Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați și de Marea Britanie

Oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se ascund de justiția moldovenească, au fost sancționați de guvernul Marii Britanii în baza unui regulament anticorupție.

Potrivit unui comunicat al ambasadei britanice la Chișinău, activele deținute de Plahotniuc și Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile acesteia de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. De asemenea, cei doi nu vor putea intra în Marea Britanie, iar cetățenilor acestei țări li se interzice să facă orice tip de tranzacții economice cu ei.

„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste sancțiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Este, de asemenea, dovada angajamentului nostru continuu de a transforma Regatul Unit într-un teritoriu ostil pentru finanțe ilicite”, se arată în comunicatul ambasadei.

Sancțiunile vin la câteva zile după ce președinta moldoveană Maia Sandu a declarat, într-un discurs ținut la conferința internațională anticorupție de la Washington, că R. Moldova are nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele sale de drept și că va progresa în lupta împotriva corupției „atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

„Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații”, a spus Maia Sandu.

Într-o conferință de presă online, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, ci dimpotrivă, îl amuză, și a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că s-ar răfui cu el, prin intermediul Occidentului.

„Această decizie mă face să râd și nu mă afectează în niciun fel. Toți știu asta. Maia Sandu, în loc să caute soluții pentru problemele din Moldova, să meargă în localitățile din țară, să discute și să-i ajute pe oameni, ea merge în Occident și se umilește, se pune în genunchi, pentru ca să obțină sancțiuni împotriva mea. Dacă nu poate să le dea oamenilor pâine, le dă circ. Orice decizie de acest fel reprezintă ultimele convulsii ale actualului regim dictatorial”, a declarat oligarhul fugar.

Pe 26 octombrie, ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

### Vezi și... ### Maia Sandu a cerut țărilor democratice „să nu permită criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor”