Linkuri accesibilitate

60.000 de locuitori ai regiunii transnistrene stau la coadă după cetățenia rusă


Pașaportul Federației Ruse
Pașaportul Federației Ruse

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să soluționeze problema pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste. Potrivit autorităților ruse, zeci de mii de persoane stau la coadă pentru a-și prelungi pașapoartele sau pentru a obține cetățenia Federației Ruse.

În documentul trimis în adresa șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, Volodin cere ministerului să informeze legislativul ce măsuri a luat pentru „a întări capacitățile punctului consular rus de la Tiraspol”, care activează fără acordul autorităților moldovenești.

Săptămâna trecută, despre asta a vorbit în ședința plenară deputatul Constantin Zatulin, care este vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat responsabil de CSI, integrarea euro-asiatică și relațiile cu compatrioții.

„Din păcate, partea moldovenească împiedică în toate modurile activitatea oficiului consular al Ambasadei Rusiei în Moldova, situat la Tiraspol. Coada de acolo pentru reînnoirea pașapoartelor este de 20.000 de persoane și pentru solicitarea cetățeniei – de 60.000 de persoane”, a spus Zatulin, citat de ziarul parlamentar.

Deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol i-au trimis, mai devreme, o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin și i-au cerut să intervină în această problemă.

Anterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat drept „regretabile” declarațiile unui alt oficial rus privind intențiile Rusiei de a mări numărul de angajați și a consolida capacitățile punctului consular de la Tiraspol. Autoritățile moldovene nu și-a dat acordul pentru deschiderea unui post consular al Federației Ruse la Tiraspol, întrucât nu controlează acest teritoriu.

Presa din regiune scrie că rândurile s-au format în timpul pandemiei, iar personalul oficiului consular nu față face față fluxului de cereri care continuă să crească.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că peste 220.000 de locuitori ai regiunii transnistrene au primit până acum pașapoarte rusești, în timp ce Chișinăul spune că peste 340.000 de persoane din stânga Nistrului dețin cetățenia R. Moldova. În enclava separatistă mai sunt, de asemenea, cetățeni ai Ucrainei și ai României.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG