Linkuri accesibilitate

Mădălin Necșuțu: Instituțiile de forță din stânga Nistrului au în conducere oamenii Moscovei


 Jurnalistul Mădălin Necșuțu
Jurnalistul Mădălin Necșuțu

Moscova deține în Republica Moldova cele mai importante obiective strategice care furnizează gaze și energie electrică și le utilizează pentru a pune presiune economică, dar și politică asupra deciziilor majore ale autorităților de la Chișinăului. Federația Rusă își exercită influența economică prin câteva obiective strategice, arată o investigație realizată de Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca.

Mădălin Necșuțu: Instituțiile de forță din stânga Nistrului au în conducere oamenii Moscovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:53 0:00

În interviul acordat Europei Libere, Mădălin Necșuțu, jurnalist la portalurile de știri anticoruptie.md și balkaninsight.com la Chișinău vorbește despre caracatița Rusiei și controlul asupra obiectivelor energetice din Republica Moldova.

Am explicat mai bine circuitul gazelor și banii care se obțin pe aceste gaze și cum merg ei

„Am dorit să luăm trei obiective mari energetice – Moldovagaz, Uzina metalurgică moldovenească de la Râbnița (MMZ) și Centrala termoelectrică moldovenească (MGRES) de la Cuciurgan. Acestea trei, în opinia noastră, sunt triunghiul pe care Rusia îl folosește pentru a obține o pârghie energetică, care este folosită în scop politic. Și am să vă explic imediat cum funcționează tot acest circuit, pentru că ceea ce am făcut noi nu este neapărat nou, dar am explicat mai bine circuitul gazelor și banii care se obțin pe aceste gaze și cum merg ei. Este foarte interesant tot acest circuit. În Moldova, Gazprom-ul livrează gaz către Moldovagaz, Moldovagaz mai departe către Tiraspoltransgaz, care apoi împarte această cantitate de gaz. Anual, Republica Moldova prin Moldovagaz achiziționează 3,3 miliarde metri cubi de gaz. Din această cantitate, 1,24 de miliarde merg în dreapta Nistrului, deci pentru Republica Moldova, teritoriul constituțional. Și cele 2,06 miliarde rămase din această cantitate merg în regiunea transnistreană. Din aceste 2,06 miliarde din regiunea transnistreană, 1,5 miliarde de metri cubi de gaze sunt arse de această Centrală termoelectrică de la Cuciurgan.

Centrala Termoelectrică Moldovenească este cel mai mare consumator de gaze din regiunea transnistreană. În iulie 2008, gigantul energetic rus Inter RAO UES a achiziționat 100% din acțiunile Moldgres de la regimul separatist de la Tiraspol. Tranzacția nu a fost recunoscută de către autoritățile constituționale de la Chișinău, în condițiile în care ar fi trebuit aprobată de instituțiile abilitate din Republica Moldova. Întreprinderea este vitală pentru supraviețuirea regimului separatist de la Tiraspol și pentru exercitarea influenței politice rusești asupra Chișinăului. În vremea URSS, această entitate fusese concepută să producă energie electrică la capacitate regională pentru Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și România. Cu o putere instalată de 2.520 de MWh, centrala asigură energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului, atât în teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cât și în regiunea transnistreană.

Mădălin Necșuțu: „Dacă facem o proporție matematică, vedem că 75 la sută din gazul rusesc care intră în Transnistria este ars la MoldGRES. Ceea ce însă am descoperit noi nou ca și modus operandi al Rusiei este că cealaltă cantitate de aproximativ jumătate de miliard care mai rămâne până la două miliarde este împărțită de Tiraspoltransgaz către mai multe obiective strategice, și anume: MMZ, Rețeaua electrică de distribuție din Transnistria (ERES) și Tehnopark, Tehnopark este firma care se ocupă cu mining, mining de criptomonede. La prima vedere, aceste trei întreprinderi nu au nicio treabă cu gazul, să primească gaze. Este foarte interesantă schema, aici e noutatea. Aceste trei întreprinderi după aceea duc acest gaz tot la MoldGRES, care le arde gazul și-l transformă în energie electrică pe care o dau înapoi acestor obiective. Este foarte interesant după aceea că Centrala MoldGRES acumulează banii de la toți acești producători pe care îi livrează către Tiraspoltransgaz, care apoi îi duce prima dată în banca centrală de la Tiraspol pe un cont special, iar acest cont special de gaze alimentează bugetul Transnistriei. Aceasta este în mare schema după care funcționează Transnistria și este un pseudo-stat în toată funcțiunea lui.”

Gazprom și Moldova-Gaz au extins contractul de livrare a gazului rusesc către consumatorii din Moldova, începând cu 1 noiembrie 2021, pe un termen de cinci ani, „în condiții reciproc avantajoase”. Jurnalistul de investigație Mădălin Necșuțu precizează: „Contractul prelungit cu 5 ani în 2021 prevede toate aceste lucruri, și anume această cantitate pentru stânga Nistrului, Republica Moldova nu are ce face contractual, nu poate să rupă contractul. Din ce cunosc eu, după un an poate fi renegociat volumul de gaz pe care Moldovagaz îl va achiziționa de la Gazprom, poate acolo se poate face ceva, dar până în toamna acestui an mâinile Chișinăului sunt legate. Și mai există o chestiune aici, Republica Moldova cumpără 70 la sută din energia electrică de la MoldGRES, care dă un preț de dumping, deci nu poate concura nimeni cu MoldGRES-ul, nici măcar Energoatom din Ucraina de unde, mai nou, cumpărăm 30 la sută din energia electrică. E o interdependență și un blocaj, aș putea să spun chiar șantaj de neimaginat, nici Republica Moldova nu ar putea să oprească livrările de gaz pentru Transnistria, pentru că altfel ar muri efectiv toată economia transnistreană și, mai mult de atât, s-ar crea o criză umanitară. Politicienii de la Chișinău vorbesc de un risc al unei crize umanitare și al unei destabilizări posibile din această cauză.”

Au existat politicieni... care au profitat de toată această nebuloasă cu Transnistria

Politicieni de la Chișinău ar fi avut interese în industria energetică. De ex., fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc și persoana sa de legătură în schemele de la Metalferos sau importurile de energie electrică a fugit din R Moldova pentru a nu fi cercetat, spune jurnalistul. Mădălin Necșuțu: „ Da, într-adevăr, au existat politicieni care s-au rotit la cârma țării, care au profitat de toată această nebuloasă cu Transnistria, care au profitat la modul cel mai concret. Erau scheme de energie. Dl Andronachi a fost unul din cei care făcea aceste scheme de energie, era unul dintre cei care beneficia, avea el o schemă pusă la punct cu MoldGRES-ul printr-o firmă de apartament, totul era în conivență cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, totul se făcea „în familie”, ca să spun așa. Știm foarte bine că și în timpul regimului Filat au existat la fel scheme asemănătoare, acolo au mai fost și țigări, și alte chestiuni, dar am văzut scheme de energie chiar și la dl Dodon, când era în 2008-2009 vicepremier și ministru al economiei, chiar i-a fost deschis un nou dosar, dosarul Energocom, în care experții de WatchDog au descoperit o schemă care ar fi păgubit statul cu aproximativ 15 milioane de dolari, dacă nu mă înșel.”

Europa Liberă: Fostul președinte Dodon zice că e un dosar cusut cu ață albă, pentru că nu au găsit nimic să-i incrimineze până acum și iată că au mai pus ceva pe masă, cum zice el, ca să continue show-ul politic.

Mădălin Necșuțu: „El așa spune și pe celelalte patru capete de acuzare, dar evidențele sunt clare și pentru noi, publicul, bănuiesc că procurorii cunosc și mai multe decât cunoaștem noi, dar revenind la discuția despre dl Dodon, dl Dodon atunci apare, să nu uităm, în stenograme WikiLeaks, care sunt stenogramele Ambasadei SUA. Deci, nu o spunem noi, nu o spun procurorii de la Chișinău, o spun stenogramele diplomației Ambasadei SUA de la Chișinău. Așadar, nu știu cât de cusute cu ață albă, probabil iar o să dea vina pe americani că-i intentează dosare fie pe români, fie pe americani, dar dânsul nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Dar ce ne-a revoltat pe noi când am scris investigația a fost că am aflat și cât plătesc transnistrenii pentru acel gaz, și este vorba de 1.700 de ruble transnistrene, mai exact, cât plătește MoldGRES-ul către Tiraspoltransgaz, asta este suma, grosso modo vreo 100 de dolari. Dacă ar fi să facem un remember cât a plătit Republica Moldova de la semnarea la 29 octombrie 2021 până în prezent, prețul variază de la 350 de dolari, atunci, până la, dacă nu mă înșel, pe luna martie a fost 1.193, deci aproape 1.200 de dolari pe mia de metri cubi.”

Europa Liberă: Dar cum pot scăpă autoritățile Republicii Moldova de această caracatiță a Rusiei și controlul asupra obiectivelor energetice?

Mădălin Necșuțu: „Da, e foarte bună întrebarea. Perspective pe moment nu sunt, nu există soluții magice, dar peste câțiva ani, probabil cel puțin pe partea de energie, eu tare sper că acea linie Isaccea-Vulcănești-Chișinău (știți că mai e de făcut acest segment Vulcănești-Chișinău care a fost oferit unei firme indiene), eu tare sper ca acea firmă indiană să se țină de cuvânt. Vedem că cel puțin pe partea de energie nu ne așteptăm foarte repede să ne cuplăm cu România, de exemplu, dar știm, în același timp, că Republica Moldova și Ucraina, din punct de vedere tehnic, s-au cuplat la acest sistem european care se numește ENTSO-E, teoretic poate să ia energie de acolo. Sunt niște parametri tehnici pe care nu-i cunosc, dar teoretic știu că soluția există.”

Europa Liberă: Alternativă pentru energie există, pentru gaze e mai complicat.

Mădălin Necșuțu: „Pentru gaze e, într-adevăr, mai complicat. Dacă ne așteptam în vara aceasta prețurile să scadă și să poată face anumite rezerve, știm că și Republica Moldova s-a împrumutat de la BERD, dacă nu mă înșel, de vreo câteva sute de milioane de dolari tocmai pentru a face aceste rezerve, vedem că prețul încă n-a scăzut.”

Europa Liberă: Merită de continuat aceste investigații în domeniul industriei energetice?

Mădălin Necșuțu: „Merită întotdeauna. Modalitățile prin care pot fi fraudate anumite lucruri se schimbă, la fel și personajele, dar obiceiul acesta cleptocratic rămâne. Eu cred că merită. Și merită, în special, această regiune separatistă transnistreană, pentru că atunci când cunoști exact ce se întâmplă poți să ai și o anumită predictibilitate în a-ți formula anumite politici și a lua anumite măsuri, pentru că mereu acolo a fost o nebuloasă, n-am știut ce se întâmplă cu gazul, cu energia electrică, cu contrabanda de țigări ș.a.m.d., dar unii oameni au înflorit, îi vedem și pe oligarhii din Transnistria care trăiesc bine mersi în Germania. Aici e un fel de domeniu, așa, o feudă, dacă îmi permiteți acest termen, pe care ei o mulg sistematic, iar Chișinăul stă cu mâinile legate de diverse pârghii, despre care vorbeam mai devreme ale Rusiei, și nu poate acționa.”

Europa Liberă: Ați luat și părerea șefului de la Moldovagaz, și el are explicații?

Mădălin Necșuțu: „Da, dânsul ne-a dat asigurări că acea datorie istorică, pe care o cunoaștem, de vreo 8,5 miliarde de dolari este de fapt a Tiraspolului, că este pusă într-o evidență separată, că nu s-ar imputa Chișinăului, dar surse din conducerea țării ne-au asigurat chiar că au primit anumite semnale de la Moscova recent că Rusia ar putea imputa Republicii Moldova acea datorie de 8,5 miliarde. Deci, vedem din nou această pârghie care este folosită într-un mod de șantaj din partea Moscovei către Chișinău.”

Europa Liberă: Există certitudinea că Gazprom nu va închide robinetul, pentru că trebuie să asigure cu gaz regiunea transnistreană?

Mădălin Necșuțu: „Nu, ați văzut chiar acum vreo două săptămâni a fost o știre că o firmă de apartament din Republica Moldova a obținut un fel de promisiune din partea Gazprom-ului pentru furnizarea de gaz în Transnistria. Vedem că Rusia caută alternative la acest șantaj pe care îl practică de 30 de ani, în cazul în care Chișinăul se va hotărî cumva să decupleze regiunea transnistreană. Sigur, mai depinde și de Ucraina, aici sunt mai mulți factori de luat în calcul, dar vedem că Rusia caută alternative la orice plan al Chișinăului.”

Europa Liberă: Și credeți că va putea totuși gigantul rus Gazprom să închidă robinetul pentru R Moldova?

Mădălin Necșuțu: „Pentru Republica Moldova ar putea să închidă robinetul oricând, depinde ce planuri are Rusia cu Transnistria. Și aici, Transnistria prezintă mai mulți factori, cum spuneam, Ucraina, Republica Moldova și rămâne de văzut ce se va întâmpla, nu știm deocamdată, dar e clar că Rusia caută alternative la orice tip de scenariu.”

Europa Liberă: Și chiar dacă liderii de la Tiraspol au cetățenia Ucrainei, atunci ei vor continua să facă jocul Moscovei?

Mădălin Necșuțu: „Da, este o întrebare bună. Ei nu și-ar dori ca războiul să atingă cumva regiunea transnistreană, pentru că e vorba de bani, e vorba de business. Ei vor să facă bani de acolo. Ținând cont că ei au monopol la tot ce înseamnă afaceri acolo, vorbim de energie, de criptovalută, de caviar, de brandy, ca să nu-i spunem coniac, ș.a.m.d. Ei au monopol pe tot ce înseamnă bănci, benzinării, pe tot ce înseamnă bani făcuți în regiunea transnistreană, pentru ei benefic nu ar fi un război în regiune. Sigur, în același timp, ei au și o dilemă morală, pentru că ei totuși trebuie să fie loiali Rusiei care i-a ajutat 30 de ani să-și construiască un imperiu, au mers cu ei până și în Crimeea, pentru că știm că Interdnestrcom, de exemplu, compania de telecomunicații intrase și în Crimeea, primise licență din Rusia să opereze în Crimeea telecomunicații.”

Europa Liberă: Și ei vor continua să fie loiali Rusiei, regimului de la Moscova?

Mădălin Necșuțu: „Aici este o întrebare foarte bună, dacă ei vor continua să fie loiali sau vor face un fel de înțelegere sau exit din Transnistria. Rămâne de văzut ce vor face, cert este că războiul nu-i avantajează, dar, în același timp, știm că toate instituțiile de forță din stânga Nistrului au în funcții de conducere oamenii Moscovei, oameni loiali, ca să nu le spunem angajați, ofițeri cu grade ai Rusiei, dar sunt oamenii lor clar acolo. Acum e o luptă, din ce se aude, în regiune între această gașcă a holdingului Sheriff și acești militari ai Rusiei, care au primit niște ordine și trebuie să execute niște acțiuni concrete.”

Guvernarea se concentrează pe acest drum european

Europa Liberă: Mulți cunoscători ai dosarului transnistrean sunt de părere că acum e momentul potrivit ca să se discute la modul cel mai serios ce viitor are această regiune transnistreană în componența Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu: „Da, e o întrebare-cheie cum se va rezolva acest dosar transnistrean, deocamdată nu vedem un interes deosebit. E și normal, guvernarea se concentrează pe acest drum european și merge pe ideea în care malul drept va fi atât de atractiv, încât cei din stânga Nistrului vor veni. E un scenariu care e puțin fantasmagoric, din punctul meu de vedere și, oricum, nu ar fi unul rapid, deci nu se grăbesc cu acest dosar. Știu că se duc niște tratative mai adânci, cred că depinde și de poziția Ucrainei. Dacă aproape 30 de ani Ucraina nu numai că nu a fost foarte interesată de acest dosar, dar mai și facilita prin portul Odesa această contrabandă de care vorbeam și sunt convins că la toate nivelurile se cunoștea, nu exista așa un mare secret că în regiune...”

Europa Liberă: Dar chiar și prin oferirea cetățeniei...

Mădălin Necșuțu: „Da, chiar și prin oferirea cetățeniei, cunoaștem și planurile lui Iușcenko de prin anii 2000, avea și niște idei de federalizare, tot un soi de federalizare era și acolo.”

După ce te frigi cu ciorbă, suflă și în iaurt. Cam așa e situația și cu Transnistria

Europa Liberă: Acum și-au schimbat optica.

Mădălin Necșuțu: „Și-au schimbat optica și probabil gândind retrospectiv și-au dat seama că au greșit atunci când, să fim sinceri, au ajutat mai mult Tiraspolul decât Chișinăul pe acest dosar. E clar că își dau seama că au făcut o greșeală, dar sigur atunci era vorba de alte guverne, cu alte viziuni, care nu aveau neapărat o predilecție să rezolve acest dosar. Acum vorbim și de un război, și de un guvern care are o orientare proeuropeană și cu siguranță un ac în coasta lor aici în regiune nu le convine deloc.”

Europa Liberă: Și dacă ambele state și-au anunțat aspirația de integrare europeană, atunci Transnistria de la sine cade și ea în plasa aceasta a eurointegrării?

Mădălin Necșuțu: „Da, e o întrebare bună. În Uniunea Europeană există precedentul Ciprului și mai este și o vorbă românească: După ce te frigi cu ciorbă, suflă și în iaurt. Cam așa e situația și cu Transnistria. Deocamdată, acest dosar este un fel de discuție tabu în demersul de integrare europeană a Republicii Moldova, se merge în continuare pe această formulă foarte diplomatică, că, până la urmă, Transnistria va veni cumva singură în componența Republicii Moldova, având un model mai bun de trai ș.a.m.d., dar realitatea pe teren, cel puțin prin această pârghie energetică, nu le permite, așa cum spuneați și Dvs., când plătești 1 leu la gaz și când plătești 16 în partea cealaltă, nu știu cât de atractiv este să mergi în partea cealaltă.”

XS
SM
MD
LG