Vladimir Putin a acuzat din nou SUA și NATO că ignoră preocupările de securitate ale Rusiei

Pentru prima dată din decembrie, președintele rus Vladimir Putin a comentat din nou criza din relațiile Rusiei cu Occidentul, provocate de masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina dar și de cererile Moscovei, privind regândirea din temelii a structurilor de securitate europene, create după căderea comunismului.

### Vezi și... ### Opoziţia din Ungaria i-a cerut premierului Viktor Orban să-şi anuleze vizita în Rusia

Vorbind la Moscova, președintele Putin a acuzat din nou Statele Unite și NATO că ignoră preocupările de securitate ale Rusiei.

Putin a spus la 1 februarie că „analizează cu atenție răspunsurile scrise primite de la Statele Unite și NATO” săptămâna trecută, dar a adăugat că „este deja clar că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”.

El i-a transmis același mesaj săptămâna trecută președintelui francez Emmanuel Macron, spunând atunci că Rusia va „hotărî asupra acțiunilor ulterioare” după ce a studiat răspunsurile SUA și NATO la cerințele de securitate.

Rusia a cerut garanții, cu caracter juridic, că NATO nu va continua extinderea spre est (cerere care vizează în primul rând Ucraina și Geoegia), că va renunța că amplaseze sisteme militare în apropierea granițelor ruse și că-și va retrage forțele din Europa de Est, revenind la situația dinainte de 1999, când au fost primite în NATO primele țări central și est europene.

Statele Unite au respins cererea Rusiei privind Ucraina, dar au oferit ceea ce au numit o nouă „cale diplomatică” de ieșire din criză.

„Când ne ignoră cererile, Statele Unite și NATO invocă dreptul statelor de a alege liber cum să-și asigure securitatea”, a adăugat Putin. Aceasta este doar o parte a ecuației de securitate, a spus el. „A doua parte integrală spune că este imposibil ca o parte să-și întărească securitate, în detrimentul altora”, a mai susținut președintele rus.

Putin a vorbit în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orban.