Linkuri accesibilitate

România: Neamestecul în treburile interne și axa pro-Trump


Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu l-a admonestat astăzi în mod public pe ambasadorul american Hans Klemm, după întâlnirea pe care cei doi au avut-o la sediul ministerului. Șeful diplomației române i-a spus că poate înțelege „mesajele foarte directe” și că „nu este normal ca atunci când există anumite teme de interes pentru relațiile bilaterale acestea să fie aduse la cunoștința prin intermediul presei”. Ambasadorul american criticase în urmă cu o zi printr-un interviu intenția guvernului român de a legifera o grațiere colectivă. Discuția cu Hans Klemm, a mai precizat șeful diplomației române, „a pornit de la un punct foarte clar și anume că România este un stat suveran”, „o țară aliată a Statelor Unite și un partener strategic al Washingtonului”.

Odată cu această declarație, România se întoarce în trecutul său incert. În fond, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu subliniază că România este un stat suveran, doar pentru a le sugera partenerilor occidentali că din acest punct de vedere nu au niciun motiv să se amestece în treburile interne ale țării. Altfel spus, Bucureștiul rămâne fidel partenerilor săi, dar aceștia nu mai trebuie să încerce să schimbe politica internă a țării, cum au făcut-o până acum, atunci când au apărut tendințe de derapaj.

Teodor Meleșcanu exprimă în acest fel prima direcție de politică externă a noului guvern, o reflexie a campaniei electorale cu tente naționaliste și anti-occidentale. O a doua direcție a fost dată de încăpățânarea lui Liviu Dragnea, liderul coaliției de guvernământ de a fi neapărat prezent la inaugurarea președinției lui Donald Trump. Social-democratul român, a postat poze pe Facebook de la o cină pe care a numit-o „restrânsă” la care a venit și Trump. Fotografiile difuzate de alte surse, Daily Mail, spre exemplu, având în spate același fond, de la hotelul deținut de Donald Trump la Washington indică faptul că acolo ar fi fost un public numeros. Dincolo de controversata vizită a premierului român, Sorin Grindeanu și a șefului PSD în capitala americană, ideea lui Dragnea de a fi acolo arată cât de importantă este pentru el și pentru guvernul român relația cu Statele Unite. Mai cu seamă că noul președinte american are altfel de concepții despre democrație, decât cele promovate în spațiul euro-atlantic.

Nu e clar și nu s-a discutat încă în România ce se va întâmpla dacă noul lider de la Casa Albă va face o piruetă spre Vladimir Putin. În acest caz, parteneriatul strategic româno-american nu-și va pierde din semnificație? Curentul masiv pro-american din România ar putea să slăbească și să se convertească, dar în același timp conservatorismul de tip Donald Trump ar putea găsi aderenți atât printre reprezentanții PSD, cât și printre susținătorii lui Traian Băsescu. În mod paradoxal, socialiștii români nu sunt progresiști ca cei europeni, ci ortodoxiști ca adepții lui Putin.

O a treia direcție de politică externă a fost adăugată de președintele Klaus Iohannis, care speră că la 20 de ani de la lansare, Parteneriatul Strategic româno-american „va continua să se dezvolte și să se aprofundeze”. Iohannis mizează însă tot mai mult pe „viitorul proiectului european”, în care România va fi „un contributor serios, angajat și foarte activ”, după cum a spus în ultimul său discurs, în fața ambasadorilor străini.

XS
SM
MD
LG