Linkuri accesibilitate

Parlamentul și guvernele par să nu înțeleagă „importanța profundă” a votului electronic sau prin corespondență (Dorin Cimil/CEC)


Dorin Cimil, președintele CEC în studioul Europei Libere, Chișinău, 7 iulie 2021.
Dorin Cimil, președintele CEC în studioul Europei Libere, Chișinău, 7 iulie 2021.

Disputa privind votul moldovenilor din diaspora și numărul de secții de votare putea fi rezolvată dacă se legifera votul electronic sau prin corespondență, propuse de CEC de mai multă vreme, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil miercuri, într-un interviu cu Europa Liberă.

„De ce nu s-a recurs la aprobarea votului prin corespondență ori testarea votului electronic, altor modalități de vot?”a mai spus Cimil. „Probabil că există o frică, probabil că există o neînțelegere profundă a importanței acestor mecanisme alternative de vot” a apreciat președintele CEC în interviul cu Europa Liberă.

Dorin Cimil crede că deschiderea a 150 de secții de votare este decizia realistă, care decurge din bugetul alocat și posibilitățile de organizare: „Cu părere de rău, nu am reușit să organizăm cât mai multe secții de votare, nu știm încă dacă vor fi alocați suficienți bani pentru întreaga sumă solicitată și sunt condițiile reale pentru moment din care trebuie să reieșim.”

Inițial CEC a propus deschiderea a 139 de secții de votare, dar după proteste și o serie de decizii judecătorești, s-a ajuns la cifra de 150, cu 11 mai mare decât la prezidențialele din noiembrie anul trecut și cu 25 mai multe față de parlamentarele din 2019.

Harta interactivă a secțiilor de votare pentru moldovenii din diaspora.

La ultimul scrutin, turul al doilea al prezidențialelor din 2020, în centrele de votare din străinătate au participat peste 260 de mii de alegători, un record, cu peste 100 de mii de votanți mai mult față de primul tur.

La precedentele alegeri parlamentare, din februarie 2019, s-au prezentat la urne în diaspora 76.583 de cetățeni cu drept de vot. Până acum la cele două scrutine prezidențiale, 2016 și 2020, au participat mai mulți cetățeni cu drept de vot, aproape dublu, în secțiile de peste hotare decât la alegerile parlamentare. Autoritățile prezintă cifre diferite în ce privește numărul potențial de votanți aflați peste hotare - de la 800 de mii la peste un milion.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG