Linkuri accesibilitate

SUA și NATO au transmis Rusiei răspunsuri în scris la solicitările de a revizui arhitectura de securitate în Europa


Statele Unite și NATO spun că au transmis Rusiei răspunsuri în scris la solicitările de a revizui arhitectura de securitate în Europa, pe care aceasta le-a adresat Occidentului în luna decembrie, în timp ce își masa forțele la granițele Ucrainei.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus că scrisoarea Statelor Unite conține o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor exprimate de Rusia și propune o „cale diplomatică serioasă” de urmat, în cazul în care Rusia optează pentru diplomație. Blinken le-a spus jurnaliștilor că Statele Unite sunt deschise dialogului, dar că există „principii de bază” pe care se angajează să le „sprijine și apere”, inclusiv „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dreptul statelor de a-și alege aranjamentele și alianțele de securitate” din care să facă parte.

Secretarul de stat american a spus că va vorbi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în zilele următoare, în privința răspunsului rus.

Un oficial NATO a declarat pe 26 ianuarie că și alianța militară occidentală și-a „transmis propunerile Rusiei în această după-amiază, în paralel cu Statele Unite”.

În solicitările adresate Occidentului în luna decembrie, Rusia a cerut, între altele, garanții că Ucraina nu va fi admisă în NATO, dar și retragerea unor forțe NATO din țări membre ale Europei de est.

Cererile au fost adresate în paralel cu masarea a peste 100 de mii de militari ruși la granițele Ucrainei și lansarea unei serii de exerciții militare terestre și maritime. Manevrele ruse au cauzat îngrijorări privind o posibilă nouă incursiune a Rusiei în Ucraina, după ce a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014. Moscova dezminte că ar pregăti vreun atac.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG