Von Der Leyen promite că „Putin și acoliții lui” vor fi trași la răspundere

În sediul agenției de justiție Eurojust a UE s-a deschis un centru de investigații a crimelor de război ale Rusiei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că „nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă” pentru a-i trage la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin și pe alții pentru presupusele crime comise în timpul războiului din Ucraina.

Ccomunitatea internațională a deschis un nou birou la Haga pentru a investiga și a aduna probe pentru orice proces viitor.

„Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă ca să-i tragem la răspundere pe Putin și pe acoliții săi", a afirmat von der Leyen într-o declarație din 3 iulie, marcând deschiderea Centrului Internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune (ICPA). „Noul centru internațional de urmărire penală va juca un rol cheie pentru a ne asigura că făptașii sunt aduși în fața justiției”, a adăugat ea.

Noul centru, aflat în sediul agenției de justiție Eurojust a UE, include procurori din Ucraina, UE, Statele Unite și Curtea Penală Internațională (CPI), care se află, de asemenea, la Haga.

### Vezi și... ### La CPI, Zelenski cere crearea unui tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei în Ucraina

CPI a emis anterior mandate internaționale de arestare pe numele lui Putin, suspectat de crime de război, inclusiv de presupusa deportare a copiilor din Ucraina în Rusia. Noul centru încearcă să acopere unele lacune din jurisdicția CPI, care nu permite urmărirea penală a crimelor de agresiune - o acuzație cheie adusă Kremlinului în atacul său neprovocat din februarie 2022 asupra Ucrainei.

Agenția Eurojust a creat deja o bază de date pentru dovezi din războiul declanșat de Rusia privind crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

„Odată cu înființarea ICPA, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a asigura răspunderea deplină pentru crimele internaționale comise în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv pentru crima de agresiune", a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

El a adăugat că ICPA este „un semnal clar pentru toată lumea că interzicerea utilizării forței continuă să fie fundamentul ordinii noastre internaționale bazate pe reguli și că cei care o încalcă vor fi trași la răspundere”.

Vorbind la deschiderea centrului, procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a declarat că un tribunal special pentru a judeca conducerea Rusiei este acum „inevitabil”.

„Ne-am adunat aici pentru un moment cu adevărat istoric. Aș spune un moment care definește o epocă”, le-a declarat Kostin reporterilor.

Într-un interviu acordat înainte de deschiderea centrului, Kostin a spus că „avem nevoie de experți, avem nevoie de expertize, avem nevoie de expertize medico-legale, avem nevoie de informații suplimentare, inclusiv de informații din partea serviciilor de informații, pentru ca acest dosar să fie puternic, pentru că știm cu toții că crima de agresiune este crima a liderilor, a conducerii”.

Victima de la Bucea, un simbol al suferinței din Ucraina

Oficialii ucraineni au făcut presiuni pentru înființarea unui tribunal special de când au fost descoperiți civili asasinați în orașul Bucea, în aprilie 2022, după retragerea trupelor rusești. Rusia a negat că vizează civili, în ciuda dovezilor și a martorilor care susțin contrariul. De asemenea, și-a catalogat invazia drept o „operațiune militară specială” și interzice utilizarea cuvântului „război” în relatările din presa rusă.