Wess Mitchell: De ce nu trebuie România să abandoneze „maratonul” anticorupției

Wess Mitchell

Europa nu se află în război, dar primejdiile par să crească. Acesta ar fi unul dintre mesajele transmise de înaltul diplomat american.

La București se află Wess Mitchell, adjunct al secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, care a participat la a șasea reuniune a Dialogului de Parteneriat strategic Statele Unite – România. După care s-a adresat studenților de la Universitatea din București.

„Atât Rusia, cât şi China vor în felul lor să înfrângă Occidentul: Rusia fragmentându-l, China suplinindu-l”. „​Obiectivul lor este chiar construcţia politică, economică şi socială care alcătuieşte România”, a declarat la București Wess Mitchell, adjunct al secretarului de stat al SUA.

Adjunctul șefului diplomației americane, Wess Mitchell a lăsat să se înțeleagă într-un discurs ținut la Universitatea București că Rusia nu a renunțat niciodată să privească spre această parte a Europei în care se află și România, ca spre o regiune asupra căreia vrea să-și extindă influența. Europa nu se află în război, dar primejdiile par să crească. Acesta ar fi unul dintre mesajele transmise de înaltul diplomat american.

Un alt mesaj, la fel de puternic, se referă la lupta anticorupție din România, pe care oficialul de la Washington a asemuit-o cu „un maraton”, subliniind că nu poate fi vorba despre un „sprint”. România se află într-un moment foarte important „în interiorul acestui maraton”, a subliniat Mitchell, precizând că Statele Unite au încredere în instituțiile autohtone și în liderii români că „vor face ceea ce este corect”.

Astăzi, înainte de venirea demnitarului american la București, New York Times a publicat o amplă analiză asupra acestui subiect, ajungând la concluzia că lupta antiorupție din România este în pericol. Atenționările pe care le-a dat în cursul acestei după-amiezi Wess Mitchell sunt asemănătoare. Despre decizia Curții Constituționale de revocare a șefei Direcției Naționale Anticorupție, oficialul Departamentului de Stat a opinat că ar fi „o chestiune care trebuie rezolvată de cetățenii României și de liderii lor prin mecanismele constituționale existente”. Washintonul „urmărește îndeaproape ce se întâmplă”, a mai subliniat demnitarul.

Oficialul de la Washington i-a îndemnat pe liderii români „să pună legea înaintea politicii și să nu aducă politica în domeniul legii”...

Mitchel a descris progresul făcut de România în ultimii ani în lupta cu marea corupție, adăugând că „nu este momentul” ca „standardele stabilie în urma acestor eforturi să se degradeze”. Precizând că nu vrea să se implice în politica internă a țării, adjunctul diplomației americane a menționat importanța instituțiilor juridice din România, care au mare greutate și ca exemplu de bune practici „pe care l-au dat în regiune”, arătând că România este o „democrație puternică”. Oficialul de la Washington i-a îndemnat pe liderii români „să pună legea înaintea politicii și să nu aducă politica în domeniul legii”. În ce privește modificările legilor juridice, Statele Unite nu vor ca România să facă vreun pas înapoi. Continuând drumul pe calea luptei anticorupție, România poate „elimina” vulnerabilitățile. Oficialul american a sugerat că faliile create de marea corupție pot fi folosite de „puteri ostile”, de pildă Rusia sau China.

Wess Mitchell a descris scurt și foarte clar acest binom periculos: „Atât Rusia, cât şi China vor în felul lor să înfrângă Occidentul: Rusia fragmentându-l, China suplinindu-l”. „Obiectivul lor este chiar construcţia politică, economică şi socială care alcătuieşte România”, a mai adăugat diplomatul de la Washington.

Adjunctul diplomației americane este un foarte bun cunoscător al regiunii, a scris cărți, rapoarte și analize despre politica internațională și este co-fondatorul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA). În perioada când conducea acest centru a avut timp să se familiarizeze cu obsesiile și frământările statelor de la periferia continentului. În deschiderea discursului de azi, Wess Mitchell a amintit despre actul fondator al României moderne, l-a citat pe Iuliu Maniu despre importanța libertății, a mulțumit pentru prezența soldaților români în Irak și Afganistan și a exprimat dorința Washingtonului de a „extinde” colaborarea cu România.

Discursul oficialului american scoate în evidență pericolele din jurul României, vulnerabilitățile la care se expune țara prin sabotarea luptei anticorupție și avertizează că marele aliat strategic urmărește pas cu pas tot ce se întâmplă pe arena politicii românești.