Vot în primă lectură pentru proiectul care prevede verificarea candidaților pentru CSM și CSP

Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

### Vezi și... ### Sergiu Litvinenco: Vrem să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate

„Punerea în aplicare a acestui proiect de lege va permite să avem un CSM și un CSP cu oameni curați și integri, ceea ce va face ca procesul de curățare a sistemului de justiție să fie mai ușor. Mă refer atât la curățarea sistemului pe interior, cât și la viitoarea evaluare externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor”, a menționat ministrul Litvinenco.

Proiectul de lege prevede ca potențialii membri ai CSM și CSP să fie evaluați sub aspectul integrității financiare și etice de către o comisie specială. Conform documentului, comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare. Aceștia urmează să fie aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși.

### Vezi și... ### Guvernul a avizat proiectul pentru evaluarea integrității candidaților la funcția de membru CSM

Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegerile din cadrul adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor sau la concursurile pentru Colegii. Proiectul de lege propus va avea caracter limitat în timp și va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022.