Linkuri accesibilitate

Dorin Cimil (CEC) pune disputele despre secțiile de votare și transportul organizat pe seama Parlamentului


Dorin Cimil
Dorin Cimil

Câți alegători are R.Moldova și câte buletine de vot s-au tipărit, câte din acestea sunt rezervate secțiilor de votare din străinătate, care sunt cheltuielile declarate și cele reale ale candidaților, are suficienți bani Comisia Electorală Centrală (CEC) ca să organizeze alegerile din 11 iulie? Aceste și alte întrebări Valentina Ursu i le-a adresat președintelui CEC, Dorin Cimil.

Președintele CEC, Dorin Cimil, în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:45 0:00
Link direct

Europa Liberă: Am avut o curiozitate și v-am spus-o și Dvs. înainte de a include microfonul. Duminică, la alegerile parlamentare anticipate sunt așteptați 3.200.000 de cetățeni cu drept de vot, ei vor decide cine vor fi următorii 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova, dar aflu că pentru alegerile din 11 iulie sunt tipărite 3.521.442 de buletine de vot. Cum se explică această diferență?

Dorin Cimil: „Se explică simplu. Ținând cont de numărul de buletine care au fost tipărite și pentru cetățenii care se află peste hotarele țării, am estimat un anumit număr de buletine, ținând cont de cifra de 5.000 de buletine per secție de votare, deci în total avem 150 de secții de votare deja stabilite, înmulțim la 5.000 de buletine, iese cam 750.000, însă cifra este mult mai mică, ținând cont de faptul că în unele secții de votare, unde tradițional se votează mai puțin, s-a transmis și un număr mai mic de buletine.”

Europa Liberă: Și ce se întâmplă cu buletinele nefolosite?

Dorin Cimil: „Oricare buletin urmează a fi procesat, urmează a fi numărat și, ținând cont de faptul că nu a fost utilizat, el se declară nul prin imprimarea ștampilei respective.”

Europa Liberă: Ce arată informația până astăzi la Comisia Electorală Centrală despre comportamentul celor 23 de concurenți electorali înscriși în această cursă? Să începem de la darea de seamă financiară. Cum se cheltuie banii în această campanie?

Dorin Cimil (CEC): Am cerut modificarea Codului Electoral, dar deputații nu ne-au auzit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:03 0:00

Dorin Cimil: „Am examinat rapoartele financiare pentru perioada de până la 25 iunie și săptămâna aceasta o să examinăm și perioada până în 2 iulie, fiecare săptămână din campania electorală. Vedem și atestăm anumite nereguli pe care le consemnăm în aceste hotărâri, am aplicat anumite avertizări pentru încălcarea modului și ordinii de raportare, precum am făcut și o listă a donatorilor care nu au declarat surse de venit la Serviciul Fiscal de Stat sau au declarat venituri mai mici decât sumele donate și am solicitat organului fiscal să verifice proveniența acestor bani, ca să excludem o finanțare incorectă a unora sau a altora dintre concurenții electorali.”

Europa Liberă: Banii care se declară la CEC și banii care se folosesc în realitate în această campanie electorală, există deosebiri între ceea ce se spune și ceea ce se folosește?

Dorin Cimil: „Noi cunoaștem doar din informația prezentată de către fiecare concurent și din extrasele de pe contul bancar al concurentului electoral despre suma de bani care a intrat în cont și suma de bani care se cheltuie pentru anumite acțiuni de organizare. Plus la aceasta, mai există și servicii, lucrări și achiziționări de bunuri care nu au o acoperire la contul electoral, dar ele urmează să fie declarate la valoarea lor reală. Și în funcție de aceste rapoarte sau indicii noi deja realizăm dacă a fost raportată corect sau nu una sau alta din activitățile respective. Eu înțeleg profunzimea întrebării, aici trebuie să ne axăm și pe un audit al veniturilor și cheltuielilor. Comisia Electorală nu face auditul respectiv, face doar verificarea raportărilor strict la anumite formalități, avem un regulament și în baza acestui regulament am elaborat și niște rapoarte care urmează să fie prezentate la diferite capitole, aceste rapoarte noi le examinăm și facem o analiză, să spunem așa, primară a acestor activități financiare.”

Europa Liberă: Aici, pe platoul Europei Libere, au fost toți concurenții electorali și aproape a treia parte dintre ei au spus că în această campanie electorală nu cheltuie niciun bănuț. E posibil să fii înregistrat la CEC și să nu cheltui niciun ban?

Dacă se desfășoară agitație electorală, trebuie să fie banii raportați...

Dorin Cimil: „Cred că din punctul de vedere al activității, dacă se desfășoară agitație electorală, trebuie să fie banii raportați, fiindcă e vorba de deplasări, e vorba de transport, consum de combustibil, diferite acțiuni, bunăoară, plata pentru închirieri sau alte activități, care necesită o anumită sumă de bani. Faptul că nu prezintă aceste rapoarte financiare sau nu declară deja se va vedea din ce motiv nu au făcut sau nu au declarat anumite cheltuieli.”

Europa Liberă: Cum să-și tragă o concluzie cetățeanul, aflând de la concurentul electoral că lui nu-i trebuie bani pentru campania electorală? Și atunci, cel care are cheltuieli și le arată că sunt mari își pune întrebarea: de ce pentru unii nu contează niciun bănuț, iar alții folosesc sume atât de mari?

Dorin Cimil: „Chestiunea constă în faptul că noi nu ducem evidența tuturor evenimentelor pe care le realizează fiecare concurent electoral. Mă refer la numărul de întruniri, publicitate, diverse evenimente care formează agenda fiecărui concurent electoral. Aceste numărări de evenimente și de o potențială cheltuială urmează a fi verificate ulterior și să vedem dacă raportările pe care le realizează săptămânal sunt veridice cu situațiile de pe teren.”

Europa Liberă: Dacă mai continuăm să vorbim despre bani, situația nu e clară dacă vor veni în pușculița CEC-ului toți banii pe care i-a solicitat Comisia Electorală pentru acest scrutin parlamentar anticipat. Ați rămas la suma de 70 de milioane?

Dorin Cimil: „Exact. Avem suma indicată în cont, trebuie să se întrunească guvernul pentru a decide alocarea unei sume suplimentare de 22,46 de milioane de lei, așteptăm decizia guvernului în acest sens.”

Europa Liberă: Dacă banii vin, e clar că îi folosiți așa cum ați argumentat în prezentarea pe care ați făcut-o guvernului, dar dacă nu vin banii?

Dacă nu vin banii, vom aplica remediile juridice necesare...

Dorin Cimil: „Dacă nu vin banii, vom aplica remediile juridice necesare și vom reacționa în modul corespunzător, inclusiv poate că vom recurge și la măsuri judiciare.”

Europa Liberă: Care ar fi acestea?

Dorin Cimil: „Acționarea guvernului în judecată pentru neexecutarea obligațiilor legale.”

Europa Liberă: Ar putea să dureze în timp până se va examina, eventual dacă se ajunge la acest lucru, iar Dvs. cumva ați fost sceptic atunci când vi s-a sugerat că s-ar putea după organizarea scrutinului parlamentar anticipat să obțineți acești bani?

Dorin Cimil: „Vorbim la acest moment despre elaborarea și pronunțarea unei hotărâri de guvern privind identificarea unor mijloace necesare. Aceasta-i prima problemă și-i cea mai necesară, iar ulterior deja alocarea nemijlocită a banilor către funcționarii electorali care se poate produce și un pic mai târziu, mă refer la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august, conform unor proceduri bugetare.”

Europa Liberă: Votul din regiunea transnistreană și votul din diasporă. Sunteți mulțumit până la urmă de deciziile pe care le-a adoptat CEC referitoare la votul din diasporă și votul din stânga Nistrului?

Dorin Cimil: „Vreau să urmăresc cu atenție finalitatea acestui proces, numărul persoanelor care vor veni la vot și modul de comportament al cetățenilor pentru a se organiza, pentru a comunica corect cu autoritățile de pe loc și pentru a veni cât mai organizat și cât mai corect la vot și a raporta acele încălcări care vor fi stabilite de către un concurent electoral sau altul sau funcționari electorali pe motiv că sunt eu mulțumit sau nu sunt mulțumit, asta nu are nicio importanță în sensul dat.”

Europa Liberă: Dispute au fost multe, inclusiv în rândul politicienilor, dar și la CEC...

Dorin Cimil: „Evident că da. Istoria a fost transmisă pe rețelele de socializare, deci în mod public, transparent, dar urmează să vedem în ce mod se vor organiza cetățenii și vor veni să voteze, să consume acel efort care a fost depus de către CEC și Ministerul de Externe pentru organizarea unui număr de 150 de secții de votare, ca să acoperim un număr cât mai mare de alegători.”

Europa Liberă: În aceste 150 de secții de votare de peste hotare s-au trimis deja buletinele de vot?

Dorin Cimil: „În mare parte, ele deja au și ajuns, a început testarea echipamentului tehnic pentru a vedea nivelul de pregătire pentru a fi conectate la sistemul integral. Evident că nu în toate secțiile de votare, dar în mare parte deja au ajuns toate sumele de bani necesare și echipamentul.”

Europa Liberă: Și e bine să precizăm aici că în fiecare secție de votare vor fi câte 5.000 de buletine?

În mare parte din secțiile de votare vor fi 5.000 de buletine...

Dorin Cimil: „În mare parte din secțiile de votare vor fi 5.000 de buletine, cu excepția unor țări unde noi știm cu certitudine, reieșind din experiența anterioară, că au venit la vot 100-300 de alegători.”

Europa Liberă: Ce veți face dacă vor fi cozi și nu vor ajunge buletine la anumite secții de votare, pentru că există precedente și atunci ați fost dur criticat că nu ați reușit să asigurați condițiile necesare pentru ca fiecare cetățean să-și exercite dreptul de vot?

Dorin Cimil: „Unica soluție ar fi doar redirecționarea celor care stau în coada rândului către o altă secție de votare din apropiere. Avem și mecanismul informațional deja elaborat și vom gestiona rândul prin înștiințarea din timp a alegătorilor despre faptul câte buletine s-au consumat la o anumită oră, ca să știm cu certitudine că unul sau altul din alegători au posibilitate de a merge la o altă secție de votare. Spre exemplu, în unele orașe sau regiuni sunt câte 2-3 secții de votare, în nordul Italiei avem foarte multe secții de votare la o distanță de 50-60 de kilometri, unde se poate cu ușurință de ales cea mai optimă secție de votare din punctul de vedere al gestionării rândului.”

Europa Liberă: Dar e un cost suplimentar pentru alegătorul care vrea să-și exercite opțiunea. Adică, dacă îl trimiteți de la o secție de votare la alta, el trebuie să ia în calcul că ar putea să aibă nevoie de bani în plus?

Dorin Cimil: „Fiecare alegător din start trebuie să se informeze despre geografia acestor secții de votare, să-și facă un calcul elementar unde ar putea cu ușurință să-și realizeze votul și acestea sunt condițiile de joc. Cu părere de rău, nu am reușit să organizăm cât mai multe secții de votare, nu știm încă dacă vor fi alocați suficienți bani pentru întreaga sumă solicitată și sunt condițiile reale pentru moment din care trebuie să reieșim.”

Europa Liberă: Și votul din stânga Nistrului?

Dorin Cimil: „Pentru votul din stânga Nistrului la fel am asigurat cele 41 de secții de votare, la acest moment este pe rol contestația unui concurent electoral vizavi de micșorarea numărului respectiv de secții pentru stânga Nistrului, vedem ce soluții va pronunța instanța de judecată, ca să știm dacă va sta în picioare acel număr de 41 de secții sau va fi micșorat.”

Europa Liberă: Pentru că se discută foarte mult în ce condiții alegerile se fraudează, aveți un răspuns pentru cei care se neliniștesc de fraudarea rezultatelor alegerilor?

Pentru a constata o fraudă trebuie să analizăm plenar toate circumstanțele...

Dorin Cimil: „Lozinca de fraudă este mult prea serioasă și cu încărcătură juridică mult mai mare decât ea se înțelege în sensul ei larg, de aceea pentru a constata o fraudă trebuie să analizăm plenar toate circumstanțele care pot influența un scor sau altul într-o secție de votare sau într-o circumscripție respectivă.”

Europa Liberă: Și despre fraudarea alegerilor se discută nu doar în ziua respectivă, când se organizează scrutinul, dar pe întreaga perioadă electorală.

Dorin Cimil: „Și trebuie să se discute permanent atât în cabinetele funcționarilor electorali, cât și în ale celor de la parlament, guvern, organele de forță ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Iată ce spune un concurent electoral, Ilan Șor, dacă mandatul de arestare pe numele lui nu va fi anulat, legalitatea alegerilor de duminică va fi pusă la îndoială.

