„Vom stopa femicidul”

La cinci zile după ce Pınar Gültekin a fost dată disparută la poliție, trupul ei neînsuflețit a fost găsit marți, 21 iulie, într-o pădure din provincia Muğla, din sud-vestul Turciei.

Potrivit relatărilor din presă, studenta de 27 de ani a fost bătută și omorâtă prin strangulare de fostul ei partener, Cemal Metin Avci, care a fost reținut sub acuzația de omor. Avci a încercat să-și ascundă fapta aruncând cadavrul într-o groapă de gunoi în care a turnat ciment.

Crima este una din cele aproape 120 de femicide (ucideri de femei), înregistrate în Turcia de la începutul anului...

Crima este una din cele aproape 120 de femicide (ucideri de femei), înregistrate în Turcia de la începutul anului, potrivit asociației „Vom stopa femicidul”, care a organizat marți împreună cu alte organizații pentru drepturile femeilor proteste la scară națională, reproșând autorităților că nu fac destul pentru a combate violența bazată pe gen.

Marți seară, în cartierul Beşiktaş din Istanbul și în alte trei orașe turcești au avut loc mitinguri unde s-au aprins lumânări și s-a scandat „Suntem aici, Pınar, iar ei vor da socoteală”.

Evenimentele au loc într-o perioadă când violența împotriva femeilor este o temă frecventă în presa din Turcia, unde guvernul discută posibila amendare a Convenției de la Istanbul, un set de legi menite să protejeze violența bazată pe gen – cum se spune într-o publicație de monitorizare Amnesty International.

### Vezi și... ### Cine și cum descurajează femeile agresate să ceară ajutor? Interviu cu Veronica Teleucă

Grupări conservatoare turcești au făcut lobby în parlament pentru modificarea convenției, spunând că în forma actuală ar avea impact negativ asupra familiilor. Societatea civilă din Turcia condamnă însă aceste încercări, spunând că legile existente trebuie aplicate întocmai, nu „îmblânzite” într-o perioadă când femicidele sunt tot mai numeroase, de la un an la altul.

„Vinovat de moartea lui Pınar Gültekin nu este numai asasinul ei, ci toți cei care deschid dezbateri despre modificarea Convenției de la Istanbul”, a declarat, potrivit AI, Gulsum Kav, purtătoare de cuvânt a asociației „Vom stopa femicidul”.

Legile existente trebuie aplicate întocmai, nu „îmblânzite”...

La 2 iulie, un oficial de rang înalt al partidului de guvernământ cu înclinații islamiste al președintelui Erdogan, AKP, Numan Kurtulumus, a spus într-un interviu televizat despre Convenția de la Istanbul că este „foarte greșită”, adăugând că impactul ei în chestiuni ca genul sau orientarea sexuală „a dat apă la moară persoanelor LGBT și altor elemente marginale” din societatea Turciei.

Introdusă în 2011, Convenția de la Istanbul a fost ratificată mai întâi de Turcia în 2012, apoi de alte 45 de țări și de Uniunea Europeană ca bloc, într-un efort de a preveni violența împotriva femeilor și de a furniza resurse pentru protejarea victimelor abuzurilor. În baza Convenției, Turcia a adoptat o lege care instituie mecanisme legale pentru combaterea discriminării și violenței bazate pe gen.

### Vezi și... ### Natalia Plugaru (UNFPA): „Pandemia unește generațiile”

Conservatorii turci spun – simplificând - că femeia poate răbda o palmă, două, dacă asta ajută la păstrarea intactă a familiei tradiționale, într-o vreme când rata divorțurilor ar fi în creștere, iar „modurile de viață amorale” ar fi la modă – aceasta din urmă o aluzie la LGBT.

Ziarul Guardian scrie că violența împotriva femeilor și așa-numite „omoruri pentru salvarea onoarei” sunt dominante și larg-răspândite în societatea turcească. Potrivit unui studiu din 2009, 42% din femeile cu vârste între 16 și 50 de ani au fost lovite sau bătute de soți sau parteneri.

Climatul de impunitate pentru agresori este încurat de frecventele declarații sexiste ale liderilor politici conservatori, inclusiv președintele Erdogan...

. El a spus de mai multe ori că femeile nu sunt egale cu bărbații, iar cele fără copii sunt „deficiente”. Pe o notă, chipurile, mai liberală, fostul premier Binali Yıldırım, a spus odată că nu e bine să atacăm fizic femeile care poartă pantaloni scurți, fiind mai recomandabil doar să le înjurăm.

Guardian notează că de când cu puciul eșuat din 2016, urmat de epurări în judiciar, șansele agresorilor domestici de a obține clemența instanței au crescut. Toată lumea știe că dacă agresorul se declară la tribunal drept profund religios și se îmbracă frumos, i se reduce pedeapsa. Există chiar un termen pentru asta: „reducere pe bază de cravată”. De asemenea, este bine să spui că ți s-a întunecat mintea.

Partenerul lui Pınar Gültekin a spus și el poliției că a acționat într-un moment de rătăcire, după ce victima îl „provocase” repetat amenințând că va aduce relația la cunoștința soției lui Avci.

### Vezi și... ### Veronica Teleucă, activistă civică: „Femeile sunt ținta discursului de ură, mai ales în campaniile electorale”

Crima a declanșat, pe de altă parte, o furtună de proteste pe rețelele sociale din Turcia, unde sunt reamintite mereu și multe alte cazuri similare.

Unii dintre cei care comentează evenimentele din ultimele zile, actorul Meriç Aral, a scris pe Twitter: „Ucigașul lui Pınar Gültekin este printre noi, merge lângă noi pe stradă, așteaptă cu noi autobuzul, poate un pas în spatele nostru... Oamenii aceștia nu vin din spațiul cosmic, sunt aici, în Turcia. De aceea femicidul, crimele din ură, sunt chestiuni politice”.