Linkuri accesibilitate

China consideră invazia Ucrainei un test pentru propriile sale proiecte, avertizează Taiwanul


Un soldat taiwanez în timp ce unor exercițiilor militare care simulează o invazie militară, ianuarie 2023
Un soldat taiwanez în timp ce unor exercițiilor militare care simulează o invazie militară, ianuarie 2023

Într-un interviu în exclusivitate pentru RFE/RL, ministrul adjunct de externe taiwanez Roy Chun Lee explică de ce Taipeiul dorește ca Occidentul să continue să sprijine Ucraina și cum se schimbă poziția Europei față de Taiwan.

De la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, Taiwanul a urmărit îndeaproape războiul și modul în care i-a făcut față Kievul.

Pentru insula guvernată în mod democratic, care se află de decenii sub amenințarea unei invazii din partea Chinei, soarta Ucrainei este strâns legată de a sa.

Potrivit ministrului adjunct de externe taiwanez Roy Chun Lee, China consideră războiul din Ucraina ca pe un „test” pentru propriile sale planuri asupra Taiwanului.

Într-un interviu exclusiv acordat RFE/RL în marja conferinței de securitate GLOBSEC din Slovacia, Lee a explicat de ce Taipeiul dorește ca Occidentul să continue să susțină efortul de război al Ucrainei, cum se schimbă poziția Europei față de Taiwan și în ce mod legăturile strânse dintre China și Rusia ar putea afecta echilibrul de putere în regiunea Asia-Pacific.

„Până la obținerea unei victorii finale, apărarea Ucrainei împotriva Rusiei are implicații directe pentru Taiwan”, a declarat Lee. „Arată, mai ales, potențialul sprijin pe care îl vom primi din partea aliaților noștri democratici în cazul unei invazii militare chineze.”

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie rebelă și a promis să o anexeze Chinei continentale - chiar și prin forță, dacă este necesar. Președintele SUA, Joe Biden, a promis să apere insula în cazul în care aceasta va fi atacată, alimentând îngrijorările că Taiwanul ar putea fi următorul punct de focar geopolitic după războiul Rusiei din Ucraina.

Ministrul adjunct de externe, Roy Chun Lee, participă la o conferință de presă în februarie, la Taipei.
Ministrul adjunct de externe, Roy Chun Lee, participă la o conferință de presă în februarie, la Taipei.

Lee spune că liderul chinez Xi Jinping a urmărit cu atenție atât performanțele Rusiei pe câmpul de luptă, cât și nivelul de sprijin occidental pentru Ucraina, în timp ce războiul se apropie de cea de-a 16-a lună de lupte.

Înaltul diplomat taiwanez a adăugat că Ucraina, susținută de Occident, și-a apărat cea mai mare parte a teritoriului în fața Rusiei, o acțiune care, potrivit acestuia, a avut un efect de descurajare asupra Chinei. Dar el a adăugat că Beijingul va evalua războiul „pe o perioadă mai lungă de timp” și urmărește îndeaproape dacă apar disensiuni în rândul națiunilor occidentale cu privire la continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei și la aplicarea unor sancțiuni dure împotriva Moscovei.

„Cred că China așteaptă să vadă ce se va întâmpla peste doi ani, și peste trei ani, și dacă tabăra democratică occidentală va putea să-și mențină poziția”, a spus Lee.

Navigarea printre fisurile occidentale

Din cauza implicațiilor de amploare ale acțiunilor chinezești față de Taiwan, unii republicani din Congresul SUA au cerut reducerea sprijinului militar american pentru Ucraina, argumentând că acesta împiedică înarmarea Taiwanului, pe care îl consideră o sarcină mai urgentă.

Congresul se va confrunta în această toamnă cu o altă decizie privind acordarea unui ajutor militar mai mare Ucrainei, iar sprijinul acordat Kievului va fi probabil analizat în momentul în care începe ciclul alegerilor prezidențiale din SUA. Fostul președinte Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis - primii candidați la nominalizarea republicană din 2024 - au pus sub semnul întrebării ajutorul SUA pentru Ucraina.

Lee a respins ideea că ajutorul pentru Ucraina subminează apărarea Taipeiului, afirmând că cea mai bună formă de sprijin pentru națiunea insulară de aproximativ 24 de milioane de locuitori este de a evita „să facă aceleași greșeli” față de China ca acelea făcute față de Rusia în anii dinaintea invaziei sale la scară largă din februarie 2022, despre care diplomatul taiwanez a spus că a fost o politică „împăciuitoristă”.

Soldați taiwanezi participând la un exercițiu militar în nordul Taiwanului, în 2021.
Soldați taiwanezi participând la un exercițiu militar în nordul Taiwanului, în 2021.

„De aceea cerem tuturor să sprijine Ucraina. Este cel mai bun mod de a descuraja China”, a declarat Lee. „Este deja prea târziu pentru noi să oprim Rusia, dar cred că încă mai avem timp să ne consolidăm solidaritatea pentru a descuraja China să transforme cel mai rău scenariu în realitate.”

Taiwanul și China s-au scindat în 1949, în urma unui război civil. Începând cu anii 1970, majoritatea țărilor au stabilit legături oficiale cu Beijingul, lăsând Taipeiul cu puțini prieteni oficiali, pe măsură ce puterea politică și economică a Chinei s-a extins la nivel global.

În prezent, doar 13 țări și Vaticanul au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul. Multe guverne occidentale nu contestă în mod deschis pretențiile Chinei față de Taiwan, dar nici nu le susțin.

