Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Xi Jinping este „un dictator” | Cresc tensiunile între Statele Unite și China


Președintele american Joe Biden (dreapta) și președintele chinez Xi Jinping (stânga) la summitul G20 de la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali, 14 noiembrie 2022.
Președintele american Joe Biden (dreapta) și președintele chinez Xi Jinping (stânga) la summitul G20 de la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali, 14 noiembrie 2022.

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au tensionat în mod semnificativ în ultima perioadă, iar declarațiile președintelui Joe Biden referitoare la omologul său chinez Xi Jinping, pe care l-a caracterizat ca fiind „dictator” nu au făcut decât să alimenteze și mai mult aceste tensiuni.

Secretarul de stat, Antony Blinken a susținut poziția președintelui și a subliniat că acesta vorbește în numele tuturor americanilor. „Președintele vorbește întotdeauna deschis, direct și clar, și vorbește în numele tuturor”, a declarat Blinken într-un interviu acordat duminică pentru emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS.

Joe Biden: Xi Jinping este „un dictator” | Cresc tensiunile între Statele Unite și China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Declarațiile lui Biden au avut loc la scurt timp după ce Blinken s-a întors dintr-o vizită așteptată cu interes în China, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping și alte oficialități de rang înalt din China, într-o încercare de a reduce tensiunile care crescuseră între cele două țări.

China a reacționat rapid la comentariile lui Biden, numindu-le „o provocare politică flagrantă”. „China exprimă o puternică nemulțumire și opoziție,” a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, în cadrul unei conferințe de presă. „Comentariile Statelor Unite sunt extrem de absurde și iresponsabile,” a adăugat acesta. În ciuda reacției Chinei, Blinken nu a încercat să minimalizeze declarațiile președintelui în cadrul interviului acordat duminică.

„Scopul principal al acestei vizite a fost de a aduce o mai mare stabilitate în relația bilaterală. Avem o obligație, și cred că și China are o obligație, de a gestiona această relație în mod responsabil, pentru a ne asigura că diferențele profunde pe care le avem nu se transformă în conflict,” a declarat Blinken. „Dar unul dintre lucrurile pe care le-am spus colegilor chinezi în cadrul acestei vizite este că vom continua să facem și să spunem lucruri care nu le plac, așa cum sunt sigur că și ei vor continua să facă și să spună lucruri care nu ne plac nouă.”

În același context, o delegație bipartizană condusă de președintele Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, a aterizat marți în Taiwan pentru o vizită de trei zile. Deputatul republican din Alabama este însoțit de mai mulți membri ai comitetului, inclusiv de liderul opoziției democrate, Adam Smith. Delegația se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen.

Taiwan se află în centrul unui efort mai amplu al Washingtonului de a împiedica expansiunea militară și diplomatică a Chinei în regiunea Indo-Pacific. Beijingul consideră orice încercare a liderilor din Taiwan de a acționa independent față de Beijing ca o amenințare la adresa suveranității chineze.

XS
SM
MD
LG