Zece militari iranieni au fost condamnați pentru doborârea unui avion ucrainean în 2020

Ofițeri de securitate și lucrători ai Semilunii Roșii la locul unde s-a prăbușit zborul PS752 al companiei Ukraine International Airlines, 8 ianuarie 2020.

Iranul a condamnat la închisoare 10 membri ai forțelor armate, acuzați de implicare în doborârea în 2020 a unui avion de linie ucrainean care a ucis 176 de persoane, potrivit site-ului justiției iraniene.

Pe 16 aprilie, Mizan Online a raportat că un comandant a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în timp ce alți nouă au primit pedepse cuprinse între unul și trei ani.

„Examinarea acestui caz a fost unul dintre cele mai importante, sensibile și complexe procese judiciare din ultimii ani din țară”, a precizat site-ul.

Site-ul a adăugat că acțiunea comandantului care a condus la doborârea ambarcațiunii „s-a datorat ignorării situației și convingerii sale greșite că ținta descoperită era ostilă”.

Avionul care efectua zborul PS752 al Ukraine International Airlines s-a prăbușit pe 8 ianuarie 2020, în timp ce se îndrepta spre Kiev, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord.

La câteva zile după dezmințiri oficiale, Iranul a recunoscut că o unitate a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a doborât din greșeală avionul, pe fondul tensiunilor sporite cu Statele Unite, după ce o dronă americană l-a ucis pe generalul IRGC, Qasem Soleimani, în apropiere de Bagdad.

### Vezi și... ### Iranul, dat în judecată pentru doborârea unui avion de pasageri ucrainean

Majoritatea victimelor erau iranieni și canadieni, dar 11 dintre ele erau cetățeni ai Ucrainei. Familiile au cerut transparență și responsabilitate. Guvernul iranian a alocat 150 000 de dolari pentru a despăgubi familia fiecărui pasager, dar unele familii au refuzat banii.

Canada a declarat anul trecut că nu a descoperit nicio dovadă de premeditare în doborârea avionului. Un tribunal canadian a acordat 84 de milioane de dolari familiilor a șase dintre victime.

Grupul celor șapte țări industrializate (G7) susținea anul trecut, printr-o declarație comună, că Iranul ar trebui să fie tras la răspundere pentru doborârea zborului PS752. „Continuăm să sprijinim eforturile internaționale de a trage la răspundere Iranul pentru doborârea ilegală a zborului 752 al Ukraine International Airlines", se spune în declarația publicată în 28 iunie 2022.

### Vezi și... ### Zi de doliu național în Ucraina după accidentul aviatic de miercuri