La Washington, sprijinul pentru Taiwan este susținut atât de democrați, cât și de republicani, acțiunile din Congres și vizitele în insulă fiind tot mai dese.

Interacțiunile cu Europa au crescut, de asemenea, în ultimii ani, delegații din capitalele europene vizitând insula, iar președintele ceh Petr Pavel a făcut chiar pasul de a accepta un apel telefonic de felicitare din partea președintelui taiwanez Tsai Ing-Wen după alegerea sa în ianuarie, ceea ce a marcat o abatere de la normele anterioare în ceea ce privește relațiile cu politicienii de rang înalt din insula autonomă.

Dar pe de altă parte, Europa are dificultăți să-și asume o strategie unitară privind modul de abordare a Chinei. În urma unei vizite de stat în China a președintelui francez Emmanuel Macron în aprilie, acesta a părut să se distanțeze de sprijinul european față de Taiwan. Macron a declarat că Europa trebuie să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și Taiwan și că este important ca continentul să păstreze distanța față de orice mișcare de politică externă condusă de SUA în regiune.

China a organizat exerciții militare în apele din jurul Taiwanului ca răspuns la o vizită în 2022 a fostei președinte a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
China a organizat exerciții militare în apele din jurul Taiwanului ca răspuns la o vizită în 2022 a fostei președinte a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Lee a declarat că, deși „toată lumea a fost puțin nedumerită în legătură cu semnalul transmis de președintele Macron”, imaginea de ansamblu pentru Taiwan în Europa este încă pozitivă, cu legături diplomatice în creștere în Europa Centrală și de Est.

Diplomatul taiwanez crede că afirmațiile lui Macron reflectă obiectivul Parisului de a promova „autonomia strategică” pentru Europa, o strategie de politică externă susținută de președintele francez pentru a evita ca Europa să devină prea dependentă de Statele Unite pentru deciziile de politică externă și de apărare. El a adăugat că sprijinul francez pentru status quo-ul de peste strâmtoarea Taiwan a fost reafirmat într-o declarație recentă a G7 din această lună, iar parlamentarii francezi au vizitat, de asemenea, insula.

Tobele războiului sună tot mai aproape

În timp ce forțele ucrainene se pregătesc, după cum se pare, pentru o contraofensivă mult anticipată, menită să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, Lee a declarat că Taipei urmărește îndeaproape modul în care dinamica militară și diplomatică a războiului va afecta Taiwanul.

Legăturile tot mai strânse dintre China și Rusia, descrise ca un parteneriat „fără limite” de către Xi și președintele rus Vladimir Putin înainte de invazie și care au continuat să reziste de atunci, reprezintă un domeniu de interes deosebit.

Forțele marinei militare din China și Rusia au desfășurat mai multe exerciții în ultimele 12 luni în Marea Chinei de Est și în alte zone. Parteneriatul în domeniul apărării ar putea fi un nou factor în regiune în cazul unei crize care implică Taiwanul și vecinii săi precum Japonia și Coreea de Sud.

Slavii care trăiesc în Taiwan afișează postere și un steag ucrainean în timpul unui miting în fața sălii memoriale Chiang Kai-shek din Taipei, la 8 mai 2022.
Slavii care trăiesc în Taiwan afișează postere și un steag ucrainean în timpul unui miting în fața sălii memoriale Chiang Kai-shek din Taipei, la 8 mai 2022.

Lee a declarat că Taipei „monitorizează îndeaproape situația”, dar că accentul este pus în continuare pe China și pe modul în care aceasta poate acționa unilateral împotriva Taiwanului.

„China și-a constituit o capacitate militară capabilă să pună în aplicare o strategie de blocadă a Taiwanului de una singură, fără intervenția Rusiei”, a declarat Lee. „Este puțin probabil, în evaluarea mea, ca Rusia să facă parte dintr-o blocadă, deoarece ar face lucrurile mult mai complicate și mai greu de controlat”.

Lee și alți oficiali taiwanezi cred că cea mai probabilă cale de acțiune viitoare a Beijingului este mai degrabă o blocadă a Taiwanului decât o invazie militară directă.

Armata chineză a repetat o blocadă cu exerciții în regim de luptă în august 2022, în urma unei vizite la Taipei a fostei președinte a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și cu exerciții militare în aprilie, când actualul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, s-a întâlnit cu Tsai în California.

Xi Jinping și Vladimir Putin: toast în timpul unui summit desfășurat în martie la Moscova.
Xi Jinping și Vladimir Putin: toast în timpul unui summit desfășurat în martie la Moscova.

Unii oficiali americani au declarat că China dorește să aibă capacitatea militară de a cuceri Taiwanul până în 2027.

Amiralul Harry Harris, fostul comandant al forțelor americane din Pacific, a declarat în februarie în Congres că Statele Unite ignoră „pe riscul nostru” posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul în următorii ani.

Însă această opinie nu este împărtășită de înalții oficiali americani actuali, directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines și secretarul apărării Lloyd Austin declarând că nu cred că un atac chinez este iminent.

Lee este ferm convins că Taiwanul poate învăța din războiul din Ucraina și „să înceapă să accelereze pregătirile împreună cu Statele Unite și țările europene”. El a subliniat că „Taiwanul a beneficiat chiar de faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina înainte ca China să invadeze Taiwanul".

XS
SM
MD
LG