Linkuri accesibilitate

„Sunt stropiți cu agheasmă sau duși la psihiatru pentru a se trata...” | Problemele cu care se confruntă adolescenții LGBT în R. Moldova


 Marșul LGBT, 19 iunie 2022
Marșul LGBT, 19 iunie 2022

Lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”, la începutul lunii noiembrie, a arătat nivelul homofobiei și transfobiei din societate, susține directoarea executivă a organizației GENDERDOC-M, Anastasia Danilova.

Vorbind la prezentarea unui studiu privind problemele cu care se confruntă adolescenții LGBT+ în Republica Moldova, ea a spus că acesta nu urma să fie făcut public, însă valul de ură de după lansarea acestei campanii, în care erau vizați, de fapt, profesorii și nu copii, „ne-a determinat să facem acest lucru”.

Studiul a fost realizat pentru Organizația Internațională „Terre des Hommes Moldova” de Magenta Consulting, în baza a 12 interviuri cu adolescenți LGBT+ cu vârsta cuprinsă între 15 – 19 ani. Discuțiile au avut loc în perioada 25 noiembrie 2021 – 28 ianuarie 2022. Majoritatea adolescenților, intervievați sub acoperirea anonimatului, au afirmat că au dezvăluit orientarea lor sexuală/ identitatea lor de gen unui cerc restrâns de persoane – cel mai des, prietenilor apropiați, altor tineri LGBT și doar în ultimul rând părinților, care nu cunoșteau despre orientarea lor sexuală și identitatea lor de gen.

Pe cuprinsul interviurilor, unii tineri au spus că nu au fost agresați sau amenințați de către membrii familiei din cauza orientării sexuale, în timp ce alții au dezvăluit că au fost supuși amenințărilor, violenței psihologice, economice și că abia așteaptă să atingă majoratul pentru a pleca de acasă, susține Leo Zbancă, coordonator, GENDERDOC-M.

„Tinerilor le este frică că părinții lor vor afla despre orientarea lor sexuală. În consecință adolescenții se ascund și trăiesc o viață dublă, pentru că se tem că va afla familia și acest fapt va avea consecințe negative”, a menționat Leo Zbancă.

Mai mult decât atât, atunci când află, părinții încearcă, prin diverse metode, să-i „trateze”, mai spune reprezentantul GENDERDOC-M.

„Unii adolescenți LGBT au fost stropiți cu agheasmă sau duși la psihiatru pentru a fi tratați, după ce părinții lor au aflat despre orientarea lor homosexuală sau identitatea trans...”, a exemplificat Leo Zbancă.

Totodată, adolescenții care au participat la sondaj au spus că orientarea sexuală și identitatea de gen sunt discutate puțin la școală, iar părerile despre persoanele LGBT+ în rândul colegilor sunt divizate. Unii respondenți au afirmat că o majoritate a colegilor sunt toleranți sau neutri, iar alții au indicat că cei mai mulți dintre colegi, dar și dintre profesori au o părere negativă față de persoanele de o altă orientarea sexuală.

„La școală, mai muți profesori spuneau elevilor că persoanele LGBT sunt perverse, bolnave și periculoase. Așadar, copilul, confruntat deja în familie cu nevoia de a-și ascunde identitatea, când vine la școală, se simte atacat de către profesorii care nu sunt pregătiți să comunice corect cu adolescenții și copiii LGBT.”, a spus coordonatorul GENDERDOC-M.

Tinerii mai arată că în școlile lor există un psiholog, însă puțini i s-au adresat, de frică că acesta le-ar putea dezvălui orientarea lor sexuală sau că ar putea avea o opinie negativă față de persoanele LGBT.

Referitor la problemele legate de spațiul public, principala dificultate menționată de respondenți a fost discriminarea persoanelor LGBT de către medicii de familie și oamenii legii.

„Angajații poliției nu sunt toleranți față de comunitatea LGBT, iar asta înseamnă un risc mai mare pentru acești adolescenți, fiindcă ei nu o să se mai adreseze la poliție dacă li s-ar întâmpla ceva” – o altă constatare derivată din studiu. Acesta mai arată că majoritatea tinerilor LGBT au stări depresive și gânduri suicidare în special când citesc știrile care conțin ura față de persoanele de o altă orientare sexuală.

Reprezentanții GENDERDOC-M au reiterat cu acest prilej că identitatea sexuală nu poate fi schimbată în niciun fel. „Nici prin violență fizică, nici prin diverse modalități psihologice sau tratamente medicamentoase, nici prin ritualuri religioase. Tot ce puteți să faceți pentru copiii voștri LGBT este să îi iubiți, să îi acceptați și să le fiți alături.”, a declarat directoarea executivă GENDERDOC-M, Anastasia Danilova.

În această primăvară o adolescentă transgender s-a sinucis. Potrivit mamei acesteia, fata a fost bătută de colegi și alungată din două școli pentru că insista asupra identității sale de gen. Moartea elevei a zguduit comunitatea LGBT și a cauzat un protest în fața Ministerului Educației, împotriva discriminării în școli a persoanelor transgender.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG