Von Der Leyen vizitează Kievul în timp ce Rusia lansează rachete asupra capitalei ucrainene

Vizita Ursulei von der Leyen - a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - are loc într-o zi simbolică, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 9 mai.

Pe de altă parte, chiar la sosirea președintei CE la Kiev, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra capitalei ucrainene în cursul nopții - al cincilea de la începutul lunii și al doilea în tot atâtea zile.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev”, a declarat von der Leyen pe Twitter. „Aici, unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi”. „Salut decizia președintelui Zelenski de a face din 9 mai Ziua Europei și aici, în Ucraina”, a adăugat ea.

Vizita Ursulei von der Leyen - a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - are loc într-o zi simbolică, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei, un semn de recunoaștere a Declarației Schuman prezentată de ministrul francez de externe Robert Schuman în aceeași zi, în 1950. Declarația este considerată piatra de temelie a ceea ce avea să devină actuala UE cu 27 de membri.

Von der Leyen urmează să reafirme la Kiev „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Sosirea lui Von der Leyen a avut loc la câteva ore după ce Rusia a lansat 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat Kievul, într-un al doilea atac după un val de atacuri cu drone pe 8 mai.

„În total, în timpul a două valuri de atacuri asupra Ucrainei în noaptea de 9 mai, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră; 23 dintre ele au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei”, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în comunicatul dat la începutul zilei de 9 mai.

Your browser doesn’t support HTML5

În așteptarea contraofensivei

Anterior, șeful administrației militare a capitalei, Serhiy Popko, a raportat că apărarea aeriană a Kievului a detectat și distrus aproximativ 15 rachete deasupra orașului. Nu s-au înregistrat deocamdată victime sau pagube, a precizat Popko.

Era al doilea atac asupra Kievului în câteva ore, Rusia lansând, pe 8 mai, 35 de drone sinucigașe și 16 rachete. Atacurile cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Odesa, provocând victime umane și importante pagube materiale. „Din nefericire, s-au înregistrat civili morți și răniți, iar blocurile de locuințe, casele private și alte elemente de infrastructură civilă au fost avariate", a precizat Statul Major General.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că cinci persoane au fost rănite în cursul nopții de 8 mai, în urma unui atac cu drone care a avariat locuințe și elemente de infrastructură.

În aceeași zi, Zelenski a marcat aniversarea sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, afirmând că națiunea sa va fi victorioasă asupra Rusiei, în timp ce Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, un apropiat al Kremlinului, a afirmat că forțele sale avansează în orașul Bahmut, din regiunea estică Donețk, unde se poartă lupte sângeroase de luni de zile.

Ucraina serbează Ziua Europei

Prigojin spune că nu a putut captura până acum orașul Bahmut pentru că grupul său nu a avut suficientă muniție, mai mult chiar, cu câteva zile în urmă, a amenințat din nou că se va retrage din oraș, dacă nu va primi suficientă cât mai repede.

Pe 8 mai, el a declarat că forțele sale au început să primească mai multă muniție.

Zelenski a înaintat în Parlament un proiect de lege care marchează oficial ziua de 9 mai drept Ziua Europei în Ucraina, în timp ce Ziua Victoriei, 8 mai, ar urma să fie sărbătorită ca „zi de comemorare și de victorie asupra nazismului”. Măsura sfidează Rusia, care a invadat Ucraina pentru a o împiedica să se integreze în Europa.

Rusia și alte foste republici sovietice sărbătoresc sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai, în timp ce Europa îl sărbătorește cu o zi mai devreme.

Dronele și rachetele rusești aduc moarte și distrugere în orașele Ucrainei

Zelenski a afirmat într-o declarație video din 8 mai că forțele rusești care invadează țara sa vor fi înfrânte cu ajutorul aliaților occidentali, la fel cum a fost învinsă Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am distrus răul împreună, la fel cum acum stăm împreună împotriva unui rău similar”, făcând o referire directă la Rusia și la invazia sa neprovocată.

„Împreună cu toată Europa liberă, vom marca ziua de 9 mai în Ucraina ca Ziua Europei - [ziua] unei Europe unite, a cărei bază ar trebui să fie și va fi pacea; [o zi] a Europei noastre”, a declarat Zelenski. „Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi o parte a acestei Europe”.

### Vezi și... ### Șase lideri ai unor foste țări sovietice participă la festivitățile de Ziua Victoriei de la Moscova

Pe câmpul de luptă, apărătorii ucraineni au respins 42 de atacuri în ultimele 24 de ore efectuate pe axa Bahmut-Avdiivka-Marinka din Donețk, cele mai înverșunate lupte având loc în Bahmut și Marinka, a transmis pe 9 mai Comandamentul armatei ucrainene. .