Linkuri accesibilitate

La CPI, Zelenski cere crearea unui tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei în Ucraina


Un soldat ucrainean din cadrul Brigăzii 28 Mecanizată trage cu un lansator de grenade antitanc într-o poziție de front din apropierea orașului Bakhmut, la 3 mai.
Un soldat ucrainean din cadrul Brigăzii 28 Mecanizată trage cu un lansator de grenade antitanc într-o poziție de front din apropierea orașului Bakhmut, la 3 mai.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut înființarea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război comise de Rusia în Ucraina, în timpul unui discurs în fața Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

Zelenski a declarat că președintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare de către CPI, trebuie să fie judecat pentru „acțiunile sale criminale împotriva Ucrainei.

„Cu toții vrem să vedem un alt Vladimir aici, la Haga, care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla atunci când vom câștiga”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi Curtea Penală Internațională de la Haga, care a emis în martie un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina. Zelenski a sosit în Olanda miercuri seara într-o vizită neanunțată.

Zelenski, care a sosit în Olanda din Finlanda, urmează să se întâlnească, de asemenea, cu premierul olandez Mark Rutte și cu legislatori în timpul vizitei sale, a relatat agenția de presă olandeză ANP. Joi dimineață, Zelenski a fost primit de parlamentul olandez și a discutat cu legiuitorii țării. Olanda a oferit până în prezent aproximativ 1,2 miliarde de euro sub formă de ajutor militar Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești.

Zeci de civili din toată Ucraina uciși de atacul Rusiei

Vizita președintelui ucrainean are loc în contextul în care Rusia a lansat în cursul nopții un alt atac cu drone pe teritoriul Ucrainei.

Cele mai multe drone au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, a declarat armata pe 4 mai, la o zi după ce peste 20 de civili au fost uciși de dronele Shahed de fabricație iraniană.

Apărătorii ucraineni au doborât 18 din cele 24 de drone din întreaga Ucraină, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene, adăugând că atacul a fost lansat din nou din două direcții - din regiunea vestică rusă Briansk, la nord, și din Marea Azov, la sud-est.

Atacul din timpul nopții a venit imediat după atacurile mortale cu drone din ziua precedentă, care au ucis cel puțin 25 de persoane - dintre care 23 în orașul Kherson din sudul țării.

Zelenski a transmis condoleanțe familiilor victimelor, despre care a spus că sunt civili uciși într-un supermarket, o gară, clădiri rezidențiale, un magazin de hardware și o benzinărie din regiunea Herson. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, a anunțat stare de asediu de 58 de ore, care va începe în orașul Herson la ora 20.00 pe 5 mai. În ultimele săptămâni, capitala regională a fost bombardată în mod regulat de către forțele rusești poziționate peste fluviul Nipru.

Forțele ruse au continuat să lanseze un val de atacuri nereușite asupra orașului Bahmut, în regiunea estică Donețk, informează armata ucraineană în actualizarea sa zilnică din 4 mai. Principalele eforturi ale Rusiei rămân concentrate pe atacurile de pe linia frontului Bahmut-Mariinka-Avdiivka, unde se desfășoară cele mai aprige lupte și bombardamente rusești neîncetate, informează Statul Major General al Ucrainei, adăugând că forțele sale au respins 40 de atacuri în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost raportate incendii în diferite zone din Rusia

XS
SM
MD
LG