Dorin Cimil: „În primul rând, domnul citat nu este concurent electoral, este reprezentantul unui concurent electoral...”

Europa Liberă: Și el figurează pe lista Partidului „Șor”...

Dorin Cimil: „Și el figurează pe lista respectivă. Nu vreau să comentez și nu pot comenta astfel de declarații.”

Europa Liberă: Pentru ca scrutinul să fie bine organizat e și bine supravegheat, pentru că sunt și observatori locali, și internaționali.

Dorin Cimil: „Chiar suntem mândri de un număr foarte mare de observatori internaționali și naționali, 1.800 avem naționali și restul deja sunt internaționali, cifra totală este de 2.460 de observatori.”

Europa Liberă: Și ei vor fi amplasați pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Asta am aflat și de la unii dintre ei, chiar și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău și-au împărțit reprezentanții în diferite zone ale Republicii Moldova.

Dorin Cimil: „Inclusiv în secțiile de votare peste hotare avem acreditați expres, prin hotărârile CEC, dreptul de a fi observatori în acele secții, inclusiv din partea observatorilor internaționali, cât și din partea partidelor politice care au calitatea de concurenți electorali.”

Europa Liberă: Haideți să le spunem alegătorilor ce trebuie și ce nu trebuie să facă în ziua alegerilor. În primul rând, condițiile sanitare vor fi respectate în cadrul acestui scrutin?

Dorin Cimil: „Primul pas ar fi de a se informa corect unde trebuie să se prezinte, cum trebuie să se prezinte, cu ce acte trebuie să se prezinte și să știe despre respectarea procedurilor anti-COVID. La fel au fost susținute aceleași reguli de prezentare la vot care au fost în prezidențiale, adică prezentarea cu mască de protecție și cu pix propriu.”

Europa Liberă: E obligatorie, da?

Dorin Cimil: „Obligatorie. La fel se va recurge la termometria obligatorie și la dezinfectarea mâinilor. Ulterior, respectarea distanței fizice și deja procedurile interne - aerisirea spațiului, dezinfectarea și alte proceduri care sunt consacrate în actele ANSP-ului.”

Europa Liberă: Actul pe care trebuie să-l aibă cetățeanul?

Dorin Cimil: „Buletinul de identitate valabil și fișa de însoțire.”

Europa Liberă: Pe teritoriul Republicii Moldova și în afară?

Dorin Cimil: „Pașaportul de călătorie, inclusiv cel nevalabil și dacă este marinar – livretul de marinar.”

Europa Liberă: Unii se întreabă - de ce, dacă cetățenilor de peste hotare le-a expirat termenul de valabilitate a actelor, ei pot să se prezinte cu un asemenea document la alegeri, iar în interior nu?

Ne referim doar la pașaportul de călătorie cu termenul expirat, cât privește buletinu - trebuie să fie valabil...

Dorin Cimil: „Ne referim doar la pașaportul de călătorie cu termenul expirat, cât privește buletinul, trebuie să fie buletinul valabil și într-un caz, și în altul.”

Europa Liberă: Cetățenii pot oricând să verifice dacă ei sunt în circumscripția unde au de gând să voteze?

Dorin Cimil: „Exact, doar prin indicarea numărului CNP-ului la rubrica respectivă și imediat le va fi indicată secția de votare unde sunt arondați și unde trebuie să se prezinte în modul respectiv.”

Europa Liberă: S-a făcut o verificare a listelor electorale, sunteți siguri că de data asta nu veți mai avea necazuri ca nu cumva să apară unul din cel care nu mai este în viață, ca la o adresă anume să existe mai multe persoane cu vize de reședință? Cât de curate sunt aceste liste electorale?

Dorin Cimil: „Asupra listelor se lucrează permanent. Există și persoane responsabile de la fiecare primărie care gestionează aceste liste și efectuează modificările corespunzătoare în temeiul actelor cu care se prezintă. Acele incidente pe care le observăm noi permanent sunt în vizorul CEC-ului și noi atenționăm asupra lichidării urgente a unui astfel de număr de incidente. Ce se numește incident? Necorespunderea numelui sau faptul că a decedat și nu a fost iradiat din listă, sau faptul că a împlinit 18 ani și el încă nu este în listă, mai multe situații, sau modificarea denumirii străzii și neindicarea corectă a străzii respective, sau darea în exploatare a unui bloc locativ nou și neacoperirea prin marcare în perimetrul secției de votare a acestei localități. Sunt foarte-foarte multe situații care formează aceste incidente pe care le menționez și ele toate sunt în vizorul acelor persoane autorizate care trebuie să verifice fiecare caz în parte și să opereze modificările corespunzătoare.”

Europa Liberă: Despre comportamentul concurenților electorali și despre ziua tăcerii să vorbim.

Dorin Cimil: „Comportamentul concurenților electorali noi îl observăm ținând cont de numărul de sesizări și contestații care vin la CEC.”

Europa Liberă: Câte s-au adunat?

Dorin Cimil: „Care țin de competența CEC-ului, contestații la acest moment avem vreo 15 contestații, multe din ele au fost examinate. Este un mod normal de a indica anumite nereguli sau iregularități în gestiunea procesului din partea unuia sau altuia concurenți electorali și vom examina, ținând cont de competența noastră, anumite contestații.”

Europa Liberă: Dar până astăzi se adeverește că mai mult aceste sesizări au iz politic decât substanță?

Dorin Cimil: „Este adevărat, multe din ele nu respectă caracterul și conținutul formal al unui document care urmează a fi pus pe masa CEC-ului și multe din ele conțin doar declarații politice. Unele din ele au și argumente care urmează a fi luate în considerare, dar în mare parte nivelul lor de calitate este unul scăzut.”

Europa Liberă: Agitație electorală până când pot face concurenții electorali?

Dorin Cimil: „Până la ziua tăcerii.”

Europa Liberă: Deci, dacă în ziua tăcerii cineva se aventurează să facă agitație electorală se pedepsește?

Dorin Cimil: „Evident că da, avem prevederea expres în Codul Electoral.”

Europa Liberă: Care prevede...

Dorin Cimil: „Pedeapsa pentru neexecutarea obligațiilor de a nu veni cu agitație, de a nu face alte acțiuni care sunt prohibite în acea zi.”

Europa Liberă: Ca alegerile să fie valabile, la urne trebuie să se prezinte?

Dorin Cimil: „O treime din alegători, dar mai bine spus din cei înscriși în listele de bază, fiindcă și numărul de persoane înscrise în listele de bază, și numărul alegătorilor, în general, sunt diferite pe motiv că avem și număr de alegători care nu se regăsesc în listele de bază din motivul că s-au scos de la evidență și nu s-au pus la o altă evidență sau au plecat cu traiul în altă parte ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și numele lor este radiat?

Dorin Cimil: „Este radiată doar reședința sau domiciliul, dar calitatea de alegător rămâne și el va vota probabil că pe liste suplimentare într-o altă parte, fie peste hotare sau aici în țară în baza unor liste suplimentare.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie spun că, cel puțin, patru concurenți electorali au șanse să acceadă în parlament. De această dată, cetățeanul trebuie să știe că voturile vor fi repartizate în ce mod?

Dorin Cimil: „Există o formulă de repartizare a voturilor și, ținând cont de acel prag și scor care va fi calculat, formula dată a fost operată în toate scrutinele parlamentare care s-au petrecut până acum și există acel risc dacă nu se va acumula acel prag de 5% pentru un partid politic, 7% pentru un bloc electoral și 2% pentru candidatul independent, voturile lor se vor transfera corespunzător la alți concurenți electorali.”

Europa Liberă: Și voturile se vor duce cel mai mult către cel care acumulează cele mai multe procente în acest scrutin parlamentar?

Dorin Cimil: „Evident că da! Nu vreau să intrăm în discuții...”

Europa Liberă: Nu, dar pentru cetățean lucrul acesta trebuie să se știe...

Dorin Cimil: „Da, formula dată este una consacrată, a fost operată și ea este recunoscută și se apreciază corectitudinea ei chiar și la momentul validării alegerilor. Curtea Constituțională este obligată să ia în calcul și să verifice dacă s-a făcut corect procedura de distribuire a acelor voturi care au rămas în afara pragului electoral.”

Europa Liberă: Secțiile de votare vor fi deschise la 7 dimineața și se închid la 21?

14 ore valabile de vot...

Dorin Cimil: „14 ore valabile de vot.”

Europa Liberă: Și CEC-ul va anunța rezultatele parțiale ale acestui scrutin parlamentar anticipat când?

Dorin Cimil: „Credem noi că, începând cu ora 22:30-23:00, deja vom putea anunța rezultatele parțiale, ținând cont de viteza de procesare și de transmitere către CEC a informațiilor de pe procesele-verbale. Înșiși procesele-verbale trebuie să fie trebuie să fie transmise către CEC în timp de 48 de ore de la închiderea votării, de aceea vor fi anunțate doar cele prealabile ca și rezultate, ulterior, când se va contrapune informația de pe procesele-verbale originale, se va vedea și scorul final care va fi trecut în procesul-verbal totalizator aprobat de către CEC.”

Europa Liberă: Și după asta, CEC sintetizează întreaga informație și o prezintă Curții Constituționale în decurs de câte zile?

Dorin Cimil: „În decurs de zece zile, dar nu mai târziu de soluționarea totală a litigiilor care se vor isca după perioada respectivă.”

Europa Liberă: Dvs. discutați cu foarte mulți parteneri externi ai Republicii Moldova. Cât de mult totuși contează ca alegerile să fie libere, corecte, transparente și bine organizate și dacă nu sunt atât de bine organizate cum se răsfrânge lucru asupra imaginii Republicii Moldova atunci când autoritățile de aici discută cu cei din străinătate?

Este un test de democrație...

Dorin Cimil: „Modul de organizare, gestionare și de participare la scrutinele parlamentare este un test de democrație cel mai consacrat pentru fiecare stat, el arată nivelul de dezvoltare democratică a statului și arată gătința tuturor organelor de stat de a participa la un exercițiu absolut complex, absolut deschis și transparent care se numește „alegeri”. Și pentru noi aprecierea observatorilor internaționali, a partenerilor de dezvoltare, a ambasadelor internaționale este foarte și foarte importantă și acel dialog, acea comunicare pe care am stabilit-o cu acești parteneri este una semnificativă și este o parte din credibilitatea pe care o au acești parteneri în statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestei campanii electorale, deseori s-a vorbit despre o tensiune în cadrul Comisiei Electorale Centrale, că nu tocmai găsiți compromis. Cum, de fapt, se prezintă situația în cadrul CEC?

Dorin Cimil: „În oricare organ colegial există o tensiune și o diferență de opinii. Este un lucru cert și ar fi anormal dacă pe fiecare chestiune s-ar găsi un compromis și o înțelegere totală. Totuși sunt 9 membri CEC, care gândesc diferit, apreciază diferit lucrurile și, evident, vin și cu un vot diferit.”

Europa Liberă: S-a vorbit că totuși uneori s-a ajuns la cote maxime de tensiune în cadrul CEC.

Dorin Cimil: „Bine, noi considerăm că, ținând cont de toate chestiunile absolut importante pe care le-am avut în agendă și le-am examinat, lucrurile au avut un mers normal și credem că vom încheia cu bine acest mandat.”

Europa Liberă: Când se încheie mandatul membrilor CEC?

Dorin Cimil: „Formal s-a încheiat pe 16 iunie.”

Europa Liberă: Da, dar trebuie să organizați scrutinul...

Dorin Cimil: „Suntem într-o prelungire legală a mandatului, ținând cont de necesitatea de a duce până la un bun sfârșit alegerile și data limită sau scadentă pentru activitate ar fi 16 septembrie, dar trebuie să asigurăm faptul că vom transmite împuternicirile noii componențe a CEC-ului, care va fi numită de către noul parlament. În situația în care nu va fi funcțional un nou parlament, vom fi siliți să prelungim mandatul, dar noi credem că se vor produce alegerile, vor fi declarate valabile și se va întruni noua componență a parlamentului și vor funcționa iarăși organele statului normal, așa cum trebuie să fie.”

Europa Liberă: CEC-ul are proiecte, inițiative pe care să le prezinte legislativului ca să îmbunătățească legislația electorală?

Dorin Cimil: „Foarte multe, dar, cu părere de rău, până la moment un dialog constructiv, corect și profesionist dintre CEC și parlament nu a avut loc, inițiativele noastre întotdeauna erau primite ca și potențiale fraude, fără a intra în esența lucrurilor. Acum, parlamentarii care sunt reprezentanți ai concurenților electorali văd și simt necesitatea de a atrage atenția, în primul rând, normelor care au caracter electoral, pentru că până la urmă ele îi interesează pe toți și pot avea un efect pozitiv pentru fiecare persoană.”

