Vučić condiționează înlăturarea baricadelor din Kosovo de înființarea asociației municipalităților sârbe

Baraj rutier organizat de sârbii din Rudare, în apropiere de partea de nord a orașului Mitrovica, divizat etnic, Kosovo, 12 decembrie 2022

Președintele sârb Aleksandar Vučić spune că baricadele ridicate de etnicii sârbi în nordul Kosovo vor fi înlăturate atunci când Kosovo va înființa o asociație a municipalităților cu locuitori majoritar sârbi.

„Mai întâi să organizeze Asociația municipalităților sârbe, apoi vom înlătura baricadele”, le-a spus Vučić reporterilor în Azerbaidjan, potrivit agenției de presă Beta.

### Vezi și... ### Trimisul SUA îndeamnă la înființarea unei asociații a municipalităților sârbe din Kosovo

Asociația municipalităților sârbe a fost convenită în Acordul de la Bruxelles din 2013 privind normalizarea relațiilor, dar nu a luat niciodată ființă în mod oficial. Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru RFE/RL că înființarea asociației ar fi un pas înainte necesar pentru regiune.

Etnicii sârbi au ridicat baricadele pe 10 decembrie, împiedicând traficul spre două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Baricadele au fost ridicate după ce poliția kosovară l-a arestat pe fostul polițist sârb Dejan Pantic, suspectat că ar fi implicat într-un atac asupra oficialilor Comisiei Electorale Centrale pe 6 decembrie. Violențele au izbucnit atunci când baricadele au fost instalate pentru prima dată, dar situația s-a calmat de atunci.

Vučić spune că misiunea internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR) a gestionat situația „într-un mod serios și responsabil”. Săptămâna trecută, Serbia a cerut KFOR să permită întoarcerea forțelor de poliție și militare din Serbia în Kosovo, care și-a declarat independența în 2008. KFOR a declarat că a primit cererea și că o evaluează. KFOR anunțase mai înainte că și-a sporit prezența la punctul de trecere a frontierei de la Jarinje din cauza posibilei prezențe a unor „grupuri criminale organizate”.

Vučić a cerut, de asemenea, o explicație din partea Kosovo cu privire la arestarea lui Pantic, declarând că Belgradul nu cunoaște motivația din spatele arestării sale.

### Vezi și... ### Serbia va cere să poată interveni în Kosovo, spune președintele sârb Vučić

Blocajele rutiere au paralizat traficul prin două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, care nu recunoaște Kosovo ca fiind independent. După ridicarea baricadelor, poliția susține că trupele de ordine au fost atacate în trei rânduri cu arme de foc pe unul dintre drumurile care duc la graniță.

Polițiștii Uniunii Europene desfășurați în regiune în cadrul unei misiuni numite EULEX au declarat că au fost ținta unei grenade paralizante, dar niciun ofițer nu a fost rănit.

### Vezi și... ### Ultranaționalist sârb: Legăturile cu mercenarii Vagner ne-ar fi de ajutor în Kosovo

Tensiunile au crescut în Kosovo după ce principalul partid politic sârb a declarat că va boicota alegerile locale programate pentru 18 decembrie în municipalitățile cu majoritate sârbă. La scurt timp după ridicarea baricadelor, președinta interimară kosovară Vjosa Osmani a anunțat amânarea alegerilor până în aprilie.

Chiar înainte ca baricadele să fie ridicate, sârbii din nordul Kosovo și-au arătat nemulțumirea atunci când luna trecută au demisionat colectiv din poliție, din sistemul judiciar și din posturile de conducere din oraș, în semn de protest față de decizia Kosovo de a adopta un plan de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele de la Pristina.

Prim-ministrul sârb Ana Brnabić a avertizat pe 21 decembrie că situația ar putea escalada. „Trebuie să dăm tot ce avem mai bun, cu toții împreună, pentru a încerca să menținem pacea”, a declarat Brnabić în timpul unei întâlniri cu ONG-urile sârbe. „Suntem într-adevăr în pragul unor conflicte armate, datorită acțiunilor unilaterale ale autorităților de la Priștina”.