralel, China mărește și utilizarea surselor regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană.
John Kerry a declarat într-un interviu recent cu CNN că Statele Unite vor să obțină de la China să reducă mai repede consumul de cărbune și emisiile de metan, un gaz care joacă un rol major în producerea efectului de seră.
„Ceea ce încercăm să obținem acum este să aduce o anumită doză de stabilitate în relațiile bilaterale, fără să facem concesii”, a spus Kerry.
Este de așteptat ca Beijingul să cerea cel puțin o concesie tarifară Statelor Unite, și anume eliminarea taxelor de import pe panourile solare din China. Puțin probabil să obțină acest lucru, fiind o problemă foarte politică, remarcă Li Shuo, consilier principal pentru politici globale la Greenpeace China.
Un obiectiv mai realist, potrivit lui Li, ar fi ca cele două părți să își reia grupul de lucru comun privind cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și să se angajeze să continue negocierile înainte de COP28 din Dubai, care începe pe 30 noiembrie.
### Vezi și... ### COP27 | Discuțiile despre climă, într-un moment de criză și de mari disensiuni