Linkuri accesibilitate

Facebook a stabilit că Igor Dodon distribuie informații false despre „propaganda LGBT”   


Igor Dodon alături de Mitropolitul Vladimir la marșul anti-LGBT, mai 2018
Igor Dodon alături de Mitropolitul Vladimir la marșul anti-LGBT, mai 2018

Rețeaua de socializare Facebook a marcat drept false informațiile răspândite de fostul președinte Igor Dodon într-o postare de pe contul său. Politicianul distribuise o știre despre campania „Copiii LGBT în școala ta” și se declarase „categoric împotriva propagandei homosexualității și a desfrâului în școli”.

„În calitate de părinte, și cred că voi exprima o poziție împărtășită de majoritatea părinților din Moldova pe cazul dat, sunt categoric împotriva propagandei homosexualității și a desfrâului în școli. Cei din PAS s-au opus categoric predării religiei creștine în școli, iar acum lansează campanii de promovare a homosexualității”, se arată în postarea din 8 noiembrie a fostului șef de stat.

„În multe școli din republică încă nu a ajuns căldura, dar în schimb a ajuns propaganda LGBT”, a mai scris Dodon.

Facebook a marcat postarea cu eticheta „informații false”, după ce declarațiile lui Igor Dodon și ale altor politicieni referitoare la această campanie au fost verificate și combătute de jurnaliștii portalului stopfals.md, specializat în demascarea informațiilor false și tendențioase.

Autorii au explicat că această campanie nu se desfășoară fizic în școli, ci doar online, și a fost inițiată de centrul de informații GENDERDOC-M, iar autoritățile nu au nicio legătură cu ea.

Menită să informeze și sensibilizeze profesorii asupra problemelor cu care se confruntă copiii din comunitatea LGBT și din afara ei din cauza stereotipurilor și a prejudecăților, campania a fost lansată pe 7 noiembrie, stârnind imediat un val de critici și rezistență, inclusiv din partea bisericii ortodoxe și a unor politicieni pro-ruși.

Reprezentanții Ministerului Educației au spus că nu au inițiat sau coordonat această campanie, iar GENDERDOC-M a anunțat că documentează toate mesajele de ură și nu exclude că se va adresa în instanță.

Anterior, compania Meta, care deține Facebook, a înlăturat o postare a primarului Chișinăului, Ion Ceban, pentru că încălca politica rețelei de socializare împotriva „limbajului urii”. În postarea din 31 mai pe una din paginile sale de Facebook, Ceban insista că primăria va interzice un marș în sprijinul comunității LGBT+ planificat în capitală pe 19 iunie, trezind reacții critice din partea apărătorilor drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG