Vot final: A fost ratificat acordul cu SUA privind terenul fostului Stadion Republican

Vedere de sus a terenului fostului Stadion Republican din Chișinău.

Parlamentul a ratificat în lectura finală, pe 31 iulie, acordul prin care terenul fostului Stadion Republican din Chișinău va putea fi vândut guvernului Statelor Unite pentru construcția unui nou sediu al ambasadei americane în R. Moldova.

Au votat pentru ratificare 59 de deputați din majoritatea parlamentară PAS, iar opoziția comunistă și socialistă a votat împotrivă. Cu toate acestea, acordul nu a trezit dezbateri printre deputați așa cum s-a întâmplat la votul în prima lectură, pe 18 iulie.

Atunci, opoziția a criticat vânzarea terenului, susținând că acesta este cedat „la un preț de nimic”, iar în urma votului a părăsit sala de ședințe.

Radu Marian, președintele comisiei economie, buget și finanțe, a spus în plenul Parlamentului că terenul va fi vândut cu 18 milioane de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru crearea unui centru cultural la Chișinău, reparația mai multor școli sportive din R. Moldova și elaborarea studiului de fezabilitate și proiectarea unui stadion național.

Tranzacția a fost negociată îndelung. Parlamentul i-a dat undă verde printr-o lege adoptată în 2018, iar un prim acord a fost semnat în 2019. Statele Unite spuneau atunci că vor investi în total peste 250 de milioane de dolari pentru a construi noua ambasadă, inclusiv oficii, spații rezidențiale, depozite, spații de recreere și altele.

Dar legea a fost abrogată în decembrie 2020 de către o majoritate informală a socialiștilor, a fostului Partid Șor și fostului Partid Democrat, care a votat ca terenul să fie repus în proprietatea statului.

Stadionul vechi a fost demolat în 2007 de guvernarea comunistă de atunci, iar între timp terenul este revendicat de artiști, performeri și activiști, care spun că ridicarea ambasadei în acel loc ar distruge elemente de patrimoniu, cum ar fi porțile istorice ale stadionului, și cer ca în acel spațiu să fie amenajat un parc.

Ambasada americană a spus mereu că orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică, iar prin acordul reîncheiat acum, Statele Unite își asumă angajamentul de a renova și repara porțile istorice ale stadionului și să rezerve o parte din teren pentru a construi un parc accesibil publicului, precum și alte zone verzi, pentru evenimente culturale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te