Zaharova către Maia Sandu: „Nu căutați amenințări acolo unde nu există”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzația președintei Maia Sandu că Rusia sfidează integritatea teritorială a R. Moldova încercând să consolideze oficiul consular de la Tiraspol.

„Nu putem fi de acord cu această apreciere. Ministerul rus de Externe a comentat în repetate rânduri acest subiect. Repetăm: nu există niciun fel de politică, darămite încălcarea suveranității Republicii Moldova, în activitatea punctului consular. Vorbim exclusiv despre furnizarea de servicii consulare general acceptate cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria, dintre care sunt peste 200.000 în regiune”, se arată în comentariul Mariei Zaharova, publicat pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

Zaharova a făcut apel la autoritățile moldovene „să nu caute amenințări acolo unde acestea nu există, ci să se concentreze pe rezolvarea problemelor practice de dezvoltare a cooperării” dintre Moldova și Rusia.

Punctul consular de la Tiraspol nu a activat mai mult de un an, între martie 2020 și mai 2021, din cauza pandemiei, ceea ce a dus formarea unor cozi. Potrivit autorităților ruse, 20.000 de persoane așteaptă să-și schimbe pașapoartele ruse expirate și alte 60.000 - să obțină cetățenia rusă, iar personalul nu față face față fluxului de cereri care continuă să crească.

Liderii de la Tiraspol au cerut Moscovei, în repetate rânduri, inclusiv într-o scrisoare adresată președintelui Vladimir Putin, „să consolideze capacitățile punctului consular”, iar autoritățile ruse au promis să soluționeze această problemă. Un reprezentant al MAE rus a spus că punctul consular emite deja nouă pașapoarte pe oră, că a fost prelungit programul de lucru și că numărul angajaților urmează să fie suplinit în curând.

„Este o nouă sfidare și o altă încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, întrebată într-o emisiune TV despre aceste intenții ale Rusiei.

De la bun început, autoritățile moldovene nu și-a dat acordul pentru deschiderea unui post consular al Federației Ruse în regiunea transnistreană, întrucât nu controlează acest teritoriu.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că peste 220.000 de locuitori ai regiunii transnistrene au primit până acum pașapoarte rusești, în timp ce Chișinăul spune că peste 340.000 de persoane din stânga Nistrului dețin cetățenia R. Moldova. În enclava separatistă mai sunt, de asemenea, cetățeni ai Ucrainei și ai României.