Despre alegerile parlamentare anticipate și votul din diaspora am discutat cu Cristina Pereteatcu, apăratoare a drepturilor omului și consultant pe strategie și management, stabilită de doi ani la Berlin.
Your browser doesn’t support HTML5
Cristina Pereteatcu: „Am văzut la prezidențiale că suntem capabili să producem o schimbare, iar aceste alegeri parlamentare anticipate, după părerea mea, sunt o ultimă șansă pentru Republica Moldova de a păși pe altă cale, de a scăpa de corupți și de a-și oferi o șansă să iasă din abis. Vreau să cred că amnezia selectivă nu este reprezentativă pentru națiunea noastră. Este revoltător faptul că Vladimir Voronin, persoana direct responsabilă de torturarea a sute de tineri în aprilie 2009, are curajul să participe în această campanie electorală și să candideze într-un bloc electoral dubios și pare-se că, deși avem un număr foarte mare de partide al căror scop este de a induce și mai mult în eroare alegătorul care are mai puțin acces la informație obiectivă, totuși, oamenii vor înțelege cine cu adevărat vine la putere pentru bunăstarea poporului.”
Europa Liberă: În acești 30 de ani de independență, pe care îi va sărbători Republica Moldova pe 27 august, mereu atunci când au avut loc alegeri s-a spus că țara e la o răscruce, că e o ultimă șansă... Când se spune „o ultimă șansă”, ce se are în vedere?
Dacă am avut discernământ să alegem un altfel de președinte, cred că putem avea un discernământ să alegem și un alt parlament.
Cristina Pereteatcu: „Se au în vedere mai multe. Acești 30 de ani pentru o țară care a fost guvernată de o ideologie comunistă sunt o vârstă foarte și foarte mică, iar noi avem deja mai mult de jumătate de an un președinte care ne reprezintă țara într-un mod profesionist și dacă am avut discernământ să alegem un altfel de președinte, cred că putem avea un discernământ să alegem și un alt parlament, pentru că cei care au fost până acum presupun că nu prea au știut să guverneze sau mai mult au fost interesați cum să-și facă averi proprii, cum să-și promoveze familiile lor, altfel lucrurile nu ar fi degenerat, nu ar fi arătat cum arată astăzi Republica Moldova, pentru că se îneacă în corupție și asta este vizibil de la distanță, și asta ne face mai puțin credibili în fața tuturor partenerilor, indiferent că-s din Est sau din Vest.”
Europa Liberă: În aceste trei decenii de independență, s-a discutat mult despre miza și votul geopolitic. Iată că la aceste alegeri anticipate mai mult ca niciodată se vorbește despre Moldova celor rămași și Moldova celor plecați. De ce această percepție a unor politicieni că cei de peste hotare nu ar trebui să decidă ei cine să guverneze Republica Moldova în următorii patru ani?
Cristina Pereteatcu: „De fapt, trăim deja mai mult de patru decenii în era globalizării, oamenii se pot bucura de dreptul de a-și alege o țară în care vor să se simtă bine, să activeze, să fie fericiți, deci să ducă un trai decent și cred că atunci când realitatea de acasă te împinge să-ți cauți scopul vieții în alte țări, mă rog, nu este nimic grav în acest lucru, dar dreptul la vot nu are voie să ți-l ia nimeni atâta timp cât ești cetățean al Republicii Moldova.
### Vezi și... ### Parlamentul și guvernele par să nu înțeleagă „importanța profundă” a votului electronic sau prin corespondență (Dorin Cimil/CEC)Și în aceste alegeri parlamentare vom decide absolut toți – toți cei care ducem dorul casei, toți cei care nu putem renunța la Republica Moldova așa, pur și simplu, doar pentru că locuim în străinătate și pentru că avem acasă rădăcinile noastre, avem părinți, rude și vrem să vedem o altă țară, o țară prosperă, pentru că asta merită Republica Moldova după 30 de ani de pseudo-independență.”
Europa Liberă: Există această diferență a opțiunii de vot pentru cei rămași și pentru cei plecați?
Cristina Pereteatcu: „Cei din străinătate votează altfel, depinde în ce țări se află, dar ceea ce am constatat eu pentru mine este că din străinătate deja ceea ce se întâmplă în Republica Moldova se vede ca un circ.
Este foarte mult populism în această campanie electorală.
Deci, acest circ trebuie să se termine odată și odată, pentru că cei de acasă, din păcate, nu toți au acces la informație obiectivă și primesc informație toxică, este foarte mult populism în această campanie electorală. De fapt, această campanie electorală, ca și multe altele, a scos la iveală faptul că concurenții electorali în mare parte au un comportament primitiv și se întrec în acuzații, iar cei mai norocoși care au și televiziuni sau surse media induc oamenii în eroare intenționat ca să nu plece de la putere, pentru că puterea pentru unii este o sursă coruptă de alimentare și oamenii care s-au obișnuit să ducă un mod de viață anume așa nu vor să renunțe la fotolii.”
Europa Liberă: Mulți din cei aflați peste hotare parcurg distanțe foarte lungi ca să ajungă la o secție de votare. Se votează totuși în diasporă pentru revenirea acasă sau nu neapărat?
Nu neapărat se votează pentru revenirea acasă.
Cristina Pereteatcu: „Nu neapărat se votează pentru revenirea acasă. Eu cred că foarte mulți conștientizează că dreptul la vot este și o mare responsabilitate care produce schimbări pe termen lung și ceea ce ați menționat Dvs. că ei parcurg distanțe foarte-foarte mari, în afară de aceasta, noi stăm și la coadă foarte multe ore ca să putem vota. Deci, cred că este dorința asta de când spui că vii din Republica Moldova să simți o mândrie, pentru că țara noastră nu are o reputație bună și, atunci când spui că ești originar din Republica Moldova, ești privit cu suspiciune.
Chiar și faptul, spre exemplu, că Republica Moldova este o țară coruptă nu-ți permite să te folosești de permisul de conducere pe care l-ai luat în Republica Moldova, trebuie să susții examen, ceea ce implică timp, bani etc. Deci sunt foarte multe nuanțe când vine vorba de acest vot.
De ce eu îl consider important? Pentru că noi deja am făcut un pas major la prezidențiale și mai avem de făcut un pas și mai mare acum la aceste alegeri. Și vreau să îndemn oamenii să se gândească bine pe cine votează, pentru că hrișca poate fi substituită cu un trai decent, dacă faci alegerea corectă.”
### Vezi și... ### Laura Munteanu (Franța): Tinerii au nevoie de o „țară respectabilă”Europa Liberă: Și ce priorități ar trebui să aibă cei 101 deputați cărora li se va acorda încredere la scrutinul din 11 iulie? Ce priorități trebuie să se regăsească pe agenda următorilor parlamentari?
Cristina Pereteatcu: „Cred că este vorba, în primul rând, de reforma justiției, pentru că niciun investitor nu va veni în Republica Moldova atâta timp cât nu are o siguranță că, din moment ce investește niște bani, poate să activeze fără să se trezească cu vreun dosar penal peste noapte.”
Europa Liberă: Și reforma justiției se face în parlament?
Cristina Pereteatcu: „Reforma justiției nu se face neapărat doar în parlament, dar parlamentul este responsabil de foarte multe lucruri, este, de fapt, organul legislativ și atunci pornim de acolo, dacă parlamentarii s-ar concentra mai puțin pe interesele personale și pe scheme, cred că țara ar izbuti. Deci pentru mine personal reforma în justiție ar fi prioritatea numărul 1.”
Europa Liberă: Și alte priorități?
Justiție, economie și cât mai puțină corupție.
Cristina Pereteatcu: „Dacă există o justiție și respect în țară, atunci poți ridica și economia. Or, o țară care există de foarte mulți ani din transferurile bănești ale cetățenilor săi aflați în străinătate n-are sorți de izbândă, deci acestea sunt soluții doar pe termen scurt. Justiție, economie și cât mai puțină corupție. Corupție există, de fapt, peste tot, dar corupția în Republica Moldova este atât de înrădăcinată, încât se cere un efort maxim pentru a scăpa de ea la orice nivel.”
Europa Liberă: Sunt concurenți electorali care nu ascund că, în caz dacă nu le-ar conveni rezultatele alegerilor, ar putea să se ajungă la proteste stradale. Acest avertisment către cine se îndreaptă?
Cristina Pereteatcu: „Cred că este doar așa, o bulă de săpun, ceea ce a fost la 7 aprilie 2009 nu se va mai repeta, pentru că atunci a fost un protest adevărat, iar restul protestelor în mare parte sunt organizate, oamenii sunt mituiți și aduși cu de-a sila. Eu nu prea cred în declarații din astea menite doar să sperie sau să se sperie între ei concurenții electorali.”
Europa Liberă: Dar va fi ușor să fie creată o majoritate în parlament, pentru că sondajele de opinie, dacă să credem rezultatelor acestor cercetări, arată că s-ar putea 4 entități să acceadă în parlament?
Tare sper că partidele bine-intenționate vor lua majoritatea.
Cristina Pereteatcu: „Tare, tare sper că partidele bine-intenționate vor lua majoritatea și atunci vom păși cu dreptul și vom începe reformele așa cum ne gândim noi că trebuie ele să fie, fără a negocia foarte mult, deși politica este arta negocierilor, dar pe parcursul anilor am văzut că ceea ce s-a negociat au fost în mare parte interesele proprii.”
Europa Liberă: E cu șanse să se pună capăt disputei între cele două instituții – prezidențială și legislativă?
Cristina Pereteatcu: „Da, da, absolut! Din moment ce organul legislativ activează pentru bunăstarea poporului, ele au un scop comun.”
Europa Liberă: Și cât de importantă este stabilitatea politică?
Cristina Pereteatcu: „Este foarte importantă. Eu cred că deja toată lumea este obosită atât din țară, cât și din afara țării de lipsa activității organului legislativ și este timpul de apucat de lucru.”