Volodimir Zelenski a fost la ședință de cabinet la Londra, pe Downing Street

„Este un moment istoric”, i-a spus premierul britanic Starmer vineri lui Zelenski, care a plecat de la Downing Street 10 asigurat de tot sprijinul Londrei împotriva invaziei ruse.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat vineri la Londra la ședința noului guvern britanic condus de laburistul Keir Starmer, unde a discutat mai ales despre ajutorul militar pentru Ucraina.

Zelenski a fost primul lider străin primit la o ședință de guvern britanic după președintele SUA Bill Clinton, în 1997.

Vizita liderului ucrainean a venit la o zi după ce aproape 50 de șefi și de guverne au participat la summitul Comunității Politice Europene la Blenheim Palace, lângă Oxford.

La reuniune a mers din partea Moldovei președinta Maia Sandu, care a spus la finalul summitului că a purtat mai ales discuții despre combaterea dezinformării generate de Kremlin și sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

Marea Britanie s-a numărat printre aliații cei mai fideli ai Ucrainei încă de la începutul invaziei, sub guvernare conservatoare. Noul premier de centru-stânga, învingătorul alegerilor anticipate din 4 iulie, Keir Starmer, a promis că această cooperare va continua și se va intensifica.

„Agresiunea rusă nu va rămâne nepedepsită”, a spus el. Ucraina și Marea Britanie au semnat cu această ocazie și un contract de livrare de material militar.

La Londra, Zelenski a făcut declarații inclusiv despre colaborarea cu Statele Unite. Întrebat ce ar aștepta de la o eventuală nouă președinție a republicanului Donald Trump, președintele ucrainean a spus, potrivit presei britanice: „Ar fi nevoie de muncă multă, dar noi suntem harnici”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te