Europa Liberă: Dar ce îmbunătățiri ar trebui, ținând cont de norma legală?

Din cele șapte adrese ale Curții Constituționale au fost rezolvate doar două și acelea nu până la urmă...

Dorin Cimil: „În primul rând, din cele șapte adrese ale Curții Constituționale au fost rezolvate doar două și acelea nu până la urmă.”

Europa Liberă: Să revenim la ele și să le analizăm pe scurt pe toate.

Dorin Cimil: „Eu vreau să punctez doar ultima chestiune referitoare la necesitatea îmbunătățirii cadrului cu transportul organizat. Această situație trebuia să fie dezlegată de către parlament, nu de către Comisia Electorală Centrală. Sunt probleme care vizează și dreptul la circulație, și dreptul constituțional de a vota, și anumite restricții, și anumite chestiuni care sunt de competența exclusivă a parlamentului. CEC-ul trebuie să organizeze și să emită acte pentru a argumenta unele aspecte de organizare, dar aici noi suntem siliți să pronunțăm niște acte care vizează niște drepturi fundamentale ale persoanei și noi, în virtutea competenței, o facem, am făcut-o și vom face-o, dar modul în care ele sunt apreciate de unii sau alții concurenți electorali urmează să fie apreciat de către instanța de judecată, de către comunitatea internațională, de către observatorii internaționali ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Puterea și opoziția mereu au divergențe, dar e cazul să se găsească un compromis și să se pună capăt acestor dispute ca cetățeanului să-i fie mult mai ușor să știe totuși ce prevede norma legală, unde îl apără și unde nu îl apără?

Dorin Cimil: „Exact. Să luăm o altă problemă la fel de importantă care a zdruncinat cumva pereții CEC-ului – organizarea secțiilor de votare peste hotare. De ce nu s-a recurs la aprobarea votului prin corespondență ori testarea votului electronic, altor modalități de vot?”

Europa Liberă: Dar există o frică pentru acest vot electronic, vot prin corespondență sau cum vă explicați că, totuși, atât de greu se acceptă acest scenariu?

Dorin Cimil: „Probabil că există o frică, probabil că există o neînțelegere profundă a importanței acestor mecanisme alternative de vot, nu vorbim despre mecanisme unice, dar alternative.”

Europa Liberă: Dar ele sunt probate în alte state și arată eficiență.

Dorin Cimil: „Evident că da.”

Europa Liberă: De ce ar trebui să existe dubii că în Republica Moldova, prin acest vot electronic, ar putea să se fraudeze rezultatul alegerilor?

Dorin Cimil: „Avem și anumite expertize ale organelor statului care arată că avem o gătință anumită de acest proces.”

Europa Liberă: Măcar pentru testare, să zicem, într-un cartier din municipiul Chișinău la următoarele alegeri locale ar putea să fie probat acest lucru?

Dorin Cimil: „Am avut și un proiect de testare pentru alegerile locale noi în unele localități, am vrut să facem o testare, dar nici acest lucru nu a fost acceptat. Păi despre ce vorbim noi, deschiderea legiuitorului și obligarea CEC-ului să intervină în domeniul de competență al altui organ?”

Europa Liberă: Revenim la acele adrese pe care le-ați pomenit, venite din partea Curții Constituționale și trimise legiuitorilor și care nu au vrut să ia în calcul ceea ce li s-a recomandat, inclusiv implicarea bisericii în alegeri.

Dorin Cimil: „Exact, implicarea cultelor religioase...”

Europa Liberă: De ce nu se poate lămuri această situație?

Nu vine cu niște reguli clare de delimitare de competență a bisericii și a statului...

Dorin Cimil: „Pe motiv că fiecare guvernare care este instaurată la putere face un joc cu biserica, deci nu dorește să-și înrăutățească relațiile, nu vine cu niște reguli clare de delimitare de competență a bisericii și a statului.”

Europa Liberă: Deși le-ar ușura viața și a unora, și a altora?

Dorin Cimil: „Absolut, absolut trebuie să fie făcută o marcare a competenței respective și sunt foarte multe chestiuni care trebuie să fie delimitate și, dimpotrivă, punctate - ce se poate, ce nu se poate.”

Europa Liberă: Duminică, mulți alegători merg mai întâi la biserică și după asta merg să-și exercite dreptul la vot. Fețele bisericești nu au dreptul să cheme, să sugereze cui să-i dea votul în această zi?

Dorin Cimil: „Comportamentul acestor slujitori este în vizorul observatorilor naționali și internaționali, chiar avem și în rapoartele anterioare anumite semne despre unele implicări. Pentru acest moment nu avem depuse sesizări în acest sens, dar o să vedem ce o să arate situația reală.”

Europa Liberă: Despre ceea ce trebuie să prezentați parlamentului, ați spus că aveți foarte multe inițiative și ele sunt deja prăfuite?

Dorin Cimil: „Da, chiar și inițiativa de modificare a Codului Electoral care iarăși deja trebuie să fie revăzută, ținând cont de experiența scrutinului prezidențial și deja a celui parlamentar anticipat. Legislația se dezvoltă foarte repede și trebuie să reacționăm corespunzător, să nu așteptăm...”

Europa Liberă: Dar ce modificări ar trebui să sufere Codul Electoral?

Dorin Cimil: „Punctual sunt vreo 40 și ceva de modificări care au fost propuse, așa eu îmi amintesc, fiindcă deja un an și ceva stă fără mișcare proiectul, a fost și avizul Comisiei de la Veneția, am vorbit de nenumărate ori și la Dvs. în emisiuni, dar lucrurile nu s-au mișcat.”

Europa Liberă: Ținând cont de aceste realități, v-ați mai dori un mandat de reprezentant în Comisia Electorală Centrală?

Dorin Cimil: „Vreau să scot în capăt acest mandat, să fie apreciat unul corespunzător, iar îmi doresc sau nu îmi doresc deja nu mai contează, fiindcă doar istoria și persoanele care cunosc materia electorală pot să judece despre corectitudinea administrării alegerilor și deciziile și acțiunile care au fost corect sau incorect adoptate.”

Europa Liberă: Faptul că în CEC se deleagă persoane și în funcție de culoarea politică, acest lucru afectează activitatea Comisiei Electorale Centrale?

Dorin Cimil: „Eu m-am pronunțat la acest capitol de nenumărate ori și vreau să spun că trebuie o altă formulă de delegare a membrilor CEC.”

Europa Liberă: Și care ar fi mai potrivită?

Trebuie o altă formulă de delegare a membrilor CEC...

Dorin Cimil: „Cred că trebuie să fie delegați și magistrați pentru a crea un fond consistent al acelor examinări de petiții, de sesizări, contestații pe care le avem noi. Acest lucru a fost anterior în momentul creării CEC-ului, dar formula dată a fost distrusă și a fost creată o formulă doar delegări din partea partidelor politice care au reprezentare în parlament și unul de la președinție. Trebuie de revenit la o altă formulă, dar asta este doar părerea mea.”

Europa Liberă: Dar această părere ar putea să îmbunătățească activitatea întregii Comisii Electorale Centrale?

Dorin Cimil: „Cu siguranță că da și, spre exemplu, în unele comisii avem formule că fiecare membru câte un an asigură președinția CEC-ului, perfect...”

Europa Liberă: Prin rotație?

Dorin Cimil: „Prin rotație, și sunt și alte formule care ar putea fi cântărite, chibzuite și propuse.”

Europa Liberă: Totuși rămâne mare numărul persoanelor indecise și deseori ele sunt învinuite că neprezența lor la vot înseamnă calitatea guvernării. Cum îi motivați? Adică ar trebui concurenții electorali, în primul rând, să-i motiveze să iasă la vot, dar pentru că e încă mare deznădejdea, încrederea în clasa politică, să vă întreb pe Dvs., ce mesaj aveți pentru cei indeciși?

Dorin Cimil: „Cei indeciși trebuie să se informeze foarte bine despre platformele concurenților, probabil că ce îi interesează, ce așteptări au și să vină să-și dea votul pentru a marca o anumită reprezentativitate și legitimitate a viitorului parlament.”

Europa Liberă: Un număr mai mare de cetățeni la vot înseamnă?...

Dorin Cimil: „Un grad sporit de legitimitate și de realizare a votului și un grad sporit de încredere și, indirect, în activitatea organelor electorale.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG