Linkuri accesibilitate

Guvernul a avizat proiectul pentru evaluarea integrității candidaților la funcția de membru CSM


Ședință CSM
Ședință CSM

Guvernul a avizat proiectul de lege privind evaluarea prealabilă a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit proiectului Ministerului Justiției, candidații la funcția de membru CSM și CSP vor trece un test al integrității. Este vorba despre controlul corespunderii averilor cu veniturile declarate. Evaluarea o va face o comisie specială, creată din experți naționali și internaționali, se arată într-un comunicat al executivului.

„Proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și prevede evaluarea integrității tuturor candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și în colegiile lor. Procedura are scopul de a filtra candidații care au probleme de integritate, au comis abateri de la principiile de etică, au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Doar având membri onești și integri în CSM și CSP, putem să începem curățarea sistemului de justiție de corupți și să sporim, astfel, încrederea cetățenilor în justiție”, a subliniat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de Guvern.

Conform proiectului de lege, comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 dintre deputații aleși.

Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție. Pentru examinarea contestației, în cadrul CSJ va fi constituit un complet special, membrii căruia vor fi desemnați de către CSM și confirmați de către președintele Republicii Moldova prin decret.

Proiectul de lege propus va avea caracter limitat în timp și va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022.

XS
SM
MD
LG