Cel mai nou muzeu din Rusia și-a deschis porțile pe 27 noiembrie. S-ar putea să le închidă definitiv înainte de sfârșitul săptămânii.
Este de așteptat ca legislația împotriva așa-numitei „propagande” lesbiene, homosexuale, bisexuale și transsexuale (LGBT), aprobată de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului Federației Rusie) în lectură finală la 24 noiembrie, să devină lege până la 1 decembrie, a afirmat președintele Dumei, Viaceslav Volodin.
Astfel că, potrivit legii, primul muzeu al culturii LGBT din Rusia ar deveni ilegal.
### Vezi și... ### Elton John l-a criticat pe Vladimir Putin pentru declarațiile cum că Rusia „nu are probleme cu persoanele LGBT”Vizitatorii primului muzeu al culturii LGBT din țară sunt întâmpinați la intrare de un portret al compozitorului Piotr Ceaikovski, fără îndoială cel mai proeminent homosexual din perioada imperială a Rusiei. În timpul unei vizite la casa-muzeu Ceaikovski din Klin, activistului și istoricului LGBT Piotr Voskresenski i-a venit ideea de a-și crea propriul muzeu LGBT.
„Proprietatea și interioarele casei au fost complet puricate de dovezi”, spune Voskresenski, care subliniază că autoritățile și cercurile intelectuale ruse au încercat mult timp să nege homosexualitatea lui Ceaikovski. „Nu a rămas niciun indiciu despre viața personală a compozitorului”.
„Contextul deschiderii acestui muzeu este important”, spune Voskresenski, „deoarece țara noastră se află pe calea de a se transforma într-o dictatură totală și se construiește pe o nouă ideologie în care istoria joacă un rol-cheie. Trecutul nostru este viitorul nostru, potrivit guvernului. Iar acest trecut imaginar conține doar valori tradiționale. Chipurile, nu existau persoane LGBT”.
Micul muzeu al lui Voskresenski - peste treizeci de obiecte, inclusiv decorații, bijuterii și cărți pe care le-a colecționat de-a lungul mai multor ani - își propune să demonstreze că „au existat homosexuali în Rusia” timp de secole. „Valorile tradiționale sunt mai mult decât doar marile familii monogame”, a spus el. „Persoanele homosexuale se încadrează și ele în această categorie”.
Noua legislație ar extinde în mod radical interdicția impusă de Rusia în 2013 privind „propaganda” LGBT la toate categoriile de public. Aceasta ar interzice, de asemenea, răspândirea de informații „care ar putea încuraja la minori dorința de a-și schimba sexul”, interzicând astfel reclame, filme, cărți, obiecte de artă și alte materiale care „propagă relațiile sau dorințele sexuale netradiționale”. Amenzile pentru încălcarea legii se majorau semnificativ, ajungând până la 800 000 de ruble (14000 de dolari) pentru persoane fizice și, potențial, la zeci de milioane de ruble pentru alte entități juridice.
Potrivit lui Oleg Novikov, președintele grupului editorial Eksmo-AST, noua legislație este redactată vag și ar putea afecta până la 50% dintre cărțile aflate în prezent pe piața rusă. În plus, spun activiștii, ar putea legaliza discursul și acțiunile anti-gay declanșând violențe împotriva comunității LGBT a celor bănuiți de simpatie, la fel cum a făcut legea originală din 2013.
De fapt, spune Voskresenski, este puțin inexact să numim muzeul său „primul muzeu LGBT din țară”, deoarece o colecție similară a fost expusă în Sankt Petersburg în secolul al XIX-lea.
„Nu se știe ce s-a întâmplat cu acea colecție”, a spus el. „Dar știm că nu a fost unică și că au existat mai multe similare. Oamenii presupun că au fost distruse de rudele care încercau să salveze reputația colecționarului sau de colecționarii înșiși, care se temeau de persecuțiile autorităților”.
„Bineînțeles, vom supraviețui oricărei represiuni”, a declarat Voskresenski pentru emisiunea North.Realities de la RFE/RL. „Am supraviețuit comuniștilor și lui Stalin. Am supraviețuit naziștilor. Le vom supraviețui tuturor”.
Colecția muzeului include patru camee cu portrete ale lui Antinous, un adolescent grec despre care se crede că ar fi fost amantul împăratului roman Hadrian și a cărui imagine a devenit simbol al homosexualității masculine. Două dintre camee, notează Voskresenski, au fost produse în Uniunea Sovietică în anii 1950.
Colecția include câteva piese de artă contemporană, inclusiv un portret în ghips al deputatului Vitali Milonov, unul dintre susținătorii legilor de „propagandă” LGBT și homofob declarat, purtând un văl de mireasă.
Dacă legea va intra în vigoare, muzeul lui Voskresenski va fi închis, împachetat și ascuns. Cel mai probabil, spune el, va deveni un „muzeu în exil”, un alt „refugiat” într-o țară mai primitoare până când exponatele vor putea fi expuse din nou în Rusia.
Cu toate acestea, temele și figurile LGBT vor continua să fie expuse în muzeele din Sankt-Petersburg, inclusiv în renumitul Muzeu de Stat Ermitaj, notează Voskresensky. Activiștii locali au creat un ghid online pentru „arta queer” de la Ermitaj.
„Lăsați-i să încerce să-l închidă și să interzică totul”, mai spune Voskresenski. „Nu vor reuși s-o facă”.
La acest reportaj a contribuit Robert Coalson.