Linkuri accesibilitate

Ultimele sondaje pun între 2 și 4 partide în noul Parlament. Nici unul nu măsoară votul din diaspora și regiunea transnistreană


Vox populi: opțiunea de vot, între informare și manipulare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:49 0:00

Vox populi: opțiunea de vot, între informare și manipulare: cine sau ce v-ar putea influența votul pe 11 iulie?

Cu mai puțin de o săptămână până la alegerile parlamentare anticipate, la Chișinău au fost date publicității ultimele sondaje de opinie care estimează că în viitorul Parlament ar putea intra între două și patru partide.

Nici unul din sondaje, ca în trecut, nu include tendințele de vot din diaspora sau al alegătorilor de pe malul stâng al Nistrului.

Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor, arată că patru partide ar accede în Parlamentul de la Chișinău: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cu 37,4% și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (37,1%) – aproape la egalitate cu PAS. La mare distanță este situat Partidul Politic „ȘOR” cu 6,8%, și Partidul Platforma „DA” cu 5,4%. Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, estimează că în viitorul Legislativ ar accede trei formaţiuni: partidul PAS ar obține peste 43 la sută din voturi, Blocul electoral al Comuniștilor şi Socialiștilor - aproape 33 la sută, iar pe locul trei s-ar plasa Partidul Şor cu aproape 8 la sută.

Ambele sondaje au o marjă de eroare de +/- 3%, ceea ce pune sub semnul întrebării rezultatele partidelor care în sondaje au sub 8% din preferințe.

Toate sondajele care au fost publicate pe perioada campanie electorale arată că PAS și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor intra în viitorul Parlament, la mare distanță de restul concurenților. Și toate pun partidul pro-prezidențial PAS în frunte.

XS
SM
MD
LG